Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Gerizdesen már aszfaltoznak

Makó - Miután Gerizdesen lezárult a szennyvízcsatornázás, már az utak újraburkolása van soron – 3 utcában már kész is az új aszfaltszőnyeg. Az örömbe azonban üröm is vegyül: van, ahol hiányzik az útpadka.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Makó Gerizdes városrészében kezdődött a szennyvízcsatornázás, itt is ért véget elsőként – mint megírtuk, az itteni rendszert már csatlakoztatták a városszéli tisztítóműhöz. Amikor a próbaüzem elindult, arról is beszámoltunk, hogy ezen a területen hamarosan várható a tönkretett utak helyreállítása is. Ortutay Miklós, a beruházás projektmenedzsere akkor azt ígérte, miután az utak felújítására sikerült pluszforrást szerezni, ahol hosszában fel kellett bontani az aszfaltot, ott teljes körű burkolatfelújítás várható az egész városban – ott lesz részleges, ahol csak keresztben vágták át az utat. Legutóbb, a képviselő-testületi ülésen az is elhangzott: a 22 legfontosabb makói gyűjtőút burkolata is teljesen megújul.

Miközben a makóiak többsége még mindig a járhatatlan, széltében-hosszában gödröktől szabdalt, olykor baleseteket is okozó utakra panaszkodik, az utóbbi napokban Gerizdes városrészben már meg is kezdődött az utak megígért helyreállítása. Amikor a hétvégén ott jártunk, a csapat tagjai és a munkagépek éppen a Kertész utcában dolgoztak. Meggyőződtünk arról is, hogy a Kökény, a Lisztes és a Platán utcát már vadonatúj aszfaltszőnyeg borítja – ezek egyébként rövid utcák. Az úttest sima, a lakók öröme azonban mégsem mindenütt felhőtlen. A Lisztes utcában lakó Hajdú Roland ugyanis elpanaszolta nekünk: az aszfaltréteget olyan magasan húzták fel, hogy gyakorlatilag eltűnt az útpadka. Attól tart, így az új aszfalt a széleken hamar repedezni kezd, majd a téli fagyások miatt tönkre is megy.

A Kertész utcában jól haladnak a munkával. A sdzerző felvétele
A Kertész utcában jól haladnak a munkával. A szerző felvétele

A Gerizdesen elindult aszfaltozással kapcsolatban kerestük a városházát, egyelőre azonban nem nyilatkoznak. Ennek feltehetőleg az az oka, hogy a kivitelező hivatalosan még csak előkészítő munkákat végez, a beruházás a jövő héten indul. Talán akkor az útpadkát is pótolni fogják.

