Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Gyűlnek a csekkek és a kiváltatlan receptek

Apátfalva - Azért éppen lapunkhoz fordult végső kétségbeesésében a kilátástalan helyzetben lévő apátfalvi Pintér család, mert egyszer egy régi színes tévét kaptak ajándékba egy olvasónktól.
– A kifizetetlen számlák egyre csak gyűlnek, a férjem már a gyógyszereit sem tudja megvenni – mondja Pintér Andrásné apátfalvi kis parasztházuk konyhájában, miközben egymás után rakja a csekkeket, kiváltatlan recepteket az asztalra. Pillanatnyilag a villannyal, a vízzel és a szemétszállítás díjával vannak leginkább elmaradva.

Pintérék négyen laknak a penészes, régi, Pacsirta utcai vályogházban. Pintér Andrásné 50 százalékos rokkant, sokízületi gyulladásban szenved, és agyi infarktusa volt, járni is alig bír. Férjénél, aki korábban sofőr és anyagbeszerző volt, 67 százalékos rokkantságot állapítottak meg idegi problémák és depresszió miatt. Velük lakik a lányuk, Szilvia, aki szociális gondozó, csakhogy épp nincs munkája. Tavaly 4 hónapig volt közmunkás. Söpörte az utcát.

Pintérék asztalán egyre csak gyűlnek a kifizetetlen számlák, a kiváltatlan vények. A szerző felvétele
Pintérék asztalán egyre csak gyűlnek a kifizetetlen számlák, a kiváltatlan vények.
A szerző felvétele

– Ha nincs más, azt is meg kell csinálni – mondja. Ő születése óta egyedül neveli kisfiát, Szabolcs Krisztiánt, aki éppen az oviban volt, amikor meglátogattuk a családot.

3-400 ezer forintos adósságuk van, de nagyrészt magas kamatozású gyorskölcsönről van szó – azért vették fel a télen, hogy tudjanak tüzelőt és élelmiszereket venni. Ezen kívül most az öreg, használtan vett Suzuki a legnagyobb gondjuk, amelynek nem tudják fizetni a biztosítását, pedig elég sűrűn kellene vele kórházba járniuk.

