Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Ha nincs gáz, a forró víz is jó

Óföldeák - Nem gázkitermelő kutat, hanem villamos áramot termelő, zárt rendszerű erőművet tervez építeni a TXM Kft. Óföldeák mellett. Az első kísérletek biztatók.
Ismét fúróberendezés áll Óföldeák mellett azon a helyen, ahol 2009 októberében abbahagyta a gáz utáni kutatást az ExxonMobil. A Makói Árokban lévő szénhidrogén kitermelésére indult vállalkozás fontos eseménye volt az a döntés, utána az ExxonMobil rögtön ki is szállt a TXM-mel és a Mollal kötött együttműködésből, pedig addigra 400 millió dollárt – több mint 75 milliárd forintot – költöttek el a cégek erre a programra. A döntés oka az volt, hogy a két, 4000 méter körüli fúrás nyomán a gázzal mindkét esetben jelentős mennyiségű – és forró – víz is a felszínre került.

A fúrás helyénél most a TXM Kft. kezdett ismét dolgozni. A helyiek érdeklődésére, lapunk kérdésére Szabó György, a TXM Kft. ügyvezető igazgatója azt válaszolta, az elmúlt hetekben két kísérletet végeztek a helyszínen. Az egyik vizsgálatnak az volt a célja, hogy kiderüljön, a kút alkalmas-e arra, hogy geotermális energiát, földhőt nyerjenek belőle. Egy ilyen hasznosításra hónapokkal ezelőtt kért és kapott engedélyt a bányakapitányságtól a TXM. Szabó azt mondta, az eddigi eredmények biztatók.

Azt is megvizsgálták a Szegedi Tudományegyetemmel közösen, hogy ha működik ez a berendezés, az hat-e bármilyen módon az ugyanazt a réteget csapoló más kútra. Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a szakmát, vannak olyan vélemények, miszerint a márgagáz kitermelésekor alkalmazott rétegrepesztés tönkreteheti a lenti termálvíz-lelőhelyeket. Ez a helyszín azért ideális erre a kísérletre, mert az óföldeáki – Földeák-1 nevet viselő – kúttól, ahol négy éve történt rétegrepesztés, egy kilométerre van egy régóta működő, termelő termálvizes kút. A vizsgálat azt mutatta, hogy a két berendezés nincs hatással egymásra.
Az Óföldeák mellé tervezett, villamos áramot termelő erőművet úgy kell elképzelni, mint egy gőzturbinát, amely nem fönt, a szabad levegőn, hanem lent, zárt rendszerben működik. Az áramot – amely ebben az esetben zöldenergiának minősül – értékesíteni fogja a TXM. Szabó György azt mondta, mihelyt itt az ideje, bővebb tájékoztatót tartanak erről a vállalkozásról.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Földeák-1 jelű kutat ideiglenesen kivonják a gázkitermelés lehetőségeit kutató programból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcszor szúrta a kést a kutyába

Nyolc mély sebet ejtett a vasárnap megkéselt kutya torkán támadója. Az állatot a szomszéd mentette ki a makó-rákosi férfi kezei közül. Tovább olvasom