Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Gyógyszálló lehet a volt kollégiumból

Makó - A jövő tanévtől két oktatási intézmény épülete is megüresedik Makón. A Bajza iskolával egyelőre nem tud mit kezdeni a város, az egykori diákotthonból viszont akár gyógyszálló is lehet, ha találnak rá befektetőt.
Jelenleg két nagy iskolaépítés zajlik Makón. Az egyik a Szent János tér 30. alatt, ahová 2010 őszén költözik a Magán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Most ugyanis még az új helytől nem messze lévő Galamb József szakképző egykori kollégiumában folyik a zeneoktatás.

Az iskola alapítványa sikeresen pályázott, ennek köszönhetően több mint 124 millió forintból újítják fel, illetve alakítják át és bővítik a szemben lévő ingatlant. Így az intézménynek saját székhelye lesz. Az önkormányzat távlati terve, hogy gyógyszállóvá alakítsa a volt kollégiumot, illetve a régi rendőrség épületét és az egykori városházát is. Ekkora beruházásra a városnak nincs pénze, így befektetőket vár. A projekt szervesen kapcsolódik ahhoz a koncepcióhoz, miszerint az élményfürdő megépülésével igazi fürdőváros legyen a Maros-parti településből.

A Kálvin téren is javában folyik az iskolaépítés. Itt közel 700 millió forintból több mint 900 négyzetméterrel bővítik a jelenlegi épületet, illetve modernizálják is egyben. Tizennyolc tantermet újítanak fel, valamint öt újat alakítanak ki. A meglévő háromszintes szárnyhoz a Hold utca felől hozzákapcsolnak egy félkör alakú, kétszintes részt.

Az építkezés ideje alatt így a tizenegy felsős osztályt, vagyis 286 diákot átköltöztettek az egykori Bajza utcai iskolába, amely öt éve üresen áll. A beruházás elkészülte után a tanulók visszamennek a Kálvin térre. Az ideiglenesen megnyitott Bajza iskola így a jövő tanévtől újra kiürül. A városnak elképzelése sincs, mi legyen az épülettel.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. mar_ci 2009. november 07. 11:18
  „A tatabányai igazgató menesztésről szóló cikk után ezt a hozzászólást találtam:
  31. dobócsillag 2009. november 6. 16:01
  Na álljunk meg egy percre! A strand átépítése előtt a városlakók többsége amellett döntött, legyen egy uniós feltételeknek megfelelő idényjellegű strandja! Azért mert korábban egy másik működőt felszámoltak ezt a jó helyen lévőt meg a hagyták tönkremenni. Pedig megoldható lett volna olcsóbban a régi medencék átépítésével, és a vízforgató berendezés üzembe helyezésével, ami nem igényelt volna 4 milliárd forintot. Lásd: Tata-Fényes fürdő! Talán helyi vállalkozókkal is elvégeztethették volna a munkát és az olcsóbb beruházás nem indokolta volna a jelenleg magas jegyárakat sem. A város megalomániás közgyűlése döntött az élményfürdő mellett, (Ugye emlékszünk még a régi kórház átalakításával ideálmodott szállodáról, a nyáron is üzemeltethető fedett jégpályáról, a Turulhoz kiépítendő lanovkáról) aminek szerencsére csak a pénztelenség vetett gátat. Mind e közben egy sífelvonót képtelenek voltunk üzembe tartani Csákányos-pusztán, egy alul-, felüljárót sem tudtunk építeni a vasútállomás és Dózsakert között. Döntés született tehát élményfürdő építéséről, aminek a látogatottsága előre láthatóan, szezonon kívül nem számíthatott nagy forgalomra! Ezen a ponton találkozott a megalomániás városvezetés elképzelése, egymegalomániás managerével, aki kihasználta a beruházásban (4 milliárd forintnyi pénzt) kivette belőle a maga részét, aztán lelépett! Hát úgy nagyjából ez a tatabányai strand története!

  Ugye mintha egy tőről fakadtak volna?”
 • 23. mar_ci 2009. november 07. 11:13
  „A négy és félmilliárdos beruházással készült Gyémánt fürdő a nyár közepéig teljesítette bevételi és létszámtervét. Azóta azonban folyamatosan veszteséges.
  Csúszott az uszoda sátortetővel történő befedése is. Ezt követően a cég felügyelő bizottsága ezért jelezte a társaság igazgatójának, Kovacsics Imrének, hogy szeretnék, ha több időt és energiát szentelne a létesítmény működtetésére.

