Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Gyermekként válnak anyává

Makó - A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat segíti azokat a lányokat, akik fiatalon vállalnak gyermeket. A lányanyák ügyintézéssel, támogatásigényléssel kapcsolatos problémákkal fordulhatnak ide, ahol lehetőség szerint a baba felneveléséhez szükséges holmikkal is támogatják őket; mindezt térítésmentesen.
Egy fiatalon gyermeket váró nőnek nem könnyű a helyzete manapság, főként akkor, ha gyermekből válik anyává az illető. Ilyen helyzetekben nyújtanak segítséget az ENI-n belüli Gyermekjóléti, valamint Családsegítő Szolgálat munkatársai, akik szaktudásukkal, hozzáértésükkel igyekeznek segíteni rajtuk is. Mint megtudtuk, azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, hivatalosan nem láthatják el gyermekük törvényes képviseletét, ezért az ilyen esetekben általában a nagyszülő tölti be a gyámi tisztséget.

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat segíti azokat a lányokat, akik fiatalon vállalnak gyermeket.
A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat segíti azokat a lányokat, akik fiatalon vállalnak gyermeket.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A Gyermekjóléti Szolgálat látókörébe elsősorban azok a lányanyák kerülnek, akiknél az újszülött veszélyeztetettsége fennáll vagy kialakulhat. A gyermeknevelési tanácsadás mellett az ügyintézésben és az igénybe vehető támogatások megigénylésében is segítenek. Emellett ruhákkal, a neveléshez szükséges holmikkal is megpróbálják támogatni a lányanyákat. Utóbbiakat a város lakossága gyűjti a rászorulóknak. Sokan hoznak be használt, de jó állapotú ruhákat a Hajnal utcai épületbe, de a védőnők is gyakran tartanak babaruha börzéket. Szükség is van ezekre, hiszen nem minden fiatal kap segítséget otthon.

- Szerencsére, itt Makón nem ez a jellemző. Tapasztalataink szerint a családok az ilyen helyzetekben is kiállnak a gyermekeik mellett, és mindenben támogatják őket - fogalmazott Balogh Csilla, vezető családgondozó. - Nem feltétlen a szerényebb sorsú családokból kerülnek ki lányanyák a városban. Sőt, nem számít az etnikai hovatartozás sem, hisz az ilyesmi bárkivel megtörténhet - oszlatta el a kételyeket a vezető. Az adatok azt mutatják, Makón nincs sok ilyen eset, évente csupán 5-10 18 év alatti lány vállal gyermeket. A megfelelő magatartás és a felelősség elengedhetetlen egy ilyen szituációban, ez a legtöbb esetben nem is marad el. A lányanyák legtöbbször felelősségteljesen készülnek a gyermeknevelésre: eljárnak a vizsgálatokra, a későbbiekben pedig rendben felnevelik gyermeküket.

