Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Ha nincs Kovacsics, a makói fürdő helyén gödör lenne?

Makó - Négy év stagnálás után, a bizonytalan jövő évi bevételek miatt helyi adókat emelt a képviselő-testület. Nemcsak ezen, hanem egy ironikus megjegyzés miatt is összecsattant a polgármester az ellenzékkel.
Jámborné Balog Tünde művésztanárt, a város díszpolgárát köszöntötte Buzás Péter polgármester a szerdai képviselő-testületi ülés elején abból az alkalomból, hogy az alkotó írói munkásságáért életműdíjat kapott az írószövetségtől.

A polgármesteri tájékoztatóban elhangzott, hogy most végre kellő számú, 42 brigáddal vonult föl Makón a csatornaépítő, de a munka még mindig nem elég szervezett, heti 3700 folyóméter csatorna helyett legutóbb 800 folyómétert sikerült teljesíteni. A kórházzal kapcsolatban tovább egyeztet a város, annak érdekében, hogy a vásárhelyi intézménnyel tervbe vett integráció végén a lehető legtöbb maradjon a meglévő kapacitásokból, és ne silányuljon telephellyé az intézmény.

A Hagymatikum Fürdő új igazgatója, Nagy Nándor bejelentette, a Makó térségiek decemberben 30 százalékos kedvezménnyel fürdőzhetnek, a téli szünet idején pedig az összes ide érkező 14 év alatti gyermek ingyen mehet be. A képviselők kérdés, hozzászólás nélkül fogadták el a jövő évi költségvetési koncepciót. A polgármester azt mondta, a bizonytalan jogszabályi háttér miatt egyelőre csak azt lehet tudni a jövő évről, hogy a kormány 340 millió forinttal csökkenti a város normatíváját, több pénzt vesz el, mint amennyi feladatot, viszont a városra testálja az iskolák dologi kiadásainak fizetését, plusz a múzeum fenntartását, annyi pénzzel, amennyi az ottani béreket sem fedezi.

Buzás elsősorban erre a körülményre hivatkozva terjesztett elő – négyévi stagnálás után – helyiadó-emelést. A korábban már részletezett javaslatot 7 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. Az ellenzékiek, Toldi János, Márton Imre, Kovács Sándor kisebb adóemelést tartottak volna kibírhatónak. Az önkormányzati cégek beszámolóinak tárgyalásakor Márton Imre szóvá tette, jó lett volna elhívni az ülésre a leköszönt fürdőigazgatót, Kovacsics Imrét, mert a 123 millió forintos veszteség, amit a város pótol, az ő munkájához fűződik.

Kiss Imréné emlékeztetett: lehet hibáztatni Kovacsicsot a veszteségért, amely alig több, mint amennyi a régi, szocreál fürdőé volt, de ha ő nem jár közben a miniszterelnöknél, a Hagymatikum helyén most gödör tátongna, a félbeszakított építkezés nem biztos, hogy folytatódhatott volna.