  A cégvezető azonban bejelentette, hogy erre nincs lehetősége, mivel további két fürdőprojekt beindításában érdekelt.

  Ezt a bejelentést az FB tudomásul vette, és csütörtökön azt javasolta, hogy december elsejével közös megegyezéssel felbontsák az önkormányzat és az igazgató közötti szerződést.
  Írja a BEOL.hu
  a cikk hozzászólóit is érdemes elolvasni. Mintha Makón lennénk”
 • 22. magyarok 2009. november 06. 09:18
  „Gabi ne írj sértőket! :)”
 • 21. kgb666 2009. november 05. 15:55
  „moderálva személyeskedő”
 • 20. magyarok 2009. november 05. 04:12
  „7 Teljesen igazat adok, ez az ember akiről írsz, betegségben szenved és ezt minden épeszű ember látja aki itt olvasgatja a fórumot... Gyermek koromban láttam egyszer egy filmet aminek az volt a címe, Valahol Europában.
  Abban volt egy mondást amit a mai napig sok ember szokott idézni, aki látta a filmet az tudja miről beszélek...
  Azt hiszem Németh Pál úr joggal lehetne az a személy...
  19, mellesleg veled is teljesen egyetértek!!! Fogjunk össze, jelentsük fel és csináljunk egy anti Németh Pál pártot :)”
 • 19. Black&Red 2009. november 04. 20:07
  „Kedves nagyi8 és Németh Pál Úr!

  Azért címzem mindkettőjüknek, mert valószínű, hogy e két nicknév egy és ugyanazon embert "takar"! Ha még egyszer a postaládámban találok szórópapírt, feljelentem Önöket zaklatásért!!

  Black&Red”
 • 18. nagyi8 2009. november 03. 21:22
  „Tervezési számok az Önkormányzattól:
  Az új fürdőben:
  1´200 románt várnak NAPONTA, egész évben, fejenkénti 2´500 forintért.

  Nos a makóiak jelentős része az 1´200 románt nem hiszi el.
  A belépődíjat éppen mostanában emelik fel közel az új szintre.
  Tehát kb 100%-al emelik a belépőket.
  Az úszóoktatás díját 300%-al (!) emelik.
  ***
  Az Önkormányzat kivette a 2009-es tervből a 25 méteres uszodát és a családi részt is. Sajnos.
  Nincs rá pénz szerintük.
  ****
  A régi épületet és az 50 méteres uszodát leállítottá télre.
  Spórolnak. Evvel a téli hónapokban - régi épület és a sátor leállításával - 47 millát spórolnak.
  ****
  A tanuszoda nyitvatartását is csökkentik.
  .
  Egy csapnivaló 17-oldalas marketing tervre 8 milliót kaptak valakik. Kik is? Csak nem?
  Ezt az önkormányzat honlapján meg el lehet olvasni
  http://www.mako.hu/files/testuleti/20091104/1.pdf

  Az év végétől "sikeresen "átpasszolja az önkormányzat privát kézbe a fürdőt.
  Elvették tőlünk a fürdőt is.
  .”
 • 17. eva45 2009. november 03. 18:08
  „Végre valaki említi az úszósportot. Úgy néz ki nem sok ember érdeke. Eddig legtöbben a fürdőfejlesztés gazdasági hátrányairól írtak. Persze a gyerekek és felnőttek egészsége az már háttérbe szorul.
  A lényeg mennyi gyógyszálló legyen a kedves vendégnek és tudjon wellneselni . De fogalmam sincs honnan várnak sok embert.”
 • 16. monikalia 2009. november 03. 16:54
  „Nagyon érdekesnek tartom ezt a vitát a fürdőről de úgy látom hogy a kutyát nem érdekli az úszó gyerekek sorsa, mert hogy ki látott már olyat hogy a gyerekek vállig érő vagy még addig sem ér nekik és versenyekre készítik fel a gyerekeket.A nagy medencét persze nem lehet lefedni ? Mi ért is? Egyáltalán kit érdekel a fürdő város mikkor már lassan nem lesz pénzünk semmire .”
 • 15. lalurobo 2009. november 03. 09:56
  „Szerintem a Maros partra tervezett függő folyosót a belvárosba kellene megcsinálni. Legalább lenne egy kis látványosság,a sok német turista bulája. :)”
 • 14. Mc_Mi 2009. november 02. 20:56
  „Remélem kitiltják őket 20 évre..... Te azután igazi demokrata vagy. Meghallgatod a másikat stb.... Ld. ifjú MSZP-s alelnöktől idézettek.
  Te egy egoista vagy, akinek senki sem számít!”
 • 13. Németh_Pál 2009. november 02. 09:56
  „Kedves ,,Correct"

