Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Ha kell, védelem alá kerül a templom Magyarcsanádon

Összefogtak a hívek, az egyháziak és az önkormányzat tisztviselői Magyarcsanádon, hogy sikerrel pályázhassanak a református templom felújítására. Az együttműködés keretében – ha a pályázati kiírás megköveteli – a képviselő-testület helyi védettségű épületté nyilvánítja az ima házát.
A magyarcsanádi református templom felújítására több tízmillió forintot kellene költeni. Fotó: Gyenes Kálmán
Kicsiny, de aktív közösség a magyarcsanádi reformátusoké, és az Alföldön egyedülálló a falu vallási „összképe", amely a szerb, a román ortodoxok és a katolikusok mellett nem nélkülözheti a kálvini reformáció követőit sem: a négy templom tornya a település „védjegye". Ám az utóbbi években rendkívül leromlott a református templom falainak külső állapota csakúgy, mint belseje, ezért az egyház és a települési önkormányzat segítségét kérték.

Lapunk szerkesztőségébe a közösség lelkes tagja, a nyugalmazott építész, Bóbis József hozta a hírt: a korábbi beázások miatt a mennyezet rászakadt az orgonára, ami így teljesen tönkrement. A négy templom közül egyedül itt működött ez a hangszer, csupán ennek felújítása milliós tétellel terhelné meg a közösséget. Az aktivista még elmondta: az előző kormányzati ciklus támogatási rendszeréből sikerrel pályázhattak a kulturális örökség minisztériumához, ebből a legsürgetőbb feladatra, a tető felújítására futotta, további tízmilliós tétel lenne a falak restaurációja, amihez további nyertes pályázat szükségeltetne.

Megtudtuk: többen is szorgalmazták, hogy üljenek asztalhoz az egyház és az önkormányzat képviselői, hogy végre egységes akarattal léphessenek fel a kilencvenéves épület védelme érdekében. Szeretnék, ha elsőként helyi védelem alá kerülhetne az épület, ami számos pályázat feltétele. Az egyeztetésre a napokban került sor.

– Eredményes volt a találkozónk, amelyen a hívek mellett az egyház képviselőivel is beszélgethettünk – fogalmazott Farkas Jánosné, Magyarcsanád polgármestere. – Abban megegyeztünk, hogy a közösségnek és a falunak egyaránt érdeke a templomfelújítás, így mihamarabb meg kell próbálni a pályázat benyújtását. Amiben csak lehetséges, támogatni fogja az önkormányzat a gyülekezet kezdeményezését, ha kell, az önerő biztosításában is segítünk.

Ha a pályázati feltételek között szerepel, és szükséges, akár már a következő képviselő-testületi ülésen dönthetnek a templom helyi védelem alá helyezéséről, de tudni kell, hogy ez komoly kötelezettségeket ró a tulajdonosra éppúgy, mint a jelentős forráshiánnyal küzdő fenntartóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kukoricatermelők aggódnak

Az időjárás nagyrészt kedvezett idén a kukoricának, a termelők azonban mégsem nyugodtak: nem tudják,… Tovább olvasom