Az ülés elején jelen voltak a kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskola 11. A osztályának diákjai, társadalomismeret óra keretében. A polgármester ajánlotta nekik, figyeljék meg ezt a közéleti munkát, és azt is, hogy az ellenzék majd nem fogja megszavazni az adóemelést. Később szóba hozta, hogy szerinte Mágori Józsefné országgyűlési képviselő, nézve a tévé élő közvetítését, telefonon utasítja a jobboldali önkormányzati képviselőket arra, mit mondjanak. Gál Sándor, a Fidesz–KDNP képviselőcsoportjának vezetője kikérte magának az ő munkájuk minősítését, cezarománnak, despotikusnak nevezte a polgármester stílusát, szerinte a városvezető cseresznyepaprikát evett, amely kétszer csíp. Utóbb elnézést kért az indulatos megjegyzésért. A harag nem tartott sokáig. Buzás azt mondta, az ellenzékkel kapcsolatos megjegyzéseit ironikusnak szánta, az iróniát az elkeseredettség táplálja, amelyet a kormány és az Országgyűlés intézkedései váltottak ki.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. scott1 2012. november 30. 07:11
  „Több ciklussal a háta mögött arra a kérdésre, miszerint egyre súlyosabb gondot jelent a város lélekszámának csökkenése a fiatalok elvándorlása a következő magyarázattal rukkolt elő "A környező falvakból betelepülő fiatalok pótolni fogják a városból elköltözőket..."
  Ha az elgondolás eredményére vagyunk kíváncsiak, akkor megnézzük a 2011-es népszámlálás adatait, de ha igazi kemény fanok vagyunk, akkor azzal magyarázkodunk, hogy ez is csak egy irónia volt a "mestertől"...”
 • 38. bakosandras 2012. november 30. 07:02
  „30. Az átkos időkből? Kérlek, világosíts föl, hogy honnan ismerjük egymást! 1990-ben érettségiztem a szegedi Tömörkény gimnáziumban, akkor voltam 18 éves. Azelőtt nem volt makói ismerősöm. Persze, lehet, hogy tévedek. A többieknek is, neked is további jó beszélgetést!”
 • 37. Francois 2012. november 30. 06:19
  „És hol vannak a bérbeírók?! Nem tán Döbrögi szólt hogy most nem kölllll!”
 • 36. scott1 2012. november 29. 20:20
  „Több mint egy évtizedes városvezetői múlttal, így foglalta össze polgármesteri ars poetica-ját "Hadd menjenek a fiatalok, tanuljanak szakmát csináljanak karriert, ahogy régen is tették! Mi egy olyan csendes, élhető várost építünk, ahová nyugdíjas korukba majd szívesen visszaköltöznek..." Ha ezt egy nyugat-európai - akár baloldali - polgármester meghallotta volna (4-6 éve lehetett) akkor tuti azt hitte volna, hogy ez csak egy irónia lehet...”
 • 35. dareky 2012. november 29. 20:04
  „"Ha nincs Kovacsics, a makói fürdő helyén gödör lenne?" És most kijöttünk a gödörből?”
 • 34. Francois 2012. november 29. 19:56
  „33. scott1 2012.11.29. 19:43
  De mögcsinálta! Várubúl falut! :) Bőkéne má vallani hogy elkúrtam, hisz Ferenc testvér is bevallotta! Aztán teljes vagyon elkobzás, Hunyadi utcai szociális lakás kiutalása Döbröginek! Giveudin, mögcsinálta! :) Irodán nincs nagyon Makói diplomás mind Hegyeshalmi, Győri lakos ki ne derüljön valami! Kebab mögcsinálta 50-munkás! :) Fürdő na ezt nagyon mögcsinálta! Ha volna ön értékelése holnap lemondana, de ezt a fogalmat nem ismöri! :) .D”
 • 33. scott1 2012. november 29. 19:43
  „Több mint egy évtizedes városvezetői múlt után, a munkahelyek hiánya miatti fiatalok elvándorlásával kapcsolatos kérdésre olyan elmés válasz mint a "A munkahelyteremtés az a kormány feladata"... Ha nem baloldali kormány lett volna akkor (4-6 éve lehetett) akkor azt hittem volna, hogy csak ironizál...”
 • 32. dareky 2012. november 29. 19:28
  „31. barátfüle 2012.11.29. 18:27
  Sajnos teljesen igazad van!
  Makó nekünk makóiaknak egy élhetetlen város!
  Szórjuk a pénzt ész nélkül, de mire?
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/megerkeztek_a_fak_a_makovecz_terre/2309041/
  Legalább olyan csodálatos ötlet a kapu alakú fa, mint a lombkorona sétány. Nem is beszélve arról, hogy egy felújított teret kezdtek most feldúrni. De a sok tékozlás egyszer véget fog érni! Mert mint tudjuk, háromszor veri ezt Döbrögin Ludas Matyi vissza!”
 • 31. barátfüle 2012. november 29. 18:27
  „"Makó a világ legélhetetlenebb helye, ahol direkt utálják a fiatalokat, még jobban a nyugdíjasokat, az önkormányzat nem tesz semmit, csak a lakosságot sanyargatja újabb adókkal, és nem akar munkahelyet teremteni, pedig könnyen megtehetné." - írta Bakos András iróniával. Megértettük és megpróbálom a tényleges tartalmat lefordítani.

