Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Géppuskafészek a makói múzeumban

Makó - Ha az ember megnézi a makói József Attila Múzeum első világháborús centenáriumi kiállítását, bepillanthat egy hadifogolybarakkba, szanitécruhába bújhat, sőt – mint megtapasztaltuk – egy homokzsákokkal védett géppuskafészekben is elhelyezkedhet, amelyet a híres-hírhedt Schwarzlose géppuskával szereltek fel.
A tárlat tárgyi és írásos emlékek segítségével mutatja be a kort. A múzeum gyűjteményében található, bukovinai és galíciai harcokat bemutató fotóanyagot dr. Diósszilágyi Sámuel orvos, a makói kórház névadója készítette, láthatók ezenkívül a dr. Eperjessy Kálmán és a dr. Espersit János ügyvéd – előbbi József Attila osztályfőnöke, utóbbi a barátja volt – hagyatékából megmaradt emlékek és a Börcsök Attila néprajzi gyűjteményéből, a helyi levéltár állományából és makói lakosok adományaiból származó tábori levelezőlapok, szuronyok, csajkák, kitüntetések, hadifogolyemlékek.

Diákok a homokzsákokkal védett géppuskafészekben. Fotó: DM
Diákok a homokzsákokkal védett géppuskafészekben. Fotó: DM

Az érdeklődők a már említett barakkban videofilmen megnézhetik Makó első világháborús emlékeit, a katonai hordágyon elhelyezett véres ing pedig felhívja a figyelmet a háború szörnyűségére. A kiállítást az I. világháborús hősi emlékmű nagyméretű fényképe zárja – a látogatók itt tiszteleghetnek a hazát védő hősi halottak előtt. A kiállítás, amely december 20-áig kereshető fel, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány támogatásával valósult meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az iskola

Lezárult a makói Szikszai György Református Általános Iskola energetikai korszerűsítése. Tovább olvasom