Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Géppuskafészkek a makói Galamb-szakközépiskola padlásán

Makó - Géppuskafészkeket találtak – szám szerint négyet – a Makói Oktatási Központ központi, Galamb Józsefről elnevezett tagintézményének épületében, a padláson, amikor egy felújítás miatt bejárták. Fegyverekre nem bukkantak – az igazgató szerint itt az iskola és az épület történetével foglalkozó múzeumot kellene kialakítani.
Négy darab, egyenként két és fél méter magas, betonból épült géppuskafészket találtak nemrégiben a Makói Oktatási Központ Galamb József tagintézményének évtizedek óta lezárt, használaton kívüli padlásán egy felújítás alkalmával. Közülük háromnak a lőréseiből a padláson belülre lehet tüzelni, egy pedig kifelé, az egykori rendőrségi épületre néz. Fegyvereket nem találtak bennük. Mint Horváth Zoltán igazgatótól megtudtuk, a megdöbbentő monstrumokra akkor bukkantak, amikor az intézmény azt kereste, hol alakíthatnának ki új tantermeket – a diákok ugyanis a fürdőberuházás miatt már nem sokáig használhatják a szomszédos kollégium épületét. Az amúgy galambürülék lepte, rossz állapotú tetőtér helyett végül másutt alakítottak ki nyolc új tantermet tizenötmilliós beruházással, a cégek által befizetett szakképzési hozzájárulásból.

Horváth Zoltán igazgató egy arab szövegű zászlóval Fotó: Segesvári Csaba
Horváth Zoltán igazgató egy arab szövegű zászlóval.
Fotó: Segesvári Csaba

De hogyan, mikor és főleg miért épültek a géppuskafészkek a padlásra? Mint megtudtuk, maga az épület 1928-ban épült, és egészen a negyvenes évek közepéig csendőriskolaként, illetve kiképzőközpontként szolgált
– ötvenhatban pedig itt szállásolták el például az ide vezényelt katonákat. Azt források nem erősítették meg, csak személyes visszaemlékezések és szóbeszéd, hogy a padláson kis cellás börtönt is kialakítottak a negyvenes-ötvenes évek fordulóján. Ha így volt, könnyen elképzelhető, hogy emiatt volt szükség a géppuskafészkek kialakítására, de az is lehet, hogy padlásról padlásra folyó harcokra készülve épültek. A cellák nyomait mindenesetre nem találták meg. Az iskola vezetése most abban bízik, cikkünket olvasva talán jelentkeznek olyanok, akik részt vettek a bunkerek építésében, esetleg egyéb személyes emlékeik vannak velük kapcsolatban.

Horváth Zoltán azt mondja: a legjobb az lenne, ha a padláson iskolatörténeti múzeumot alakíthatnának ki – az intézmény anyagi erejét azonban a tető rendbehozatala is meghaladja. Legalább ötvenmillióra lenne rá szükség, ráadásul minél előbb, mert nagyon rossz állapotban van.

Vörös nyakkendő, zöld zászló

A letűnt rendszer egykori relikviái közül előkerült a padlásról háromszáz vörös úttörőnyakkendő is díszcsomagolásban, valamint egy hatalmas méretű vörös csillagos címer is. Az igazgatói irodában pedig egy egyik oldalán arab betűkkel hímzett zöld zászlót őriznek. Líbiai diákok készítették, akik annak idején, mint az iskolában mesélik, hírközlést is tanultak a honvédelmi minisztérium támogatásával – lehet, hogy hírszerző lett belőlük.