  Makó egy jól élhető város. Szereti a fiatalokat és a nyugdíjasokat. Az önkormányzat meg mindent megtett, hogy munkahelyet teremtsen.

  Nézzük sorba: Makó az ország legfejletlenebb városa címet érte el az elmúlt időszakban. Tudjuk ezt a HVG cikkéből. Számomra az élhetőség azt is jelenti, hogy megkereshetem a megélhetésemhez szükséges pénzt, mert van álláshely és lehet vállalkozni. Vicces hangulatomban sem tudom ezt állítani. Sajnos tény az, hogy nincs munka és nincs a város lakosságának fizetőképessége ahhoz, hogy abból meg lehessen élni egy vállalkozásban. Javaslom, most karácsony előtt tölts egy néhány órát a makói főtér néhány boltjában. A nagy ajándékozási időszakban órák telnek el egyetlen vevő nélkül.
  Ha szeretné a fiatalokat a város és annak polgármestere, akkor nem teremtettek volna olyan helyzetet, hogy innen el kelljen menni. 4 gyerekemből 4 ment el, 30000 emberből 10000 ment el. Ha szeretné a nyugdíjasokat, akkor nem teremtett volna olyan helyzetet, hogy az ingatlanjaink teljesen elértéktelenedjenek. Nincs mit örökül hagyjunk a fiatalokra, mert az utánunk megüresedő épületbe nem jönnek vissza, de az épület sem eladható.
  És végül a munkahely teremtésről. A városba hozott milliárdokból igen is lehetett volna munkahelyet teremteni, csak azt úgy kellett volna elkölteni, hogy ahhoz makói is hozzájuthasson. Sietek megelőzni azt az érvet, hogy nincs helyi vállalkozás, ami alkalmas. Volt, csak 15 évvel ezelőtt már el kellett volna kezdeni a felhizlalásukat. Állítom, hogy még ma is lenne konzorcium, ami megpályázhatná a munkákat, csak olyan "falatokban" kellene azt mérni, hogy azzal egy makói is elbírjon.

