Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Gyerekként is fodrász akart lenni

Kétévente egyszer, afféle életműdíjként adja át a megyei iparkamara a Süle József-emlékérmet, amellyel a szakképzésért végzett kiváló munkát ismeri el. A legutóbbi kitüntetett egy makói fodrász, Hadikné Varga Mária.
– Amikor édesanyám kislányként először fodrászhoz vitt, azonnal eldöntöttem, hogy én is ezt szeretném csinálni, ha nagy leszek. Ez az elhatározás aztán szenvedéllyé vált. Képeket gyűjtöttem a különböző frizurákról. Mivel jó rajzoló voltam, le is rajzoltam, én milyen hajviseleteket képzelek el. Az is foglalkoztatott, hogyan tehetem természetesen egyedivé valakinek a megjelenését a ruhától a sminken át a hajviseletig. 15 évesen aztán fodrásztanuló lettem, és mindjárt az első országos ifjúsági fodrászversenyt megnyertem, amin indultam – meséli Hadikné Varga Mária, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Süle-emlékérmének idei kitüntetettje.

Kecskeméten született, ott tanult, de Budapesten tett mestervizsgát, Makóra pedig a szerelem hozta: férje a városban ismert sebész, a tavaly önkormányzati képviselővé is megválasztott Hadik György. Saját fodrászüzletét Yvett Szalon néven 1987-ben nyitotta meg – lányáról nevezte el. A tanulók gyakorlati képzésében 1988 óta vesz részt – vizsgáztat is. Ez idő alatt 42 tanulót nevelt ki, közülük többen szerepeltek eredményesen rangos országos versenyeken.

Hadikné Varga Mária az Aranykoszorús Mester kitüntetést is megkapta. A szerző felvétele
Hadikné Varga Mária az Aranykoszorús Mester kitüntetést is megkapta. A szerző felvétele

Ám talán nem is erre a legbüszkébb, hanem arra, hogy több volt tanítványa nyitott már saját üzletet, ők is kedvelt, népszerű fodrászok a városban. Mint mondja, egyikükre sem vetélytársként tekint: örül a sikereiknek, és szívesen osztja meg tapasztalatait, ötleteit.

Már nyugdíjas, de még mindig a régi lelkesedéssel és precizitással dolgozik, és közben folyamatosan képzi magát. Vallja: ahogyan a világ állandóan változik, a szakma is, és csak a rugalmas, jó szakember maradhat talpon. Bár vannak komoly versenysikerei, igazából soha nem ez érdekelte – a köznapokban is viselhető, elegáns frizurákkal akarta meglepni vendégeit. Ezek után talán nem meglepő, hogy noha az utóbbi időben nagyon sok fodrász panaszkodik arra, hogy visszaesett a vendégforgalma, ő azt mondja: nem érezte meg a válságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találat a Schengeni Információs Rendszerben

A bolgár hatóságok körözték a Kiszomboron lefoglalt nagy értékű járművet. Tovább olvasom