Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Gyűlnek a háborús emlékek Makón

Makó - Jól halad az első világháborús relikviák gyűjtése a makói múzeumban, de még mindig várják a korszakot megidéző tárgyakat – tájékoztatta lapunkat az igazgató, Forgó Géza.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A múzeum ezzel kapcsolatos felhívását még januárban közöltük – megírtuk: szívesen fogadnak méltó megőrzésre minden ilyen tárgyat, fotót, levelet, s aki nem szívesen válna meg tőle, attól kölcsönvennék, vagy másolatot készítenek róla.

A felhívást azért tették közzé, mert ősszel kiállítást szeretnének rendezni a háború kitörésének századik évfordulójára emlékezve, kiderült azonban, hogy a múzeumnak alig néhány relikviája van. Ez azért különös, mert a város történetére erősen rányomta bélyegét ez a korszak: a Széchenyi téri első világháborús emlékmű talapzatán több száz elesett honvéd neve olvasható, ráadásul Makó a vereség után az ország egyik fontos, központi településéből az isten háta mögötti, határszéli kisvárossá vált.

Forgó Géza a hadiorvosi zubbonnyal. Fotó: Szabó Imre
Forgó Géza a hadiorvosi zubbonnyal. Fotó: Szabó Imre

Az igazgatótól most megtudtuk: több mint száz, az időszakból megmaradt tárgyat kaptak eddig. A behozott dokumentumok többsége természetesen korabeli fekete-fehér fotó, de érkeztek levelek, tábori képeslapok, hadifogságból vagy kórházból hazahozott emléktárgyak és egy szurony is. Az őszi tárlat minden bizonnyal legérdekesebb darabja azonban egy műtárgymásolat lesz, amit a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány készíttetett el. Ez egy hadnagyi rangú hadiorvosi tiszti zubbony – annak pontos mása, amit a makói kórház névadója, Diósszilágyi Sámuel viselt a fronton.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylaki elkerülő: két csoport gyűjt aláírásokat

Az aláírásgyűjtő háborúban 92–65-re vezetnek azok a nagylakiak, akik a falut keletről kerülő utat szeretnének az M43-astól a határig, szemben azokkal, akik ezt a nyomvonalat ellenzik. Tovább olvasom