Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Gazdikeresésben kellene segíteniük az állatvédőknek

Makó - Saját példáját ajánlva együttműködésre szólítja a makói önkormányzatot és a helyi állatvédőket a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület a makói gyepmesteri telepen kirobbant botrány kapcsán. A telepet fenntartó önkormányzati cég vezetője azt mondja, együttműködnek az állatvédők egyesületével, fejlesztik is a telepet, de a helyzeten az javítana számottevően, ha Makón is működne a gazdikeresés.
Az állatvédők szerint a gyepmesteri telepek klasszikus formában idejétmúltak, az utcán befogott élő állatok számára korszerű karanténra, gyógyításra és pártfogó helyre, a begyűjtött állati tetemek esetében pedig modern ártalmatlanító egység működtetésére van szükség – áll a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében, amelyet a makói gyepmesteri telepről a világhálóra került megdöbbentő felvételek kapcsán adtak ki.

Nagy Nándor a felújított gyepmesteri telep átadásán. Tárgyalna az állatvédőkkel.
Nagy Nándor már tárgyalt az állatvédőkkel.

Megírtuk: egy helyi állatvédő, Dancsi Péter kutyatetemek fotóit tette közzé a legnépszerűbb közösségi oldalon, s egy videót is, amelynek tanúsága szerint egy állatot még élve dobtak a nyitott udvaron elhelyezett gyűjtőkonténerbe; a kutyabarát szerint több ebet fejbe lőttek. Az ügyben indított rendőrségi vizsgálat még tart – az is, amit a telepet fenntartó Kommunális Nonprofit Kft indított a történtek tisztázására.

Az Orpheus Szegeden a korábban hosszú évtizedekig profitorientáltan működő gyepmesteri telepet 2006-ban a várossal együttműködve nonprofit állatvédelmi központtá alakította. Ez az utcáról megmentett állatokat a kötelező karantén után gyógyítja, és gazdikereső programja révén visszajuttatja eredeti tulajdonosához vagy újat keres neki. Az elhullott állatokat gyűjtő részleg a központ hátterében, a higiéniai szabályokra tekintettel attól elkülönítve működik.

Az egyesület vezetője, Seres Zoltán az önkormányzatokat, köztük a makóit is arra buzdítja: állapodjanak meg egy reformokat és fejlődést hozó együttműködésben az állatvédő szervezetekkel. A cél az, hogy a kóbor állatokat szakszerűbben lehessen összeszedni, a tevékenység alapja pedig az állatok védelme, a fenntarthatóság, a higiénia, a racionális gondolkodás legyen.

Nagy Nándor, a Kommunális Nonprofit Kft. vezetője a közleményre reagálva lapunknak elmondta: Makón már született egy hasonló megállapodás a helyi állatvédő egyesülettel. Ennek alapján nyújtottak be az alig egy éve korszerűsített gyepmesteri telep további fejlesztésére pályázatot; 20 milliót költenek majd rá, amelyből többek között felújítják a telephez vezető utat, megoldják az elkülönített tetemgyűjtést, és bővítik a kennelek számát – így a kutyákat, ha ebben az állatvédők segítenek, az előírt 14 napnál tovább is tudják majd tartani. A legnagyobb gond azonban a gazdikeresés. Ezért sokkal többet tehetnének az állatbarátok, mint jelenleg – mondta Nagy Nándor.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. kósza 2013. január 14. 15:15
  „Zsebre tették az altató injekciók árát is -már akkor ez volt az elgondolás amikor kitalálták a "mi makón ingyen gyilkolunk kutyát ,ugye milyen remekül segítjük a makóiakat?" projektet
  Mennyit fognak lenyúlni 20 millióból?”
 • 24. SzaboImkác 2013. január 12. 18:02
  „Tisztelt Nagy Nándor! Ez az új kinevezett személy vicc?! Messze van még április 1! Ez a SzaboImkác nem az újságíró, ne tessék keverni.”
 • 23. nagysegűtündike 2013. január 12. 14:54
  „A családdal hülyére röhögtük magunkat az új telep megbízottján! Tisztelt Nándi erkölcsi bizonyítvány kell ehhez az álláshoz?! :) :D”
 • 22. kiss.juli70 2013. január 12. 04:06
  „A háziállatokért az ember a felelős!