Ahogy a családgondozók látják, sok esetben a fiatal anyák a jövőjükre is gondolnak: a baba születése után újból iskolapadba ülnek, hogy befejezzék tanulmányaikat. A felelősségtudat azonban a fiúkra nem mindig jellemző. A szolgálat munkatársai több olyan esetről tudnak, amikor az apa kiállt párja mellett, és együtt vállalták fel az életre szóló feladatot. Ehhez természetesen nagy segítséget kapnak a családgondozóktól és a védőnőktől, de a legfontosabb, hogy támogatásukban a családjuknak is kiemelt szerepe van.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. howatowabb 2013. március 26. 10:19
  „Teljesen megnyugodhatunk! Ezen ifjak immár ALKOTMÁNYON KÍVÜLIEK! No! Elég baj már az is nekik! Hát, még a gyerek!”
 • 34. pog 2013. március 26. 09:48
  „<moderálva>...nem csak cikkezni és beszélni kellene...cselekedni..”
 • 33. Emberségetavilágnak 2013. március 26. 06:52
  „A cím azt sejteti, hogy a gyermekkorú lányok a szüléstől anyává válnak.
  A gyermeknemzés ivarérettség feltétele és nincs összefüggésben a felelős, tudatos gyermekvállalással, azzal, hogy a 2 fél megérett-e az apaságra, anyaságra.
  A magzat élőlény, az abortusz gyilkosság.
  A Családsegítő Szolgálat munkatársai csak enyhíteni tudják a gondokat, a bajt megelőzni kellene.”
 • 32. queenmargareth1 2013. március 25. 19:27
  „ühüm, mindenki kifejtette véleményét, nos az a bizonyos etnikum azért szül olyan fiatalon, mert ez náluk természetes. Hamarabb érnek, hamarabb esnek teherbe és hamarabb csinálnak gyereket.
  Azért, most, hogy kiszapultuk a lányokat, hölgyeket, asszonyokat, anyákat, feltenném a kérdést?a drága másik fél miért nincs SOHA felelősségre vonva és köpködve ennyiszer?ja, azért a 10 centiért?”
 • 31. süntojás 2013. március 25. 18:41
  „Azért a 7. osztályos gyermekem osztálytársa 16 éves K.A. büszke 2x apuka!
  Ki legyen erre büszke?”
 • 30. adalen27 2013. március 25. 18:40
  „Látom itt is összegyűltek azok,akik szöveget értelmezni gyengén tudnak,de etnikumok kórós szaporodásáról ágálnak,és kötelezővé tennék a 8 általánossal nem rendelkező minimum 1 évet le nem dolgozó lányoknál az abortuszt.Kérem szépen én ma voltam a női klinika ambuláns részlegén,és mellettem,egy fehér bőrű 16 éves lányka méltatlankodott arról a kedves anyukájának,hogy nem érti minek kell családsegítőhőz mennie,és papírokat engedélyeket kérnie az abortuszhoz,hiszen ez csak egy gyerek! Rá néztem az anyukára,és csak annyit mondtam neki,hogy gratulálok.Persze szabadkozni kezdett,hogy első szerelem stb,de érezte ő is,hogy a lánya viselkedését már nem tudja kimagyarázni,ezért inkább csendre intette,és kiterelte az ajtón.Szép.Nem csak a felemlegetett etnikum felelőtlen,de ezzel a nagy iq-val rendelkezők nem óhajtanak foglalkozni.”
 • 29. papprezsi 2013. március 25. 18:39
  „28.Nem akarok bele menni de,úgy tudom külkereskedelmi szakmai végzettsége van. Az mellet egy jó bank szakember a nemzeti fejlesztési miniszter asszonyság.”
 • 28. lepkehalo 2013. március 25. 17:50
  „24. papprezsi
  Most meg van egy üzletkötőből lett miniszterünk: Németh Lászlóné.”
 • 27. kumisz 2013. március 25. 15:54
  „" akik fiatalon vállalnak gyermeket."

  A "vállalnak" szó ebben a szövegkörnyezetben erős túlzás.
  Egy bizonyos védettnek nyílvánító népcsoport körében ez természetes dolog.Az apaság kérdéséről nem is beszélve:)”
 • 26. tavimaszlag 2013. március 25. 15:14
  „nyilván ezek is meghatározott rétegből kerülnek ki, mármint a leányanyák!”
 • 25. Emberségetavilágnak 2013. március 25. 14:51
  „23.
  1950-es évek, Ratkó korszak jelmondata.”
 • 24. papprezsi 2013. március 25. 14:25
  „bánki ,Azt bocsi de Ratkó Anna mondta (szövönöböl lett miniszter)a Rákosi támogatásával.Az pedig nem a Horty.”
 • 23. bánki 2013. március 25. 14:13
  „,,asszonynak szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség "

  Horthy Miklós !”
 • 22. Szurkoló 2013. március 25. 13:35
  „...és azoknak a szerencsétlen piciknek, akik ilyen "családba" születnek, már végképp semmi, de semmi esélyük a normális életre. Na ez a tragédia.

  Meg az, hogy a női klinikán a 32 éves nagypapa (!!!) jött a csecsemőért, mert az édesanya még nem volt 16, ő nem vihette volna haza egyedül. Ja, a második gyerekét szülte. (Nem számít az etnikum, de etnikum volt. Micsoda véletlen.)

