Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Gázos kudarc Makónál?

A makói medencében kevésbé perspektivikusak a földgáz kutatások, mint azt a program elején a Mol remélte - mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a hvg.hu-n szerdán megjelent interjúban.
- A végső eredmények teljes körű értékelése még nem zárult le.... Ez egy nem konvencionális kutatási program, ami lefordítva azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlatunktól eltérő szakmai és technológiai megoldásokat kíván. A gáz ott van, ezt tudjuk harminc éve.

- A probléma az, hogy nem tudjuk, hogyan hozzuk fel, s hogy megéri-e. Ha a döntés mégis az, hogy egyelőre nem hozzuk fel, az nem azt jelenti, hogy soha nem hozzuk fel, hanem azt, hogy a mostani technikai tudásunk szerint, a mostani piaci környezetben még nem szabad. Makón ott a földgáz, és előbb vagy utóbb fel fogjuk hozni - mondta a Mol első számú vezetője a HVG újságírójának.

Gázos kudarc Makónál? Fotó: Karnok Csaba
Gázos kudarc Makónál? Fotó: Karnok Csaba

Hernádi Zsolt az interjúban hangsúlyozta, hogy a Mol nem adja el a horvátországi érdekeltségét, az INA-t a Mol-részvényekért cserébe az orosz Szurgetnyeftegaznak. Az orosz olajcéget a Mol továbbra is pénzügyi befektetőnek tekinti. Az INA miatt a Mol-t ért horvát sajtótámadásokra reagálva az elnök-vezérigazgató emlékeztet arra, hogy a magyar olajcég nyilvános vételi ajánlatban növelte részesedését az INA-ban, és ennek megfelelően alakult az irányítás is.

Mint Hernádi Zsolt hozzáfűzte, "... a horvát gázpiac nagyon erőteljes szubvencióval működik, amit nem bír el az INA, és közben be kell fejezni a futó fejlesztéseket. ... azt hogy lehet-e egy (Szurguttal történő) cseréről beszélni...nyilvánvaló, hogy nem, mert mi is tudjuk, és a horvát partnereink is tudják, hogy ez az integráció teszi majd erőssé az INA-t, saját és közép-európai piacán egyaránt". Politikai-morális kérdéseket érintve Hernádi Zsolt szerint "alapvetően az a probléma, hogy elhitettük az emberekkel, hogy valaki majd helyettük megoldja a problémáikat. Elvettük az emberektől a legnagyobb erőt: az öngondoskodást. Azt, hogy felelősek a családjukért, a cégükét, a közösségért, önmagukért." "Meg kellene szabni, hogy mit lehet elvárni az államtól, s a többit vissza kell adni az embereknek, hogy oldják meg a kisebb vagy nagyobb közösségben."

Olvasóink írták

 • 6. comet 2009. november 11. 22:04
  „gáz van. Nincs gáz.”
 • 5. napiszar 2009. november 11. 18:21
  „Nincs itt kudarc csak ki várják a választásokat,nehogy pofára essenek!”
 • 4. zolibá 2009. november 11. 17:05
  „Minek kockáztatni, szakmailag erőlködni? Behozzuk a gázt, rátesszük a hasznot és kész. Szakmai kihívás a kitermelés? Ugyan!! Elhitetni a lakossággal, hogy ennyibe kerül a benzin, a gáz, na ez a tökéletesre fejlesztett tudás. Monopol helyzetben van a MOL... Királyság a királyságban.”
 • 3. airwaves 2009. november 11. 17:05
  „Politikai-morális kérdéseket érintve Hernádi Zsolt szerint "alapvetően az a probléma, hogy elhitettük az emberekkel, hogy valaki majd helyettük megoldja a problémáikat. Elvettük az emberektől a legnagyobb erőt: az öngondoskodást. Azt, hogy felelősek a családjukért, a cégükét, a közösségért, önmagukért." "Meg kellene szabni, hogy mit lehet elvárni az államtól, s a többit vissza kell adni az embereknek, hogy oldják meg a kisebb vagy nagyobb közösségben."
  Ez meg mit jelentene Tisztelt Uram? Hozzuk fel a gázt mi, állampolgárok ha annyira akarjuk? Hogy jön ide ez a duma egyáltalán? A cikk nagyobb része nem is a makói gázról szól! Nyomulnak az oroszok... Mi ebben a meglepő? Gorbacsov óta rájöttek, hogy nem csak fegyverrel lehet háborút nyerni!”
 • 2. antikos 2009. november 11. 16:19
  „Na beindult az orosz lobbi.
  Ha eladnátok megvesszük balfékek, megmutatjuk, hogy kell felhozni!!!
  Komolyan!”
 • 1. igazságkereső 2009. november 11. 16:18
  „Igaz ez az állítás az országban több mindenre.Ott van, megvan, majd csinálunk valamit....Közben az ország lakossága meg belepusztul a kísérletezgetésbe mindaddig, amíg jó néhányan meg elszórakozgatnak az emberekkel!Itt lenne az ideje végre annak,hogy az arra illetékesek tegyenek is valamit. Az a gátlástalanság, ami ebben az országban történik, felül l múl minden elképzelést!! Nem fogom most itt részletezni, szerintem az arra illetékesek is tudják ezt pontosan,hogy mi minden történik itt, ami az emberek tönkretételét, pénzügyi ellehetetlenítését teszi meg nap mint nap, és mit sem törődve ennek hivatalból történő megszüntetésének!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 1,5 milliárdos uniós támogatás a makói fürdőfejlesztéshez

Makó - Több mint másfél milliárd forintot nyert az uniós pályázat második körében Makó… Tovább olvasom