  Teljesen igaza van!
  Az Erőszak-Önkormányzat benyújtotta az Erőszak-fürdő pályázatot 2008.02.08-án.
  Utána pedig májustól rendeztek 5 fórumot és megkérdezték, mit szólunk ehhez.
  Csak a hülye nem látja, hogy evvel kizártak minket.
  Meg azok, akinek politikai, gazdasági és anyagi érdeke. Ennyi.
  Kedves ,,Correct":
  Mindenki tudja, hogy kizártak minket a közberuházásból!
  Az Erőszak-Buzás az Erőszak-Segítők is!
  Sőt!
  Nem kisebb, mint a 2001-es és 2009-es fürdő tervezője, a Kossuth-díjas Makovecz Imre személyes véleménye szerint is a Makói Önkormányzat kizárta a lakosságot a közberuházás, közpénz beleszólási jogából!
  Ehhez nem kell MSZP, SZDSZ, PSZM szolgának lenni, vagy a Fidesz-Mágorinénak. Ezt egy józan paraszti ésszel gondolkodó polgár érti. Mint Ön is!

  Tudja, ebben az anyagi veszteség mellet az is dühítő, hogy szándékosan kizárnak minket jogainkból. Ez a régi és mai diktatúra fő jellemzője. Ne felejtsük: a vizitdíj ügyében a lakosság 86 százaléka az Erőszak-MSZ-SZDSZ-Buzásék ellen szavazott. A TB-ügye hasonló. A legutóbbi júniusi választáson a jobb oldalnak összesen megvolt a parlamenti alkotmányos többsége. Fidesz+Jobbik: 57% + 15% = 72%. A lakosság 72%-a jobbra szavazott. Brávóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó!
  Takarodnak az Erőszak-fürdősök országosan és Makóról is!!!!!!!!!!
  Júniusban a nagyszájú, beképzelt MSZP-Buzásék 17%-ot értek el Makón.
  A Jobbik 15%-ot!
  A 2010-es választásokon a Fidesz-Jobbik-Függetlenek átveszik országosan és helyben is a hatalmat.

  Remélem a jövő évi alkotmányos többség után, meghozza a magyar parlament a ,,cseh-megoldást":
  Alkotmányosan kitiltják a volt diktatúra mai képviselőit - MSZP-SZDSZ-PSZM-MDF - a magyar politikai életből 20 évre. Az lesz a rendszerváltás!!!!!!!!!! Na nem a pártokat, hanem azokon belül a diktatórikus egyének tömegeit. Makón is vannak ilyenek tömegével.

  Addig pedig szenvedünk a hazug balatonöszödi senkiháziak alatt.
  Ja igen: lefoglalták a Hunvald repülőgépét is. Hallotta?
  Közeledik az MSZ-SZDSZ-MDF elszámoltatása.

  Biztosan sok Erőszak-Segítőnek Makón gerenda a szemében a közel 6´000 aláírás ,,egy olcsóbb makói fürdőért". Legyen is! Keserű szembenézni a valósággal, igaz? De legyen is!
  Tisztelt Erőszak-Segítők: EU-Brüsszel ELFOGADTA a 6´000 aláírást! Írásban nyugtázták a makói tényeket. A sok ezer makói reménye ott nyugszik Brüsszelben, nem az Erőszak-Segítők jogfosztó diktatórikus módszerében. Mert a jogfosztás napi szintű Makón is. Egy bizonyíték a 2009.09.08-as Szegedi Városi Bírósági ítélet is, mely szintén már az Erőszak-fürdő pályázat brüsszeli megérkezését várja Brüsszelben. Mondhatnak azt, amit akarnak az Erőszak-Segítők, EU-Brüsszel dönt!

  Az igazság órája egy ügyben közeleg.
  .

