Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Gyorsulj rotációs kapával!

Maroslele - Ha van kocsid, lesz csajod. Ha van motoroskapád, indulhatsz 100 méteres gyorsulási versenyen. Maroslele újításával szombaton kitört a falunapok pörkölt-nótárméri-vurstli ördögi háromszögéből.
Régi igazság, ha van kocsid, lesz csajod is: falun a lyányok elcsábításához a hintó, vagy éppen a fényesre kefélt paripa nagy segítség. A szántásra, vetésre, sűrűbb napokon a disznók, bárányok szállítására használt motoros kapa udvarlásra nem épp alkalmas, gyorsulási versenyen viszont minden probléma nélkül lehet vele indulni egy szakirányú megmérettetésen. Szombaton a XXI. Lelei Napokon Maroslele apraja-nagyja úgy döntött: kitörnek a falunapok pörkölt-nótárméri-vurstli ördögi háromszögéből, megrendezik a Rotakapa és házi készítésű kisgépek gyorsulási versenyét. Szerencsére, mi is kilátogattunk a megmérettetésre.

Gyorsulj rotációs kapával! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

„A rotakapa...", majd többször megszakadt a szpíker hangja, „versenyző...", „kérünk, minden..."; azaz kérünk mindenkit, a rotációs kapájával álljon a könyvtár mellé – zengett Scooter mellett a hangszóróból szombaton három óra előtt pár perccel a pörköltszafttal telt levegőben az utasítás Maroslele főterén. A motoroskapa gyorsulási versenyre ugyan csak hárman neveztek, ennek ellenére óriási érdeklődés övezte a nem mindennapi rendezvényt. Egyedi, Simsonból épített egységeken túl a csehszlovák kisgépipar remekei is képviseltették magukat.

A városból ritkán kiszabaduló polgárok az igazi magyar vidékre érve gyakran meglepődnek: semmire sem hasonlító, gyakran kivilágítatlan, mégis pöfögő járművek tűnnek fel a leglehetetlenebb helyekről. Legnagyobb szomorúságunkra házi építésű kettyegővel nem, csak motoroskapával találkoztunk. – Ez egy Terra rota, gyári. Hat lóerős, van benne rükverc is – mutatta versenygépét a 16 éves Varró Márk. Megtudtuk: szántani, krumplit vetni is lehet az utánfutóval szerelt járművel – szombaton pedig falunapon gyorsulni a többiek ellen. – Berakom harmadikba, és a gázt húzom neki – vázolta rajt-, és versenytechnikáját a középiskolás fiú.

Gyorsulj rotációs kapával! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A verseny 100 méteres pályája mellett több száz fős tömeg gyűlt össze: mindenki szurkolt mindenkinek. Rendőri rajt után két fordulóban eldőlt, Varró Márk futó nélküli 27 kilós, automata kuplungos szerkezete kenterbe veri a mezőnyt.

„6 hetes kisnyulak 800 forintért eladók" –olvastunk a villanyoszlopon, miközben lila füstöt eregetve küzdöttek a rotakapa gyorsulási verseny résztevői. A reményfutamra egy új kihívó érkezett: kézi váltós Simsonos társával fej-fej mellett küzdöttek a célig – mindenki legnagyobb örömére. Az eredményhirdetést nem vártuk meg, de megtudtuk: ötpróbás anyós-, és sörivóversenyre is készülhettek a lelleiek.

Olvasóink írták

  • 2. Kadarka 2012. szeptember 16. 13:42
    „És volt még néhány ember, aki azért nem tudott kint lenni, mert nem közlekedtetnek hét végén közvetlen buszt Szeged és Maroslele között..(hét közben is az a 4 járat szánalmasan kevés .) A pénteki koncert is fergeteges volt és ha az utolsó busz nem akkor menne, amikor, még több rajongó jöhetett volna. De ettől függetlenül ez úton gratulálok a szervezőknek és a nyerteseknek !”
  • 1. Csaby83 2012. szeptember 16. 12:11
    „Ez nagyon jó, nagyon nagy ötlet! Nagy koponya volt, aki erre is gondolt! Ezt lehetne minden évben rendezni, és kitudja lehet még más településekről is eljönnének versenyezni! Egy kis kreativitással és kellő marketinggel fel lehetne futtatni ezt a versenyt! Remek ötlet, csak így tovább és gratulálok a győztesnek. ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmillió forintnyi hamis szabadidőruha Nagylaknál

Darabra pontosan 1463 hamis szabadidőruhát foglaltak le a pénzügyőrök egy lengyel kamionból Nagylaknál. Tovább olvasom