  Minden kidobott állat kapcsán a korábbi gazdának kellene felelnie... a korábbi gazda lelkiismeretén szárad, ha bármi baja is lesz! Ezt tartsuk szem előtt!”
 • 21. Bojti60 2013. január 12. 00:48
  „Én is ezt írtam,hogy sokaknak van ,,okossága,, ,de nem csinál semmit .Aki Kínába küldené a kutyákat őt is látnám őt szívesen levesként,a kíniak abortált babából is csinálnak levest,belőle is lehetne.”
 • 20. Hekate 2013. január 11. 19:21
  „Érdekes, hogy akárhányszor állatok megsegítésről szóló cikk megjelenik, jönnek a negatív kommentelők miért nem segítenek inkább szegény embereken. Szerintem mindenkinek szíve joga eldönteni kinek segít. Akik írják, hogy embereken kéne segíteni, akkor menjenek ők el , osztogassanak pénzt, vigyenek ennivalót, ruhát... a rászoruló szegény embereknek ahelyett, hogy itt okoskodnak. Az a különbség az ilyen okoskodók és állatbarátok között, hogy az állatbarátok jobban segítenek embereknek is, mint fordítva, mert az ilyen emberek nagyobb empátiával rendelkeznek.”
 • 19. Bojti60 2013. január 11. 17:00
  „A Deszki kutyák is Makón lettek kivégezve.Amíg bemehettem a deszki kutyákhoz és hirdettem őket mindnek lett gazdája,Egy éve oda se lehet bemenni.Nem értem miért jobb egy fejbe lőtt kutya,mint egy boldog gazdás.”
 • 18. Bojti60 2013. január 11. 16:13
  „Racoon.Én is szeretem a gyerekeket is,meg az állatokat is a kettő nem zárja ki egymást/egy kutya 3-4 éves gyerek szintjén gondolkodik/ megvan minden területnek a maga ,,gazdája,,.Rengeteg az országban a szegény rossz sorsú kisgyerek,szivesen adakoznak emberek nekik is és ha itt maradna minden ilyen jellegű adomány az országban akkor jutna a szegény sorsú gyerekeknek is elég élelem,ruha és játék.Elsősorban körül kell nézni a saját környezetben mi az amivel segíthetnéd az ott élő gyerekeket sokszor nem is gondolnád hányan örülnek olyan dolgoknak,ami szerinted már haszontalan.Vagy eszedbe jutott már,hogy süss nekik egy tányér palacsintát.Nem filozófiára,hanem cselekvésre van szükség.Sok szegény családnak van kutyája akit nagyon szeretnek,de egyre nagyobb probléma mit adjanak enni neki vihetsz Te is egy zacsi kutyakaját,biztos hálásak lesznek,nem csak a kutya,de a gazda is.”
 • 17. Bojti60 2013. január 11. 13:31
  „Én nem vagyok szervezet,csak egy kis magán Kutya barát.A szegedi ebrendészeti telepen jártam kétszer is,mert egyszer elküldtek a második alkalommal,mikor szóba álltak velem akkor sem jutottunk semmi megegyezésre.Szerettem volna,hogy napi szinten rakjuk fel hirdetésre / a napi szinten bekerülő kb 10 kutyát /gazda keresőre ,mint a Budapesti Illatos úti ebrendészeti/sintér/telep kutyáit.Egy komondor miatt keveredtem ki a telepre,amit sikerült volna a Szegedi Tappancs tanyán elhelyezni,ami a környékünk menhelye,ahol a kutyák új gazdához juttatása a cél/oltva,ivartalanítva és chippelve/Valahogy még is a sintér telepre került.Szerettem volna látni a komondort,segíteni gazdához jutnia,szerettem volna fotót róla sajnos nem mutatták meg,karanténra hivatkozva.Én nem vagyok kutya,így biztos nem kaptam volna el semmi kutyabetegséget pl a szopornyicát amíg készítek róla néhány képet.Azt ígérték,hogy a két hét karantén lejárta után bemehetek a kutyához,sajnos megint hiába próbálkoztam.Hogy mi lett a nagyon beteg ,rühes kutyával nem tudom.A telep kívülről rendezett tiszta,de bemenni nem szabad.Bekamerázott többméteres zárt kerítés veszi körbe.A külső udvarban volt néhány alultáplált kutya azoknak a fotózását megengedték,de amikor felraktam őket gazdikereső hirdetésre rám szóltak,hogy ne azokat a kutyákat hirdessem,hanem azt ami a honlapukon szerepel,amelynél kiemelten mindenütt az 1% gyűjtés szerepel.Nincs azzal semmi semmi bajom hogy hogy segíthet bárki az adó 1% a rászoruló ,kiszolgáltatott állatok mentésében,gyógyításában,ellátásában,míg gazdára talál.Látom,hogy országosan milyen sok problémát okoz a pénz hiánya azokon a menhelyeken,ahol mindent megtesznek az állatok jólétéért.Nekik sajnos nem igen van lehetőségük nagyobb reklámra,mert minden pénz a kutyák ellátására megy el.A Szegedi Ebrendészetei /sintér/telepet az Orpheus állatvédő egyesület tagjai üzemeltetik/a jelenlegi törvények szerint két hét karantén után a kutyák örökbe fogadhatók,a gazdája által leadott kutya kiirtható,/Magán véleményem egy állatvédő nem tesz ilyet/Az Orpheusnak nagyon profi honlapja van Bárki is szerkeszti nagyon profi,színvonalas gratulálok a szerkesztőjének.Bár én ettől sokkal többre értékelném,ha a telep nyitott volna a kutyát szerető gazdi jelöltek és kutyáikat kereső gazdák előtt.Nagyon sok kutya élete megmenthető lenne.Ahol 20 millió ft összejön az 1% ból szuper módon lehetne üzemeltetni egy kb 200 fős állat menhelyet,vagy ha ez túl nagy feladat,ivartalanítási akciókkal lehetne,csökkenteni a feleslegesen megszülető kiskutyák számát,sokan szívesen vennék ezt a segítséget,mert az legtöbb ember napról napra él nem fér bele,még egy ilyen több tíz ezres költség a jövedelmükbe .Akik szeretik a kutyákat kérem segítsen a kutyák gazdásításában nagyon sok ártatlan kutyus várja megmentőjét,az utcán a menhelyeken ,sintér telepeken.Nekik legalább olyan fontos saját kis életük mint nekünk a miénk.Minden kutyának volt egyszer gazdija,csak cserben hagyta.”
 • 16. Racoon 2013. január 11. 13:27
  „Vip007! Nem azért írtam, mert menőnek tartom. Nekem első helyen a gyerekek vannak, mindenek előtt. Fontosabbnak tartom a róluk való gondoskodást bárminél. Amíg egynek is sanyarú sorsa van, álságos dolognak tartom a kutyamenhelyeket. A problémák közt fel kellene állítani egy rangsort. Iskolákat, kórházakat, kulturális intézményeket zárnak be forráshiány miatt. Semmi gond legalább a kóbor kutyákat etessük életük végéig.”
 • 15. Habakuk 2013. január 11. 11:11
  „Mivel úgyis keleti nyitás van, exportálhatnánk őket kínába”
 • 14. vip007 2013. január 11. 09:24
  „13. Racoon 2013.01.11. 08:52
  11. cindi 2013.01.10. 20:19