  A fiatal MSZP-s Varga Zoltán 56-os megemlékezése tetszett. Azt mondta, hogy a demokráciában mindenkinek meg kell tanulnia, hogy véleménye csak egy vélemény. S azt is meg kell tanulnunk, hogy a másik véleménye is vélemény, akkor is, ha egy ellenvélemény. Azt is tiszteletben kell tartani. Sőt, lehet, hogy a másik véleménye az igaz, nem a miénk.
  S azt is el kell fogadni, hogy a másik segítő szándékkal kritizál.

  A mellette álló polgármester, országgyűlési - beképzelt, milliárdos - Dr. Buzás Péter ezeket a gondolatokat eddig még nem tette magáévá. Ez biztos. A nagyszájú, a politikai pályafutása alatt lett milliárdos. Neki megéri politizálni. Meg a helyi holdudvarának is. A szegény nép hátán.

  Remélem azt is, hogy a jövő évi országos választások után a Szili Katalin vezette megtisztulni vágyó MSZP megerősödik. Tiszta baloldalra szükségünk lenne, mint pl. a Dr. Karsai Battonyáról is.
  .”
 • 12. SzaboImkác 2009. november 02. 08:44
  „Legyél cigány, oda a kommandó be sem mer csöngetni. :-) "

  Már még egy magyar minimálbérért dolgozó adófizető ügyeskedik hogy havi 2000 forintal csökkentse a villanyszámlát addig a cigányok 8 db 2500W-os villanyradiátorral -10 fokba nyitott ablak mellet aludnak ! és ha kimegy a "kommandó" kapákkal várják őket ! és amikor a szolnokmegye összes rendőre odamegy akkor az oszloppról lekötik a házat ! de mikor kifordul a sarkon az utólsó autó is már hosszú fabotokon lévő kampóval megkampózzák a légvezetéket és kész !
  Az egész utcát nem köthetik le mert eggy család mindig fizeti a számlát ! persze az utca legvégén lakik ! (e.on-os ismerősöm tudna mesélni!)

  GÁZ : az önkormányzat ingyen bevezti nekik a gázcsonkot (magyarnak 170.000ft kell fizetni) ha ez megvan már húzzák is ki a slagot (amit loptak) és 4-5 házat fűtenek igy !

  Büntetés : a magyar ugyis befizeti mert "micsoda szégyen" a cigányt meg meg se büntetik mert úgysem fizeti be !

  CIGÁNY AKAROK LENNI ! ! ! napi 20.000 ért lopahtok ! ha elkap a biztonsági őr azt mondom rá RASZZISTA és már meg is úsztam
  Nem kell fizetnem a gázért villanyért a rendőr nem állít meg hogy van-e biztosításom vagy műszaki a zsigán
  és még kapok havi 300.000ft.ot a 7 gyerek után !
  a hülye magyar meg dolgozzon jelentsék fel egymást vagy amit akarnak csak ne akasszák fel megukat mert akkor én éhen halok
  szarok rá nekem ez igy jó !”
 • 11. correct 2009. november 01. 20:16
  „Az én meglátásom a fürdővel kapcsolatban annyi lenne,hogy először megkellett volna kérdezni a város lakóit a képviselőknek.mivel minket képviselnek és nem búzást.ha lett volna egy labda földobva konkrét számokkal még azelőőt,hogy bármit is rendezkedtek volna,akkor az alábbi beírásokra nem került volna sor.
  Valakik döntöttek,de most is a kisemberek szívják azt a végét amivel nincsenek összenőve.”
 • 10. Szirilli 2009. november 01. 19:35
  „9ből 4 hozzászólás...
  ezt hívják feltűnési viszketegségnek? :D”
 • 9. Németh_Pál 2009. november 01. 19:01
  „Jó napot "VörösPimpernel"!

  A 4. beírásában kérdezett engemet.
  Tiszteséggel válaszoltam az 5. beírásomban.

  A 7. beírásában szóra sem méltatta a válaszomat a kérdésére.
  Hanem elkezdett másról írogatni.
  Udvariatlan.