  Nekem senki ne mondja, hogy ez normális és támogatandó. Ezzel természetesen nem a családsegítő szolgálatra célzok, hanem a rendszerre. A szolgálat előtt megemelem a kalapom, mert azok a gyereksorsok, amiket ők napi rendszerességgel megtapasztalnak, szerintem nagyon kemény lelki teher.”
 • 21. agi50 2013. március 25. 13:04
  „18. Léni- szerintem a hivatal már akkor szerez csak tudomást a dologról, amikor már terhes lesz a 18 év alatti, akkor meg csak jobb ha segitenek és támogatják, vagy már ilyen esetben a segitésen kivül mit kellene tenni. Az más kérdés, hogy fontos lenne a megelőzés és a felvilágositás, de lehet ez is jól müködik, mert állitólag nem olyan nagy számban fordul elő ilyen eset..”
 • 20. papprezsi 2013. március 25. 12:54
  „Száz szónak is egy a vége, GYERMEKNEK GYERMEK NEM VALÓ.<moderálva> Nem vagyunk egyformák,több népcsoportból származunk és több népből állunk össze és ezt hívnánk ugyebár:, NEMZETNEK.A keresztény értékek szerint ezért nehéz mindenkinek megfelelni.Tehát a képlet egyszerű: élj a nemzeti keresztény magyar értékek szerint, ha már egyszer ide vetett a sors a Kárpát-medencébe,teljesen mindegy hogy milyen a bőröd színe csak tartsd be az értékeket.Valahol Attila is ezt vallotta (állj közénk élj az őseidtől kapott értékek szerint,de ha jön az ellen,védd meg a hazádat-házadat mert én befogadtalak és itt élsz velünk.) Egyébként ez a fiatalkori szülés Attilát is zavarba hozná,ha ítélkezni kellene az ügyben (vagy-nem) ki tudja.Ezek már keresztény értékrendből örökölt szokások, de a józan paraszti ész is ezt kívánja, ha még van olyan.
  A fának is akkor van egészséges gyümölcse, ha megerősödik a törzse.”
 • 19. Qllancs 2013. március 25. 12:40
  „HOL a mindig rinyáló KDNP ...vallásos ,<moderálva> politikusai ?? Akik védik a családot.Csak házasság..ban fogadják el a gyereket..élettársiban nem !
  Miért nem lép fel <moderálva>zsoltika, meg az a <moderálva> Harrag stb. álszent <moderálva>. Ne engedjék szülni..míg min.8 osztályt nem végzett, min.1 évet nem dolgozott, és nem házas és nem NAGYKORÚ ! tehát :18 év alattinak ..ABORTUSZ! KÖTELEZŐ !!!”
 • 18. Léni 2013. március 25. 12:19
  „Nagy az Isten állatkertje! A szülők beleegyezésével dolgozik ez a hivatal? Esetleg a szülői
  akarat ellenére is támogatnák a kiskorú anyajelöltet?
  Ez egy deformált lelkű embercsoportnak a deformált ötlete, szerintem még a BTK sem engedi
  azt, hogy a fiatal leánygyermeket egy életre megnyomorítsanak.
  Ja, hogy a BTK manapság mit tartalmaz, hát az is megér egy misét!
  Vállalva a következményeket elmondom, hogy szerintem aki ezt kitalálta, tárgyalásra
  méltónak találta, vagy találták, szerintem nem normális emberek! Oszt jó napot.”
 • 17. istvang58 2013. március 25. 11:24
  „Ha a kisebbséghez tartozik, akkor támogassa a kisebbség a becsületes munkáért kapott munkabérükből, ne a Magyar adófizetők pénzét használják ilyenre.”
 • 16. sügér63 2013. március 25. 11:20
  „Csak ki kell néznem az ablakon és látom a valóságot: a szomszádok romák, köztük kettő 16 éves forma lány, az egyik már szült a másik most terhes. Átlagban 20 percenként elszivnak egy cigit a többiekkel. Dolgozni még egyiküket sem láttam.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szembesítés: megtört a hummeres gázoló

Fordulat történt a Kenéz Imre motoros rendőrt elgázoló osztrák férfi ügyében. A legutóbbi szembesítésen többször is bocsánatot kért a történtekért Kenéz járőrtársától. Tovább olvasom