  Ha nem tetszik, miért olvassátok, miért írtok? Ja, hogy nálatok ez menő. Sok éhező gyerek van, tény, de ez a cikk nem erről szól, értem?
  Mindig van valaki, aki "éhezőgyerekezik" egy állatos posztban, Miért? Ja, mert nekik ez menő!”
 • 13. Racoon 2013. január 11. 08:52
  „Hallottatok róla, hogy Makón és környékén hány hátrányos helyzetű, éhező gyermek van? Őket nem akarja megmenteni a Tetovált Gyermekvédők csoportja? Ja, az többe kerül, és nem is menő.”
 • 12. scott1 2013. január 10. 21:47
  „Egész pontosan az, hogy pár hónapja még karakteresen állítottad, hogy mennyire jónak tartod azt, hogy a kutyákat elaltatják és minimális költségbe kerülnek, majd most háborogsz azon, hogy mennyire unalmas az a cikk (téma) amelyből kiderül, hogy valószínűleg mégsem altatták őket és a tartási idő is megváltozik...
  Rajtad kívül mindenkinek természetes, hogy a nagy felháborodást keltő eset után a DM lehetőséget ad Nagy Nándornak is mint intézményfenntartónak, hogy reagáljon az ügyre, ez csak számodra felfoghatatlan.
  Amúgy nagyon örülök, hogy aggódsz a munkanélküliekért, volt is sok cikk amiben írtak erről, de hirtelen egyre sem emlékszek amiben foglalkoztál volna a témával... hidd el emlékeznék arra, ha valóban fontosnak tartanád azt a témát!
  Egyetlen dolgod marad csak ezután számodra, a hosszabb telepen tartott idő miatt éhezésre kényszerülő makói gyerekek megnevezése! Gondolom tudod miről van szó...”
 • 11. cindi 2013. január 10. 20:19
  „Tudom miről van szó,de azt nem értem mi köze van ennek ahhoz,hogy elegem van a témából??”
 • 10. scott1 2013. január 10. 20:10
  „Az kizárt fuss neki újból, csak 6 sor! :D
  Sőt olvasd vissza magadat is, meg is adom az elérhetőségét!

