Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Grillfesztivál Makón, hagymával

Makó – Bő egy évtized alatt akkora gasztronómiai rendezvénnyé nőtte ki magát a makói grillfesztivál, ami szerte Európában is párját ritkítja. A Váll-Ker Kft. szombati programján ezúttal is ezrek szórakoztak.
Grillfesztivál Makón, hagymával. Fotó: Szabó Imre (galéria)
Jövőre várhatóan a hivatalos versenyek sorába is felveszi a Magyar Grillszövetség a Makói Hagymás Grillfesztivált – jelentette be a verseny díjkiosztóján a zsűri elnöke, Némedi József mesterszakács. Az elismerést a gasztronómiai program jó egy évtized alatt érdemelte ki: céges rendezvénynek, afféle összetartó bulinak indult – ma már szerte az országból, sőt külföldről is sokan neveznek be a nemes versengésbe, amit szórakoztató programok sokasága kísér egész nap. A cég vezetője, Tóth István lapunknak elmondta: ezúttal 100 grillsütőnél és 40 kemencénél szorgoskodtak az ehhez kedvet érzők, azaz összesen közel fél ezren. A látogatók száma ennek a többszöröse volt. A standoknál láttunk sülni malacot, bárányt, galambot, nyulat, de volt olyan is, aki a vegetáriánus konyhát részesítette előnyben.

Grillfesztivál Makón, hagymával. Fotó: Szabó Imre (galéria)

Ki mit nyert?

A legjobb grillezett ételt Koczkás Anikó készítette el, a legjobb tészta Szabó Lászlónéé volt, mindketten egy-egy kandallót nyertek. Különdíjat a Fűtés Üzletház Bt., Wlasity Zoltán, a Falusi Turizmus Bt., Szabó Ferenc és Mucsi Lajos Tamás kapott – ők egy-egy üveg bort, vagy grillsütőt kaptak.

A verseny abszolút győztese a GasztroCsajok csapata volt, élén a lapunk által felfedezett Tóthné Libor Mária gasztrobloggerrel – a csapat többi tagja: Rácz Dóra, Rébék Nagy Julianna és Sarró Júlia voltak. A fődíjat azzal érdemelték ki, hogy sokféle, fantáziáról és kreativitásról tanúskodó ételt készítettek, amelyek egytől egyig kiválóak voltak. A csapatkapitány elmondta: töltött káposztát készítettek cserépedényben, saját kovászolású káposztából, grilleztek többféle húst, még lazacot is, zöldségeket, köztük hagymát, de készítettek hagymalekvárt is, amit pogácsával kínáltak, kemencében pedig kenyeret és lepénykenyeret sütöttek, amelyből sétálószendvicset készítettek. Desszertként csokis levendulás kiflit sütöttek. A csapat egyébként baráti társaság, tagjai rendszeresen összejárnak sütni-főzni. Tavaly különdíjat kaptak.

A napot az ínycsiklandó illatok, ízek mellett olyan sztárvendégek fellépése aranyozta be, mint például Bereczki Zoltán, Luigi, illetve a Magna Cum Laude zenekar. Aki közben igazán egzotikus italokra is kíváncsi volt, a koktélkirály, Lajsz András finomságaiba kóstolhatott bele. S hogy mindezt miként tudja finanszírozni egy kisvárosi, magyar tulajdonú kandallógyár? Tóth István elmondta, termékeik iránt a válság alatt még nőtt is az érdeklődés – mind többen akarnak olcsó, takarékos fűtésre váltani. A gyár több mint 90 százalékban az európai piacra termel; főként Németországba, de nemrégiben Dániában és Angliában is tárgyalt a cég első embere.

Olvasóink írták

  • 7. Csaby83 2013. május 28. 09:10
    „Jó ez a Grillfesztivál, csak nekem a helyszín nem tetszik... (egy kerítésekkel körbezárt udvari rész az ipar telepen) be van minden zsúfolva, a tér is elég kicsi hozzá odakint. Ronda a helyszín és a környezete, azaz nem illik egy ilyen rendezvényhez. Lehetne valami szebb helyen is tartani végre... vagy legalább valami fesztiválhoz méltó helyen! A Hagymafeszt-et is de jól tették, hogy végre kihozták a tanműhelyből.. ;)”
  • 6. makoilakos86 2013. május 27. 13:59
    „Ki kellene mennetek a piacra és ott -közvetlen a termelőtől- vásárolni, nem pedig a hiperszuperüzeletekbe járni....”
  • 5. mackósajt 2013. május 27. 11:54
    „Én a múltkor Holland lilahagymát vásároltam a Spar-ban Makón! Tiszta szégyen!”
  • 4. DasBoot 2013. május 27. 08:02
    „1. hajosinas 2013.05.26. 17:08

    De azt azért tudod, hogy ilyenkor még nincs makói hagyma? :-) Legfeljebb csemege. A tavalyi meg már csak kidobni jó.”
  • 3. Poslabény 2013. május 27. 04:33
    „Az a hagymafesztiválra jár.”
  • 2. Francois 2013. május 26. 18:47
    „Bódy Guszti vót ééééééééééééé?!”
  • 1. hajosinas 2013. május 26. 17:08
    „Vajon makói hagymát használtak a versenyzők ? Mert sem makói vörös, sem makói fokhagymát nem lehet kapni a város üzleteiben. Annál inkább Német vöröshagymát és kínai fokhagymát. Ez így megy már évek óta . Szégyen és szánalmas dolog.
    A győzteseknek pedig gratulálok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovagok adakoztak Makón

Az Ordines Internatiopnales Pro Concordatia Populorum nemzetközi lovagrend tagjainak közreműködésével gyűjtöttek pénzt nehéz sorsú gyermekeknek Makón. Tovább olvasom