  Így nem lehet megvitatni semmit.
  .”
 • 8. exchange 2009. november 01. 16:06
  „Koleszből gyógyszálló? elég fura terv néhány éve újították fel a teljes világítás hálózatot és akkor most azt szétszedik (mert szállóba nem olyan kell) amúgy meg a galambba terem hiány van inkább adják nekik vissza úgy mint régen. a fűtési rendszer meg jobb mint a galambba ott pl: a tesi terembe meg lehet fagyni. meg még a világítás is jobb a koleszbe mint a galambba tehát érdemes megfontolni hogy mit kéne csinálni”
 • 7. mar_ci 2009. november 01. 12:36
  „Kedves Németh Pál!
  Itt mindenki sorolja az érveit és csúsztat. Ön is.
  Azt írja, hogy a fürdő veszteséges lesz. Szerintem is így van. De az Ön által javasolt fürdő nem lesz vesztesége?
  Azt írja, hogy a lakosság 6000 aláírásával bizonyítja, hogy ellenzi a fürdő Makovecz féle fejlesztését. A 2001-es tervek alapján történő fejlesztést nem ellenzi egyik sem?
  Hogyan jött össze a 6000? Házalással és nem önkéntes és névtelen véleményalkotás következtében. Szemtől szemben állni egy kérdezőbiztossal és csak az egyik oldal érveit hallgatva, nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy ezt ne tartsam önkéntes és őszinte véleménynek. "Aláírom, csak hagyjon békén!, Nem vitatkozom önnel, hol kell aláírni!, Fogalmam sincs miről van szó, nem láttam a terveken, nem ismerem a témát, de ha már itt van, aláírom" Szóval az alkalmazott módszere, kedves Németh úr nem tekinthető a közvélemény kutatás tudományos módszerei csúcsának. Mindenkit, aki nem jár fürdőbe könnyű volt rávenni, mert őt személy szerint nem érinti a dolog.
  De mindez rendben is lett volna, ha a költségek kidobása előtt történik. Ilyen stádiumban az okozott kár nagysága számomra nem olyan , amit ne tennék szóvá.
  "A szakemberek szerint 10 milláért a mai szintre klehetne hozni"- írja. Ilyen érvekkel házalt? Ezzel tévesztette meg az embereket?
  "Az új fürdő 400-500 millió évi veszteséget hoz"- írja. Ezzel érvelt az aláírás gyüjtésekor? Ezzel tévesztette meg az embereket?
  Ezek az adatok teljesen légbőlkapottak és hamisak. Ilyen veszteség csak akkor keletkezhet, ha a mai forgalom harmada megy majd el és a másik oldalon teljes személyzettel nyitva lesz a fürdő. Az első éves teljes árbevételt 500 millió körülire tervezték. Ez már fedezné a költségeket és a törlesztést is.
  Azt gondolom, hogy a beleszólási jog nem azt jelenti, hogy minden egyes ember véleményét meg kell valósítani. A korszerű építészeti módszerek egyike a közösségi tervezés módszere. Ezzel valóban adók Buzás. Ennek és más hibáinak következményét a választások alkalmával kell rajta leverni. Mint ahogy a lakosság előző választáson leadott voksai után is a szavazásuk következményét nekik kell viselniük. Az a 6000 ember, akik most aláírták ezt az ívet (Egyébként nem ártana nyilvánosságra hozni azt a kérdést sem, amit aláíratott szó szerint) azoknak nem kellett volna Buzásra szavazni 4 évvel ezelőtt. Megszavazták, viseljék. Én nem szavaztam rá, mégis jut nekem is a nyaklevesből, a Buzás uralkodásának következményeiből.”
 • 6. bo 2009. november 01. 07:44
  „"Gyógyszálló lehet a volt kollégiumból" Sőt, a parlament is ide költözhet!:-))))))))))))))) Na ne már, látta azt belülről valaki!?”
 • 5. Németh_Pál 2009. október 31. 21:23
  „VörösPimpernel:
  - A mai orvosi ellátás Magyarországon nem ingyenes. Fizetek érte, mint minden tisztességes polgár.
  - Az ÁFA-val minden vásárlásnál fizetek az államnak is, 20-25%-ot. Á_rú F_orgalmi A_dó. Hallott már erről? Lehet pl. hogy sokkal többet is, mint pl a Kedves (vörös) Pimpernel.
  Gondoljon csak a víz-, gáz-, villany- és élelmiszer-ÁFA-ra.
  - Ezen kívúl még jónéhány dolgot fizettem és fizetek az államnak, amit itt nem részletezek.

  Ha már a TB és ÁFA-t fizetek, mint mindenki,
  akkor pusztán az anyagi oldalon mi a különbség közöttünk a befizetések terén??”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmarad a távfűtés

Az Égáz-Dégáz Zrt. a Makó-Therm felhalmozott tartozása ellenére sem készül elzárni a gázcsapot mindaddig, amíg aktuális fizetési kötelezettségeit a cég teljesíti. Tovább olvasom