  Örülök a Nagy Nándi, remélem nem átmeneti sikerének. Ez legalább bebizonyítja azt, hogy makói is lehet tehetséges, csak lehetőséget kell adni neki.”
 • 30. dara 2012. november 29. 17:22
  „Igen tisztelt Bakos András, van szerencsém Téged személyesen ismerni még az átkos időkből, ezért kérlek Téged, próbáld ki a Rimbaudi gondolatot Magadon, márpedig hasznos lenne, ha a csend napszámosa lennél. Régi pohárkocogtatós cimborád!”
 • 29. dara 2012. november 29. 17:12
  „Ez egy becsületsértés amit Buzás ma előadott"Tökös Jóska Pesten kitalálta kormányszinten" Meg kéne rágni a lemondás gondolatát a piros csillagos sör iszogatása mellett! Ez a város már tönkrement az Ö fényességes igazgatása alatt. ez a város nem 30ezres lélekszámú már az apparátus pedig ahhoz méretezett költség és apparátusi létszám területén.Okos MAKÓINAK meg kéne gondolni az adó megfizetéssel szemben a polgári engedetlenség gondolatát. Köszönjük a FÜGGETLEN képviselők fejbólintó jánosi viselkedését a szavazáson! Nekik köszönhetjük az elrettentő mértékű helyi adócsökkenést. Buzás ne is említse Andreát mint gonosztevőt, inkább többet nézze a saját tükörképét! Olcsóbb városműködtetést a lozungot helyett! Talán a DK-s barátja adta az utasítást? Lehet, hogy megszeretteti Buzás urr(mint Toldi Urr) velünk a szocikon kivüli világot!”
 • 28. triatlonos 2012. november 29. 17:11
  „Kedves András! és Francios!
  Természetesen nekem elsőre "átjött" az irónia. De a válasz is gyorsan megérkezett, annak ellenére, hogy amikor Feritől érzékenyen elbúcsúztunk, akkor megállapodtunk abban, hogy nem hozzuk egymást nehéz helyzetbe, mert engem is , és őt is elég sokan ismerik ebben a városban. Pláne azóta különösen, amióta "média sztár lett". De azért mégis büszke vagyok rá, mert én abban a szituációban nem hősködtem volna.
  Amikor az első fórum hozzászólásomat irtam, és a fiam meglátta a felhasználói nevem azonnal mondta:"Apa ne csináld, mert mindenki tudja, hogy ki vagy!" Az a jó, mert én mindenkinek a szemébe merem mondani, amit gondolok. Természetesen volt ebből rengeteg kellemetlenségem, de én ilyen vagyok. András a kollegák biztosan tudnak segiteni a felderitésben. Mivel a stilus maga az ember, egyáltalán nem sértődtem meg, csupán poénnak szántam, sajnálom, hogy "elsőre nem jőtt át". Szerintem most vagyunk egálban.”
 • 27. Francois 2012. november 29. 16:44
  „Kedves Triatlonos és BakosAndrás, mind ketten barátaim vagytok! DEEEEEEEEEEEEEEE Triatlonos volt tanárom volt ....büszke vagyok rá hogy tanított! A híg <moderálva> tengerében ő volt majdnem az egyedüli tanár akit sose a politika és a <moderálva> nyalás vezérelt! Andris , Algyőn lakin és Makón jól érezni magunkat az jó dolog! De azért ne költözz ide, majd ha tényleges rendszerváltás lesz a városban! Andrisom a jéghegy csúcsát se látod mi folyik itt, csak amit nektek beetetnek! Ezt ne vedd tőlem bántásképpen távol áll tőlem!”
 • 26. bakosandras 2012. november 29. 16:17
  „Kedves Triatlonos!
  Bocsánatot kérek, nem lazán, hanem komolyan.
  Hozzászólásomban ironizáltam, sajnálom, hogy ez a jelek szerint "nem jött át". Nem vagyok makói, de dolgoztam ott hat évig szinte naponta, azóta pedig alkalmanként, korábban három évig Hódmezővásárhelyen, aztán időnként Szegeden, néha Csongrádon, és ritkán Szentesen. Ennyi a világlátásom. A nevezett városok közül én Makón éreztem, érzem magam a legjobban, ez elsősorban az emberi kapcsolatoknak köszönhető. Amit sajnálok, és ami iróniára késztet, hogy akik ezekben a városokban laknak, és olvassák az írásainkat, és hozzá is szólnak, gyakran úgy írnak, mintha a világ legborzalmasabb helyén laknának, mintha a helyhatóság tudna közvetlenül, akár mindenkinek a sorsán változtatni, de rosszindulatból nem akar. Ez márpedig nem így van, bár a személyes kapcsolatok biztosan máshogyan alakítják egy-egy ember személyes sorsát egy városon belül, ezt aláírom.
  Sajnálom, hogy, mint említette, a családban vannak, akik elmentek innen.
  Ez a mi családunkban is ismerős helyzet, de meg vagyok győződve róla, hogy az megy el, akinek másutt több lehetősége van, és a természete is olyan, hogy el tudja viselni a régi környezettel való szakítást, és képes arra, hogy másutt is megállja a helyét. Én nem tudnék elszakadni, a kishugom képes volt rá.
  Tisztelettel
  Bakos András
  PS: Tanár úr, azért ideírhatná a nevét is, hogy tudjam, kit sértettem meg.”
 • 25. Makoiner 2012. november 29. 16:02
  „Kicsit meghökkentő a cikk címe.
  Hova (nem) jutottunk...? Kovacsicsnak az az érdeme, hogy közbenjárt a miniszterelnöknél. Gödör tátongana a Hagymatikum helyén, ha nem tette volna.
  Ez nem maga a korrupció? Nincs mögötte munka, valós teljesítmény - csak kapcsolat. Elintézte. Lehet a ,,hálapénzt" úri módon is megkapni: (,,bőven") számlázva. Nem kell ahhoz Whisky-s doboz...