Olvasóink írták

 • 16. afm 2008. október 02. 13:03
  „Tisztelt rew egyetlen egy értelmes hozzá szólást találtam itt a tiédet csak ,végre van egy ember aki átlátja a dolgokat,akkor már ketten vagyunk! Baráti Üdvözlettel :afm”
 • 15. rew 2008. október 02. 10:00
  „4!
  Fuss neki mégegyszer, az ilyen birka hozzáállásoktól tartunk ott ahol tartunk.
  Csak az a baj, hogy a nem birkák kevesen vannak.
  Manipulált társadalom mond neked valamit?”
 • 14. afm 2008. október 01. 17:38
  „Tisztelt triatlonos akkor te ott tanítottál?!Egyébként ezen a szinten egy csomó kisz mszmp hasonló zászló volt eltéve,jut eszembe senki nem tudott róla egy csomó tabló hasonló nagy részét én találtam meg véletlen egy volt osztálytársammal már akkor termet akartak ott építeni az arabokkal semmi bajom nem volt szerintem igazábol ők se tudták mért vannak itt Makón,legjobban azok a dolgozatok tetszettek amiket a padokban hagytak sok érdekes dolog volt a füzetekben ,na mindegy engem a többi zászló érdekelne meg volt egy csomó lenin szobor azokkal mi lett!!”
 • 13. 4 2008. október 01. 17:18
  „rendszergazda! Mélyen fel vagyok háborodva a hozzászólásodtól, Magyarországon ilyen nincs,hogy megfigyelik az embereket,ez csak a Kádári időkben volt jellemző. A mai Magyar demokráciában ilyen nincs.”
 • 12. triatlonos 2008. október 01. 16:13
  „Tisztelt Rendszergazda!
  Ha figyelnek, akkor inkább kiszivárogtatok, hogy ne kelljen lehallgatni, habár ennek a korát éljük. Az igazgató által bemutatott zászlóról jutott eszembe a történet. Az arab fiatalok 20-22 évesek voltak, de sokszor gondolkodásban és érzelmileg még csak 3-4 évesek. A sztár tanár után szabadon kitaláltam a piros pont- fekete pont történetet. Ha jól viselkedsz, hátra teszed a kezed, jelentkezel, és jól válaszolsz, akkor piros pont. Miután az első tanulónak meg lett az öt piros pontja jelentkezett az ötösért. Mivel tudtam, hogy nekik minden a zöld - a jamahiria - ezért javasoltam, hogy öt piros pont legyen egy zöld pont, amit simán elfogadtak. Miután jelentkezett az első 5 zöld pontos, akkor javasoltam, hogy -mivel a zöld értékesebb - zöldből gyüjtsenek 10-et. Akkor lepődtek meg igazán, amikor megállapodtunk, hogy 10 zöld egy kettes, és mértani haladvány szerint levezettem, hogyha mindig jól viselkednek, tanulnak, jelentkeznek, akkor 62,5 év alatt lehet kapni egy ötöst! Elfogadták!”
 • 11. rendszergazda 2008. október 01. 14:05
  „Én meg annyit jegyeznék meg a komentekhez hogy az IP címeket figyelik és konkrétan tudják kik írnak ide be ennyit a demokráciáról!Ezért szerintem kár itt írogatni mert egymás uszítása folyik és infó szerzések!Tuti belső infó!”
 • 10. fleto66666 2008. október 01. 08:39
  „Tisztelt triatlonos én válaszolok fleto666 nevében mivel meg kért mert külföldön van épp,valaki keveri a nevét ő 666 itt pedig 6666 szerepel mint ahogy én is fleto66666 néven jelentkeztem be ,egyébként a név azért ez mert az árkosban is rühelte a komcsikat az illető,ki is tiltották magyar ország összes gimijéből 84-ben,brahiból választotta ezt a nevet tömören ennyi,de ezek szerint mások is használják csak plusz egy hatossal,egyébként abban igazad van hogy legfőbbként a tanárok üzleteltek velük,de nagyon nem kellet szerintem mert maguktól jattoltak Üdv a 66666fleto”
 • 9. triatlonos 2008. október 01. 07:45
  „Tisztelt Lajos1971!
