Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Gyarapodnak a molnárfecskék Makón

Makó - Biztatóan gyarapszik a Bérpalota eresze alatt fészkelő makói molnárfecske-kolónia, amely a második legnagyobb Közép-Európában, és amelynek állománya a mindenütt tapasztalt fecskepusztulás miatt idén tavaszra negyedére-harmadára csökkent.
A Közép-Európa második legnagyobb kolóniájaként számon tartott, a főtéri Bérpalota eresze alatt fészkelő makói molnárfecsketelep újra népes. A fészkek közül nagyon sokban látni fiókát, mi több, még új fészkek is épültek. Mindez biztató, hiszen idén tavasszal ide is jóval kevesebb madár érkezett vissza Afrikából, mint amennyi szokott. Akkor úgy láttuk, a közel 700 fészek alig negyedébe-harmadába költözött lakó.

Az egész országban megfigyelt fecskelétszám-csökkenést a szakemberek összetett okokkal magyarázták. Fontos szerepet játszott benne, hogy tavaly ősszel hirtelen köszöntött be a hideg idő, ezért eltűntek a rovarok, és a madarak közül már a vándorlás előtt sok éhen pusztult. Később az Afrikát sújtó rendkívüli szárazság, majd a Máltán szokásos vonulómadár-vadászat is tizedelte őket. A hazánkban honos fecskefajok közül a madármegfigyelők országos összesítése szerint a legjobban egyébként éppen a Makón fészkelő molnárfecskék létszáma apadt.

Fészkek a Bérpalota eresze alatt. Fotó: Karnok Csaba
Fészkek a Bérpalota eresze alatt.
Fotó: Karnok Csaba

A fecskekolónia megélénkülésének hírét örömmel vette Veprik Róbert szegedi ornitológus, a vadaspark igazgatója is, ám felhívta a figyelmet arra, hogy évekbe telhet, amíg az állomány visszanyeri korábbi létszámát. Hozzátette: szerte az országban és Európában is kevesebb a fecske, mint volt – legutóbb épp Olaszországban járva tapasztalt hasonlót. Bíznak abban, hogy idén nem lesz olyan hirtelen lehűlés, ami miatt élelem nélkül maradnak a költöző madarak, de – mint fogalmazott – mi, emberek is sokat tehetünk azért, hogy a fecskék jól érezzék magukat nálunk.

Az állomány természetes pótlása évekig tarthat Makón. Fotó: Tésik Attila
Az állomány természetes pótlása évekig tarthat Makón.
Fotó: Tésik Attila

Például azzal, hogy olyan szúnyogirtó szert használunk, ami nem toxikus, a szárnyasoknak nem árt, de azzal is, ha elfogadjuk, hogy nem lehet minden egyes szúnyogot elpusztítani, mert akkor a fecskéknek már nem lesz mit enniük.

A fecskéknek nem kellett az új hely

A fecsketelepről sokat írtunk az elmúlt néhány évben. A legtöbbet 2 éve, amikor az önkormányzat – szakhatósági engedélyek birtokában – leveretett 80, nagyobbrészt lakatlan fészket az épületben akkoriban működött, azóta bezárt cukrászda kedvéért. A cukrászda azóta is zárva van, az új fészkeket pedig nem oda építették a madarak, ahol a szakemberek ajánlásai alapján helyet jelöltek ki nekik.

Olvasóink írták

 • 5. cibuka 2009. augusztus 09. 17:44
  „nagyi8. Kéretik a fecskékeket a költözésről irásban 8 nappal előtte értesiteni!Nincs ebben a városban más próbléma?Úgy tudtam,hogy a "belváros" a lakosságé.”
 • 4. nagyi8 2009. augusztus 07. 21:38
  „Az MSZP balatönöszödi zsargon szerint alk@ a város szivét a madarakkal, együtt kéz a kézben: a balatönöszödi hazugok és a természetvédő gittegylet.

  A város szíve bűzlik a madárszartól, madárganétól, mert a két tehetetlen csapat - az önkormányzat és a természetvédők - nem tudnak és akarnak megegyezni.

  Pedig a dolog pofon egyszerű.
  Makón gondoskodni kellene egy másik helyen, hogy a fecskék fészkeiket építeni tudják. Makón ezek a fecskék nem csak a bérpalotában élnek, hanem még számtalan helyen, pl. az állomáson, a Bajcsyn, stb. . Az önkormányzatnak ki kellene jelölni egy külön házat, ahol a fecskék a bérpalota helyett fészkelhetnek - a költözés persze a város költségére történne -. Sőt, egyéb költségeket is a városnak át kellene vállalni a természetvédőktől. Akkor is, ha ezek milliós nagyságrendűek.

  A fentiek fejében a Bérpalotát teljesen fecske mentessé kellene tenni. A hóvirág cukrászdát kinyitni és végre a belvárosban egy színvonalas cukrászdát gazdaságosan üzemeltetni. A belvárost végre vissza kellene adni a lakosságnak!

  .”
 • 3. hajosinas 2009. augusztus 05. 06:07
  „Ja és még valami!
  Állatbarát jóindulatra vall az önkormányzat korábbi intézkedése, amikor lemezpárkányt rakatott fel egy makói vállalkozóval az épület falára, hogy a madárürülék ne a járdára potyogjon .De felhívnám a figyelmét az illetékeseknek arra,hogy évente legalább egyszer illene le is takaritani azt a guánótól.Ez nemcsak közegészségügyi,hanem állategészségügyi szempontból is fontos lenne.Ha nem tévedek, ez is egy önkormányzati feladat,amivel foglalkozni kellene a FÜRDŐ Projekt mellett!Talán a helyi állatvédő egyesületnek is lenne ebben valamicske feladata az adományok begyüjtésén kivül.”
 • 2. hajosinas 2009. augusztus 05. 05:52
  „1-nek. De ne felejtsenek el a Tekintetes Városi Tiszti Orvosi hivataltól sem szakhatósági állásfoglalást kérni !
  Majd azok meghatározzák kiadványukban,hogy szegény álatkák mikor és hogyan végezhetik természeti szükségleteiket úgy,hogy ne kerüljön "ledózerolásra" az otthonuk, közegészségügyi okokra hivatkozással !”
 • 1. Rappen 2009. augusztus 04. 22:02
  „A renitens fészkelők, javaslom forduljanak az illetékes építésügyi hatósághoz fennmaradási engedélyért, mert a végén még azok a fészkek is le lesznek verve!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 tonnás munkagép borult fel Földeák külterületén

Földeák - Vízelvezető árokba borult Földeák külterületén hétfőn egy 16 tonnás markoló. A jármű alá szorult egy munkás. Tovább olvasom