  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/ingyen_elviszik_es_elaltatjak_a_kutyakat/2299460/”
 • 9. cindi 2013. január 10. 20:02
  „Valamit félre kalapálsz,mert ellent mondasz egy mondaton belül is magadnak.”
 • 8. scott1 2013. január 10. 19:32
  „Mi a probléma cindi?
  Éppen te voltál az tavaly, aki az "Ingyen elviszik és elaltatják a kutyákat" című cikknél amiatt háborgott, hogy Makón nagy pénzből tartják el a kutyákat, miközben gyerekek éheznek... meg, hogy az állatvédők csak arra képesek, hogy a pofájukat jártassák...
  Most akár örömködhetnél is, hiszen az eddig úgy néz ki vannak akik erről hasonlóan gondolkodtak mint te, de veled ellentétben nem csak a "szájukat adták hozzá" hanem "tettekkel bizonyítottak"...”
 • 7. cindi 2013. január 10. 18:04
  „Nem hiszem el hogy nincs más téma,nincs más probléma ebben a csodás országban.Emberek százezrei vannak munka nélkül az éhhalál határán. Ja,hogy ez menő téma?”
 • 6. vip007 2013. január 10. 13:35
  „4. macs 2013.01.10. 11:09

  Nem. A riportalany a gazdátlan kutyák gazdához jutásáról beszél. Akinek van chipje, annak van gazdája is, akit be lehet azonosítani, és a kutyáját visszaadni.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makónak nem épít szivattyút az állam

Fölülírta a tervet, nem építi meg a jángori szivattyútelepet az állam cége az M43-ast a régi 43-assal összekötő útnál - a Givaudan záportározót épített magának. Tovább olvasom