  Ami a képességeimet illeti, abban lehet, hogy Önnek igaza van, de nem vagyok ujságiró, és még nem válaszoltam soha magamnak, viszont hosszú ideig volt rálátásom a "Galambra". Ismertem az arabokat is, és nem tartottam tisztességtelennek ha a tanulók üzleteltek velük. Azt viszont erkölcstelennek tartottam, amikor a "sztár tanárnő" rendszeresen kért tőlük kölcsön nagyobb összegű márkát, és fizetéskor: Mennyi is a hivatalos árfolyam? - cimű kérdéssel 17 Ft-al fizette ki őket, amikor a "fekete árfolyam" 22 Ft volt! Még dicsekedett is a tanáriban. Ha akartam volna, akkor nekem jutott volna a legtöbb, de a fentiek miatt nem érdekelt. Viszont ismertem egy G. L. nevű fiatalt, akinek ez az időszak meghatározta a mai munkáját.
  Talán még annyit, hogy az F osztály nem volt technikus, és Fleto6666 -al sincs semmi gondom, csak a mai időben egy kicsit érdekes ez a felhasználói név választás, és erre kérdeztem rá. Várjuk meg a válaszát!”
 • 8. lajos1971 2008. október 01. 04:48
  „triatlonos szerintem te egy jó képeségel meg áldott újságíró vagy aki válaszolgat önmagának,fleto6666 nem azt állítototta ,hogy ő vette a drogot hanem hogy ott árulták az arabok egyébként meg dollárt meg mindenki vett tőlük, lehet neked nem jutott ,ügyesnek viszont nem kelet lenned hogy 4-év alatt végezd, akoriban mivel a gépész technikum pont 4-éves volt,nevezet tanárral se tudom mi volt a bajod ,ja egyébként a fleto szerintem az egyik volt osztálytársam volt bizonyos M.Csaba!”
 • 7. triatlonos 2008. szeptember 30. 22:15
  „Tisztelt Fleto6666!
  Én arra emlékszem, hogy az a mondás járta akkoriban, hogy a szakmunkásképző 5éves, ügyesebbek 4 év alatt is elvégzik, rendkivüli tehetségek pedig 3 év után megkisérelhetik a szakmunkásvizsgát! / a képzési idő 3év volt/ Ön bizonyára ügyesnek számitott, mivel 4 évig járt, de a füves cigi, meg a tiltott valutakereskedelem, meg a megnevezett tanár ismerete halmazati büntetésként legalább 5év felfüggesztett. Még két dologgal kapcsolatosan nem tudok megbarátkozni: a teljes apparátust elzavarná a....., és a felhasználói neve! Az elsőt még csak értem, de másodikat ha elmagyarázná!”
 • 6. mrtic 2008. szeptember 30. 19:13
  „...rohadek kommunistak,halomra akarnak geppuskazni .....”
 • 5. fleto6666 2008. szeptember 30. 16:18
  „Ez nem nagy szám 84-88-ig jártam ide a suliba az arabok ezen a területen árulták a füves cigit,mi meg vettük tőlük a dollárt :)Ezuton üdvözlöm volt legjobb tanárom Balogi Józsefet egy volt f-es”
 • 4. Hírszerző/hírközlő olvasói levél 2008. szeptember 30. 13:18
  „Tuti infóm van:
  Az Al-Kaida csináltatta a betonbunkereket, mert innen akarja ellenőrzése alá vonni a makói gázmezőket!
  Hogy én mekkora barom vagyok: ezt a hírt el kellett volna adnom a Blikknek, a Borsnak, és a Fókusznak!!!
  Vagy a DM is már lealacsonyodott erre a színvonalra?
  Hm.”
 • 3. yoker 2008. szeptember 30. 10:17
  „Azért a hírközlés, és a hírszerzés közt alapvető külömbségek vannak. A Délmagyar hírt közöl -mint pl.: ezt a cikket-, de nem gondolom azt, hogy a Délmagyar ebben az esetben hírszerző lenne...”
 • 2. másik vállalkozó 2008. szeptember 30. 07:59
  „Gondolom itt is csak a tetőfelújításra való pénzgyűjtés volt a cél.”
 • 1. egyszerű vállalkozó 2008. szeptember 30. 07:48
  „Mondjuk ez nem egy nagy kaland.Én kb. 10-15 éve voltam eme padláson antenna javítás kapcsán én már akkor megtaláltam ezeket a géppuskafészkeket.Csak én nem csináltattam belőle újságcikket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszombor legidősebb lakója a 100 éves Rozi néni

Kiszombor - Tegnap ünnepelte századik születésnapját Kiszombor legidősebb embere, Szeredi Andrásné.… Tovább olvasom