Olvasóink írták

 • 10. Köfös 2013. november 08. 05:44
  „Szép és jó az út..... De minek kell szintet emelni? Az Új utcában már készen vannak és meglehet nézni eggyes bejárókra alig lehet beállni a szintkülönbség miatt! A páratlan oldalon árok sincs, így az összes víz a házak faláig folyik! A Szép utcán meg a bejárók nincsennek helyre ?llítva, van ahol megsülyedt, mozog a vissza rakott beton kocka, épp ott lehet átmenni az Orgona utcára, gyalogosoknak jó kis bokatörő mutatvány lessz a télen! Egy másik bejárót meg helyre sem állítottak, ott már kocsival is fennakadtak esős időben a bekötő csatorna aknán! De mit is várhatunk amikor az allválalkozókat lehuzzák pénzzel! Az eggyik legjobb kivitelező céget is lehúzták jó pár millával! Mert volt itt olyan is....”
 • 9. Profika 2013. november 06. 21:16
  „Megkerestem az alvállalkozsó mérnököt, de nem volt idő a bejáróm befejezésére.
  Természetesen előre kellett volna gondolkodni az útszegéllyel kapcsolatban (IS), de sajnos mostanság ez nem az emberek erőssége. Utólag lehet toldozni és többlet munkával megoldást találni.
  Szerintem elkezdődik az egymásra mutogatás.”
 • 8. 80sFan 2013. november 06. 21:03
  „"ott lesz részleges, ahol csak keresztben vágták át az utat" Rögtön meglesz oldva a fekvőrendőr is ezzel, mert sosem lesz síkban többé. Persze a gépek összetörték az útszegélyt is, de az nem érdekes...
  Mellesleg a járda is ismét megsüllyedt, egy gyerek is eltűnik benne lassan.”
 • 7. Francois 2013. november 06. 20:23
  „6. Profika 2013.11.06. 19:23 Szép hogy utána néztél ,de felesleges, az út már ott van! Egyébként kíváncsi vagyok mihez csinálnának szegélyt?! Amit eltudok képzelni a korlát! De ha ügyes lettél volna, magadnak megcsinálhattad volna a bejárót, adtak volna annyi anyagot amennyi kellene. Magad uram ha nincs más! :) Most képzeld, innentől biciklisek, autósok, ne adj Isten kisgyerekek biciklivel, landolnak majd a gödörbe!”
 • 6. Profika 2013. november 06. 19:23
  „Személyes tapasztalatom a témához:
  Beszéltem a melósokkal. Nem értik miért ezt a drágább kivitelezési formát választotta (igényelte) az önkormányzat. Szerintük itt, technikai szempontból indokolatlan volt ez az eljárás.
  Felkerestem a helyi műszaki vezetőt, aki nem tudta megmondani mi lesz az útszegéllyel. Felhívtam a Soltút egyik műszaki előkészítőjét, aki szintén nem tudott érdemi tájékoztatást adni. Elmondta, hogy a Soltút csak egy alvállalkozsó, fővállalkozsó a Közgép.
  Innentől már furcsa volt, gondoltam ezek után: ezeknek fingjuk sincs mi alapján dolgoznak itt. Felkerestem a közgép műszaki emberét is, akivel másnap személyesen megnéztük a helyszínt. Mindenki elismerte, hogy van igazság abban amit mondok, de közölte velem, hogy az önkormányzati igényben nem szerepel az útszegély helyreállítása, de ettől függetlenül csinálnak majd valamit. Na én ezt nem igen hiszem el. Azt gondolom, ennyi pénz felelőtlen elköltéséért felelnie kell az illetékeseknek.”
 • 5. makovaros 2013. november 06. 18:10
  „4. Én csak azt akartam ezzel mondani hogy örüljenek azok az utca lakók ahol megvan/meglesz csinálva.
  Természetes hogy először ott kezdik a helyreállítást ahol a "rombolást" kezdték.”
 • 4. chibo79 2013. november 06. 16:27
  „3. makovaros 2013.11.06. 15:24
  Már csak te hiányoztál! Megnéztem a szakaszt, mit mondjak, télen biciklisek autósok, simán csúsznak az árokba! Épp időszerű hogy megcsinálták, itt kezdték a barmolást legelőször!”
 • 3. makovaros 2013. november 06. 15:24
  „Bejárók is meglesznek csinálni, majd csak azt egy másik brigád állítólag.
  Egyébként nem értem most ezzel mi is a gond más helyeken olvastam hogy most az útépítés a nem jó minek az? Mert zajos a gép és a többi szöveg, na én speciel örülnék ha ami utcánkba is betévedne. de ezek szerint kevés rá az esély "ott lesz részleges, ahol csak keresztben vágták át az utat" pedig tiszta gödör lett az egész, egyik helyt magasabb másik helyt kátyús stb.”
 • 2. _csutak_ 2013. november 06. 13:02
  „Az útpadka a közút része a jogszabályi környezet szerint!
  Tehát elvárható a szintbe hozás.
  Anélkül kötbér kivetése mellett nem venném át az utat a megrendelő helyében.
  Ha átveszi akkor személy szerint őt kell polgári perben megkeresni minden felmerült káreset kapcsán!”
 • 1. Francois 2013. november 06. 10:01
  „Arra lennék kíváncsi a kapubejárókat mikor csinálják meg?! 10-15-cm a szintkülönbség! Mellé az út szegély az uttal egy magasságban van, vagy az út feljebb! Gödrök télen eső után tele lesznek, vagy végig ki kellene takaríttatni a tulajdonosokkal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón már a télre készülnek

A téli felkészülés jegyében gépszemlét tartott hétfő reggel a Magyar Közút Nzrt. makói üzemmérnöksége. Tovább olvasom