A helyzetüket kilátástalannak érzik. Lapunkhoz végső kétségbeesésükben fordultak, no meg azért, mert egyszer már segített rajtuk egy olvasónk: akkor a Csörög rovatban vallották meg gondjaikat, és valaki egy régi színes tévét adott nekik ajándékba. Árulják a házukat, vevő azonban nincs rá. Így az is csak álom marad, hogy egyszer visszaköltözzenek Makóra – 14 évvel ezelőtt onnan jöttek Apátfalvára abban a reményben, hogy itt könnyebb lesz az élet.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. jgabor6 2011. május 20. 10:12
  „Tündibündike:idézem. Az utcájukban ismerek olyan családot is aki a négy saját gyermeke mellett 2 árva gyermeket nevel azok is rá lennének szorulva a segítségre!Honnan tudod,hogy azok nem azért vették ki azokat az árva gyerekeket,hogy több jövedelmük legyen az állam tól?mivel ezeket az állam nagyon jól támogatja.lehet,hogy a két árva pénzéből tartja el a 4-sajátját.És nem jól teszik?mindenki úgy él meg ahogy tud!”
 • 41. tündibündike 2011. május 02. 15:07
  „ÉN NEM AZÉRT ÍRTAM EZEKET ,MERT BÁRKIT IS MEGAKARTAM SÉRTENI! EZEK A FALUNK PLETYKÁI!!! KEDVES EGYOLVASÓ NÁLUNK IS EZ A HELYZET SAJNOS MINDEN HONNAN ELUTASÍTANAK! DE SAJNOS EZ ELLEN NEM TUDUNK TENNI!”
 • 40. Egyolvasó 2011. április 19. 09:47
  „Teljes mértékben egyet értek a 39. tündibündike hozzászólásával.
  Bár igaz én is azért vettem fel hitelt, hogy egy élhető otthont tudjak biztosítani a családom számára (forint alapú), volt autó amit nemrégen adtunk el, hogy az összegyűlt számlákat ki tudjuk fizetni, ki is tudtuk egy részét fizetni, most várjuk a végrehajtót mivel maradt kifizetetten számla.
  El ne felejtsem, egyedül keresek kiemelkedő jövedelemmel rendelkezem 120000Ft nettó, két gyermeket nevelünk, a páromat immár a 15. munkahelyről utasítják el az indok:" TÚL MAGAS AZ ISKOLAI VÉGZETTSÉG".
  Kitartást a családnak, egyszer minden jóra fordul, hiszen ezt szajkózza minden képviselő a választások előtt immár 22 éve, hogy a következő év jobb lesz.”
 • 39. tündibündike 2011. április 17. 13:10
  „Mindenki a saját hibájából kerül, olyan kilátástalan helyzetbe, amilyenben ők vannak! Mivel nem tudták felmérni a pénztárcájuk súlyát! Ebben a mai világban nagyon meg kell gondolni, hogy mikor mit és miért veszünk! És így nem vásárolunk 5-6 előfizetéses telefont, ahogy ők teszik. Mások is rá lenének szorulva a segítségre, de nem azon okból, hogy ilyen tény állások állnak fent! Az utcájukban ismerek olyan családot is aki a négy saját gyermeke mellett 2 árva gyermeket nevel azok is rá lennének szorulva a segítségre! És hiszem ön hibájukon kívül kerültek ilyen helyzete. Az igazi okokat keressük meg, aztán segítsünk!”
 • 38. Egyolvasó 2011. április 13. 07:33
  „Sajnos más is ebben a cipőben jár, bár mi eladtuk az autót, hogy a számlákat ki tudjuk fizetni, egy részét sikerült is, viszont továbbra is jönnek és gyűlnek a számlák, szép magyar valóság,szép magyar élet.”
 • 37. klj_54 2011. április 11. 11:13
  „33. jata-25 2011.04.09. 11:06
  Buzog benned az empátia:(((
  Soha ne kerülj hasonló helyzetbe, mert halmozottan kapod vissza amit most adsz!”
 • 36. jata-25 2011. április 10. 19:29
  „140
  Teljes mértékben igazat adok neked.El is tudom képzelni hogy rábeszélték őket, ahogy téged is akartak.Nagyon segítőkész és rendes,tisztességes emberek.Én nem akarom őket bántani,de az igazság és a valóság közt is van különbség.”
 • 35. 140 2011. április 09. 21:33
  „jata-25,
  Tudod úgy van ez, hogy amikor az ember nagyon szegény, akkor azt szégyenli. Jött az az 500 eFt, és biztos úgy gondolták az elején,hogy annyiból veszenk valami kis olcsó autót. Aztán elmentek a kereskedésbe, és ott egy öltönyös, nyakkendős ember elkezdte őket szépen rábeszélni egy drágább autóra, és azt érzékeltette, hogy "kinézi belőlük", hogy fizetni tudnának egy hitelt. És elcsábultak. Egyszer én is majdnem így jártam, mert az eladó már majdnem rábeszélt egy drágább autóra, mondván (olyan haverosan), hogy ez az én árkategóriám, de az én kis talpraesett párom megkérdezte az eladótól, hogy "édeske, maga mennyit keres itt, ha meg nem sértem?" Mire az ember zavarba jött, hogy hát igen, ő sem keres annyit, hogy nagyon drága kocsit vegyen stb. És én is észhez tértem. Nem kell elitélni ezért őket. Ha nem akarsz, ne segíts, de legalább ne rúgj rajtuk még egyet.”
 • 34. matyin 2011. április 09. 11:29
  „Mint írtam, beteg emberekről van szó. Nem tud reálisan gondolkodni, ez is egy betegség.”
 • 33. jata-25 2011. április 09. 11:06
  „Én is ismerem a családot.Rendes emberekről van szó.
  Nem rosszindulattal mondom,de kb8 éve úgy vásároltak autót hogy nyertek kereszt rejtvényen(500ezer Ft) autóvásárlási utalványt .
  Meg is vásároltak egy autót de többért mint amit nyertek így lízingelték.Jól tudták hogy így is nehezen tudnak megélni,mégis belementek egy havi több 10ezres törlesztőrészletbe.Ekkor már le voltak százalékolva.Mi ez ha nem felelőtlenség?
  Azt nem tudom pontosan hogy azóta mi lett a "nyeremény autó" sorsa.
  Bocsánat hogy ezt mondom,de azt az embert aki saját felelőtlensége miatt került ilyen helyzetbe nem tudom sajnálni...”
 • 32. Tyt 2011. április 09. 10:16
  „"67 százalékos rokkantságot állapítottak meg idegi problémák és depresszió miatt"

