Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Ha szlovák jön, hívják a rendszergazdát

Pitvaros - Akár 5000 euróra is megbüntethetik Szlovákiában azt, aki magyarul szólal meg hivatalos helyen. A megyénkbeli Pitvaroson, ahol szlovákok is élnek, a községházán bárki büntetlenül beszélhetne szlovákul – ám csak a rendszergazda értené meg a szavait.
Az új szlovákiai nyelvtörvény passzusai közül leginkább az sújtja a magyarokat, amely 5000 eurós büntetéssel fenyeget. Pénzbírságot kell fizetnie annak, aki kisebbségi nyelven szólal meg olyan település hivatalában, ahol az érintett kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot. Ilyen városokban a kórházban is csak szlovákul szólhatnak a beteghez.

A törvényt az Unióban is, Szlovákiában is sokan bírálják. Folyik a harc a nyelvhasználat szabadságáért, amelyet azért is érdemes figyelemmel kísérni, mert kiderül belőle, hányadán áll az ottani magyarság az anyanyelvével. A Felvidéken élő magyarok számára fontos, hogy anyanyelvükön szólalhassanak meg a hivatalokban.

A megyénkbeli Pitvaroson például már nincs igény ugyanerre a helyi szlovákok körében. Holott az 1450 fős településen eredetileg ők voltak otthon. Pitvarost 1816-ban szlovák családok alapították. A II. világháború utáni lakosságcsere idején felvidéki magyarokat telepített itt le az állam a Csehszlovákiába kivándorolt családok helyére. Az együttélés példaértékű.

Szlovák kiállítás Pitvaroson, Tószegi Gyulánénál. Anyanyelvi környezet a konyhában. Fotó: Tésik Attila
Szlovák kiállítás Pitvaroson, Tószegi Gyulánénál. Anyanyelvi környezet a konyhában.
Fotó: Tésik Attila

Bár két évvel ezelőtt, Malina Hedvig ügye után szlovákokat gyalázó plakát jelent meg a faluban, gyorsan eltávolították, és nagyon fel is háborította a helybelieket a barbárság. Az iskolában a tanrendbe beillesztve tanítják a falualapító ősök nyelvét. 1998-ban még 15 százalék vallotta magát szlováknak, 2006-ban a választók 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt akar venni a kisebbségi önkormányzat megválasztásában. Működik a testület, ügyfélfogadást is tart. A szlovák helytörténeti gyűjteményt bárki megnézheti Tószegi Gyuláné Erzsike néninél, van itt szlovák feliratú falvédő is. Szlovák feliratot lehet találni a polgármesteri hivatalon is van, más kérdés, hogy ha valaki szlovákul szólalna meg itt, az ügyintézőknek segítséget kellene hívniuk. Például Tószegi Gyulát.

– Itt a monarchia idején, a XIX. és XX. század fordulóján kezdődött a szlovákság asszimilálása, azzal, hogy a hivatal élére magyar jegyzőt neveztek ki – mondja Tószegi Gyula kisebbségi önkormányzati képviselő, aki a polgármesteri hivatal rendszergazdája is. – Ma már valószínűleg Békéscsabán se boldogulnék, ha szlovákul szeretnék ügyet intézni. Inkább már csak az idősekre jellemző az is, hogy miután hazamennek, és becsukják otthon a nagykaput, átváltanak szlovákra. Azért mégis őrizzük a nyelvet, a falu kábelhálózatán szlovák adók is vannak. És talán jellemző az itteni együttélésre, hogy azok az idősek, akiket annak idején áttelepítettek, néha szlovákul szólnak hozzánk, szlovákul köszönnek – udvariasságból.

Az evangélikusok is elítélik a törvényt

„Az elfogadott szlovákiai nyelvtörvény alapvető európai értékeket és szabályokat sért, ezért nem tekinthető pusztán egy ország belügyének. Nemzetközi egyházi szervezetek segítségét is fogjuk kérni" – hangsúlyozza közös közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. Ez azért jelentős állásfoglalás, mert a nálunk élő szlovákok zömmel evangélikusok.

Olvasóink írták

 • 8. door 2009. július 21. 14:04
  „Pitvaroson van szlovák önkormányzat, és annak ügyfélfogadása, tehát azért megértik őket.
  Nem feltétlen kell mindent elhinni az újságnak, ők a hírből élnek, és minden körülményt nem fognak leírni, hiszen így érdekesebb, és be is telne vele az újság. (Több adat még csak nem is stimmel egyébként.)
  # "nezdcsak"!
  Az iskolában 5 éve tanítják a szlovákot. Ha kiszámolod, rájössz, hogy a legidősebb ebből kb. 11-12 éves, akit még nyilván nem fognak alkalmazni az önkormányzatnál...”
 • 7. rudi 2009. július 19. 18:56
  „A Szlovákok a tolvaj aggodalmával védik a "lopott" holmit, agresszióval, erőszakkal, minden eszközzel. Rettegnek attól, hogy bűnük egyszer kiderül, és a lopott holmit jogos tulajdonosa visszaveszi. A mai Szlovákia területe tökéletesen megegyezik a hajdani Felvidék területével.”
 • 6. lacipapa68 2009. július 16. 16:32
  „Nini!Kimoderálta a DM,hogy egy kissé higgadtabb hozzáállásra szólítottam fel egy nacionalista tulkot?Vagy én vagyok nagyon hülye,vagy pedig a cenzor.”
 • 5. mosómasa 2009. július 15. 19:40
  „Az iskolában heti 4 órában tanulják a gyerekek a szlovákot, mégsem tudják. Nem lehetne helyette esetleg pluszban valami világnyelvet tanítani? Vagy több óra juthatna , mondjuk angolra v. németre! Azzal legalább mennének is valamire!”
 • 4. bo 2009. július 15. 18:00
  „moderálva off”
 • 3. lacipapa68 2009. július 15. 17:45
  „moderálva off”
 • 2. apátfalvifaszagyerek 2009. július 15. 16:42
  „moderálva - a szerk.”
 • 1. nezdcsak 2009. július 15. 16:04
  „HA TANÍTJÁK AZ ISKOLÁBA,AKKOR MIÉRT CSAK A RENDSZERGAZDA TUD SZLOVÁKUL?MEGBUKTAK A SULIBA A NYELVÓRÁN?MIT KERESNEK AZ ÖNKORMÁNYZATNÁL ILYEN DOLGOZÓK?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres flakonokból épült tutajok a Maroson

Makó - Az üres üdítőitalos flakonokat a legtöbben eldobják, sokat látni belőlük a folyók sodrában is – a Maros-parton táborozó cserkészek viszont tutajt építettek belőlük. Tovább olvasom