  Az ilyen ,,jelenségeket" már szinte észre sem vesszük. Természetes, hozzászoktunk. Csak aztán csodálkozunk, hogy a fenébe lehet az, hogy Magyarországot az erősen korrupt országok közé sorolják.”
 • 24. triatlonos 2012. november 29. 15:31
  „Kedves Bakos András!
  Egy újságírónak nemcsak írni, de olvasni is tudni kellene. Nem tudom, hogy hogyan talált rám, de azért pontosítok. Én azt állítottam, hogy igazságtalannak tartom azt, hogy ingyen utazok, pedig én vagyok a kedvezményezett, inkább a fiatalokat kellene támogatni.
  Volt egyszer egy "nagyformátumú miniszterelnök" - most hirtelen a neve nem ugrik be, de Ön biztos tud segíteni - aki azt mondta, hogy akinek nem tetszik, annak el lehet menni. Ezt együtt hallgattam azzal a fiammal, aki külföldre szeretett volna menni - mert szerelmes volt egy lányba, meg Dániába - de mi erről hallani sem akartunk. Mire Ő azt mondta, látod még a miniszterelnök is azt mondja, hogy menjek. Most már tudom, hogy nem fog hazajönni.
  A másik fiam is olyan munkát végez külföldön, amire itt is biztosan szükség lenne, de csak "duma van" - hazahozzuk a kiemelkedő kutató eredményeket elért fiatalokat.
  Határozottan állítom, hogy Makó kiemelten megbecsüli a nyugdíjasait, de én nem csak ezért szeretem -Önnél jobban - ezt a várost, hanem azért mert minden ideköt, beleértve a 10000 -nél több tanítványomat is.
  Azt is határozottan állítom, hogy munkahelyet csak a politikailag elkötelezettek kaphatnak Makón. Azért fogalmaztam így, mert ez természetesen mindkét oldalra vonatkozik! Ha érdeklik a tények, akkor erről személyesen szívesen beszélek Önnek.
  Mivel Ön világot látott ember bizonyára jobban tudja, hogy másutt hogy van, de azért egy kicsit erősnek tartom, hogy a "nagyformátumút" követve engem kapacitál távozásra, mindenesetre egy laza bocsánatkérést szívesen fogadnék.”
 • 23. tonibá 2012. november 29. 14:22
  „Nocsak, nocsak, szegény Ferit itt csesztetjük és igazat mond! Mint tegnap a facebookon, ahol írta nincsenek a csatornások kifizetve! Láss csodát igaz volt ez is! Engem például az is érdekelne ha már Ferencünk felhozta, hol lehet erre az utánam az utca pályázatra nevezni amit anno a pogi titkárnője kapott!?”
 • 22. grafika88 2012. november 29. 13:10
  „t. 8. cindi .
  30 % az adóemelés ! inflációt követi.”
 • 21. Francois 2012. november 29. 12:54
  „Na kedve Buzás bérbeírók, akiket név szerint is ismerek! :) Lehet cáfolni! Fél éve írtam hogy titkos adó emelések előkészülete folyik! Cáfoltátok, hazudok, hülye vagyok egy senki vagyok! Lám lám és most itt van a látszatja! :) Nem kellene a fürdő végett Buzásnak a saját vagyonát elkobozni?! A lakosság 95% nem akarta ezt a fürdőt! DE ők megmondták, itt kánaán lesz! Még a szökőkútból is sör fog folyni! Meg is értem, hisz sok bérbe író vagy ilyen vagy olyan juttatást kap, kapott! Nem létező pályázatok, amik csak nekik van stb..... hát , kedves bérbeírók akkor most ki hazudik, ti, vagy "ÉN" ! :) :D Ja és én a kommunális adóért a lakosság valamit el is várna! Mit kapnak érte?! Anno tőlünk a jogszabályokat megkerülve illegálisan hajtották be, de be kellet fizetni! Buzás Úrnak is itt a lehetőség vagyonát feláldozni a fürdőért és majd a nyereségből vissza venni! :) :D”
 • 20. dareky 2012. november 29. 11:39
  „Megjegyezném, egy gödör fenntartása jóval olcsóbb lenne, mint a fürdőé!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen lezajlottak az őszi érettségik Makón

Idén ősszel több mint 130 maturáló tette le érettségijét a makói József Attila Gimnáziumban. Tovább olvasom