  ezt csak én nem értem?”
 • 31. aranyalma22 2011. április 09. 07:52
  „Én ismerem a családot.
  A címük a következő: Pintér Szilvia 6931 Apátfalva, Pacsirta u. 4.”
 • 30. matyin 2011. április 09. 06:14
  „Én úgy gondolom, nem az egyik szegény embernek kellene, támogatni a másikat. A rendszerváltás óta minden kormány csak a saját zsebét tömte. Mivel, hogy ismerem az apát, így tudom, hogy már megpróbálta a végleges megoldást. Országunk mindenkori vezetőinek is az a célja hulljanak a tehetetlenek. Lényeg, hogy a válság közepén is a leggazdagabbak vagyona tovább nőt. A kisemberek értsék meg, hogy nehéz helyzetben van az ország. A gazdagoknak adni kell, 40 milliót szőlő kivágásra, utána ugyanennyit telepítésre. Teremtünk munkahelyet, hurrá most már Egy évben legalább egy hónapot lehet dolgozni négy órában, hogy másnak is jusson haszontalan közmunka. A közmunkát mindenki elvégezhetné a portája előtt. Visszatérve ehhez a helyzethez, sajnos az ilyen beteg emberek nem tudnak előre gondolkodni, hogy mire veszik fel a gyors kölcsönt, miből fizetik vissza. Akinek még ma munkája van az se nincs, biztonságba nekik sem ajánlom, mivel ők nem kapnak tőke injekciót, mint a bankok, vagy a ,,szőlőtőkék".”
 • 29. AN 2011. április 08. 21:03
  „#24,
  Fogadni mernék, hogy Te nyugdíjas vagy. Nem akarlak ezzel bántani, én is az vagyok. A gondolkodásodból látszik. Abból, hogy fogalmad sincs a mai világról. Mint az én 75 éves nagynénémnek, aki azt tanácsolta, hogy vállaljak a nyugdíj mellett "valami kis 4 órás munkát".
  <moderálva>
  Pénzt nem tudok, de élelmiszert, mosóport tudok küldeni nekik, ha elfogadják.”
 • 28. banew 2011. április 08. 17:11
  „24. honnan veszed, hogy a rokkant ember kellene valahol? Diplomás, tanult ember lassan másfél éve nem tud elhelyezkedni, nem egyedi eset sajnos, közmunka nincs, számlák jönnek, azokat az ember kifizeti, a hitelt törleszti, és ha marad vesz kaját. A gyógyszert szelektálva, meg ha épp a gyereknek kell, azt meg kell venni, élelmiszer allergiás a gyerek, a szójatej 4-500/ l. Meg a többi, amit nem ehet, és ki kell váltani drága dolgokkal. Pia nuku, cigi nuku, semmi luxust nem engedünk meg magunknak, és mi is lassan úgy állunk, a fenti család. De mindenkin nem tudnak segíteni, aki meg tudna , eszében sincs. Igazad van Horizont, nem kell rúgni, mert nem tudni, kibe, miért...”
 • 27. Horizont 2011. április 08. 09:50
  „Aki nem tud és nem akar segíteni, legalább ne rúgjon... Emberség van még a világon. Létezik.”
 • 26. Horizont 2011. április 08. 09:48
  „Kedves egyszegedi... te vagy ugye egy másik portálon is? Nickedből következtettem... Éhezés, föld, burgonya, paradicsom... munka... számlák... Mindemellett a számlák kifizetése a legfőbb gond már sajnos sokak számára... Azt gondolom, ilyen és ehhez hasonló helyzetbe nem azért kerülnek emberek, családok, mert nem dolgoznának még rokkantan is... ez egy más világ. Nagyon más! Legtöbbször hideg, kegyetlen. Igen, sokan (a többség) mindent megtesz és megtenne boldogulásáért, a lehetőségek, esélyek nem egyformák. Munkahelyek vannak? (BIZTOS MEGÉLHETÉS ALAPJA.) Csak a számlafizetés miatt kérdem...”
 • 25. queenmargareth 2011. április 08. 07:08
  „24 nagyon nehéz elhelyezkedni rokkantan. főleg most, bár felajánlották a foglalkoztatást, de, ha pl pszichésen vagy rokkant, annyi:természetesen senki nem hajlandó felvenni. Faluban élnek, teljesen megértem, hogy ott mégúgy sincs munka.Szerintem nekik is lehet kiskertjük, de télen???A tél ilyen és nagyon sok, sajnos rengeteg ember számára magát a túlélést jelenti! Hányan is fagytak meg otthonukban a télen?”
 • 24. egyszegedi 2011. április 08. 06:59
  „Nekem az a véleményem, hogy valamit azért csak tudnának dolgozni, mondjuk alkalmi munkában. Az 50 % rokkantság mellet még lehet dolgozni. Visszaemlékszem, sokan voltunk testvérek, nagyon szegények voltunk. Volt a cselédlakások mellett kis pici kis parcella, amit édesanyám körbekerített és beültette zöldséggel, krumplival, paprikával, paradicsommal. Nem kellett éheznünk! Akkor még dívott faluhelyen a borsószedés, egyéb betakarítási munkák, édesanyám mindig megtalálta a munkát. Ha kellett, sárgarépából főzött2sárgabarack" lekvárt, az ízét még most is érzem. A jó Isten áldja meg Őt. Mindent elkövetett értünk, pedig nagyon sovány és beteg volt, és akkor még nem mérték %-ban a rokkantságot, és nem fizettek érte. Vajon mindenki megtesz mindent élete boldogulásáért?”
 • 23. Horizont 2011. április 08. 06:51
  „Politikamentesen!... a szerkesztőségtől az e-mail címemre (amivel regisztráltam) szeretném elkérni a család elérhetőségét. Pénzzel sajnos nem, de élelmiszerrel, egyéb dolgokkal szívesen segítenék.
  Fanyalgóknak, kritizálóknak pedig. Aki lent van, még lejjebb kell rúgni? Ez a napi ,,élvezet"?”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ronda lett a makói Szép utca

Épp virágzás közben vágták ki Makón a Szép utcai vadszilvafákat, hogy elférjen a bicikliút és a csapadékvíz-elvezető. Tovább olvasom