Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Hagymaház - 20 milliós mínusszal

Makó - Nem fogja érezni a közönség, hogy a központi elvonások miatt a kultúrára is kevesebb pénz jut idén Makón – ígéri Bálint Márta, a Hagymaház igazgatója. A hiányzó pénzt pályázati forrásból pótolják, igyekeznek olcsóbban megszerezhető, de értékes produkciókat a városba hozni.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Makón talán még sosem volt olyan kulturális és szórakoztató programokban gazdag év, mint a tavalyi. Csak a nyári szezonban 30 koncertet és egyéb, többnyire ingyenes szórakoztató rendezvényt tartottak a Maros-parti városban olyan helyszíneken, mint a Hagymaház szabadtéri színpada, a vásártéri lovaspálya és a strand, vagy a zenepavilon. A rendezvényeket szervező Kulturális Nonprofit Kft., azaz a Hagymaház igazgatója, Bálint Márta azt ígéri, a kényszerű megszorítások ellenére idén sem lesz szűkösebb a kínálat: elsődleges céljuk a közönség megtartása.

Ami a konkrét számokat illeti: a Hagymaház tavaly a várostól összesen 84,6 milliót kapott, idén 64,2 milliót. Ami ebből kifejezetten a rendezvényekre fordítható összeg, az tavaly 37,2 millió volt, idén pedig 23,5 millió lesz. Összességében tehát jó 20 millióval kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. Mivel a két épület, a sportcsarnok és a Hagymaház üzemeltetési költségeiből lefaragni nem lehet, máson kell takarékoskodni, illetve pluszbevételi források után néznek – mondja az igazgató.

Idén a minden évben nagy sikert arató Operettfesztivált is kevesebb pénzből kell megrendezni. Archív fotó: Karnok Csaba
Idén a minden évben nagy sikert arató Operettfesztivált is kevesebb pénzből kell megrendezni.
Archív fotó: Karnok Csaba

A belépős rendezvényekre nem lesznek drágábbak a jegyek. Igyekeznek viszont minden pályázati forrást kihasználni, illetve a régi szakmai kapcsolatoknak köszönhetően az eddigieknél olcsóbban megszerezni a produkciókat. Olcsóbb, de értékes, érdekes programokkal kívánják színesíteni a kínálatot. Saját magukon ellenben kénytelenek spórolni: a négyfős műszaki stáb létszáma eggyel csökkent.

Egyesül az Operettfesztivál és a Makói Muzsika
A részletekről Bálint Márta azt mondja, a legtöbb megszokott városi rendezvényt idén is megtartják. Lesz például gyereknapi program, Hagymafesztivál, a Makói Muzsikát és az Operettfesztivált viszont egy rendezvényként, de műfajilag színesebb kínálattal, 6 előadással tartják meg. A zenepavilonban idén nyáron is szerveznek koncertet minden hétvégére, a Hagymaházban pedig a helyi tehetségeknek a korábbinál is több kiállítási lehetőséget kínálnak.

Olvasóink írták

 • 10. magyar36 2013. február 23. 17:58
  „Nem vagyok makói, de sajnálom őket! A város kezd elöregedni, nincs munka, nincs fiataloknak értelmes szórakozás, vagyis nincs olyan infrastruktúra ami vonzaná a fiatalokat, és így ki fog öregedni a város!
  Van fürdő és magas színvonalú, de a kihasználtsága nem fedezi a tartozást!
  Van baloldali polgármestere, aki azt hiszi csak az a jó amit ő kitalál. Van Fideszes képviselője, aki szinte semmit sem tett a térségért, városáért!
  A Hagymaház csak egy pont, amit lefognak építeni, jön majd más!
  Kedves makóiak nem kellene néha máshol is eszmét cserélni, nem elég itt és a kocsmában járatni a szájatokat? Vannak képvíselők ostorozni kellene őket? Vagy.......”
 • 9. Egyolvasó 2013. február 21. 09:59
  „A vezetés miért nem tud a fizetésén csökkenteni?? Inkább újabbnál újabb adónemeket találnak ki, csak azért, hogy az ő fizetésük megmaradjon, vagy elküldenek dolgozókat, de saját magukon sosem spórolnak.”
 • 8. pog 2013. február 20. 08:32
  „azért a jutalmakat felvették mit sem számít akár a fenti intézmény akár a fürdő óriási vesztesége ..csak a zseb legyen tere..és Pétőrr szemlélete érvényesüljön ...köszönjük,hogy a várost idáig sodorták...”
 • 7. nagyi8 2013. február 19. 22:11
  „Egyetértek a triatlonossal.”
 • 6. Lokálpatrióta 2013. február 19. 15:50
  „Triatlonos! Bennem is pont ez fogalmazódott meg Mártika nyilatkozata után: ha most megy olcsóbban korábban miért nem????”
 • 5. barátfüle 2013. február 19. 12:53
  „Amikor a közgazdászok találkoznak!
  Én is ebben a tárgyban szólok. A számokból nekem az jön le, hogy nem a rendezvényekre fordított pénz kevés, hanem a fenntartás költsége magas. Ez viszont -eltérő megítélésű - építészünk keze nyoma. Igen drága a fűtés, ami gyakran elégtelen, igen drága az alpinisták által cserélhető izzó. Igen drága a villany és minden más, az épületekhez köthető költség. Ha ezek normális szinten alakulnának, akkor a programokra is több jutna.
  Mérsékelt kritikám annak szól, hogy ha valami, akkor éppen ez a része a városnak ütötte meg előttem azt a szintet, ami jó, amit meg kellene tartani, ami ahhoz kell, hogy városban és nem nagyközségben érezzem magam.”
 • 4. Francois 2013. február 18. 20:00
  „3. triatlonos ! Az én apám mög azt mondta! Fiam azért szeretek itt lakni, mert itt még a régi kommunista világ van, ugyan azok az elvtársak , az egyetlen hely ahol nem történt rendszerváltás! Itt még tudsz gumiszaros csizmásból milliárdos lenni, itt nem kell nosztalgiázni mert semmi nem változott! Főleg nem rendszerváltás 89-ben! :)”
 • 3. triatlonos 2013. február 18. 19:15
  „Tisztelt Dmonlájn!
  Köszönettel veszem az 1966-ban megszerzett közgazdasági végzettségem - "gyorstalpalós" - felfrissítését. Éppen rám is fért. Azért nem kaptam jegyet, mert a "bérletesek" felvásárolták. De már nem is akarok menni, ezért az esetleges ez irányú segitségére nem tartok igényt.
  Egy ilyen tartalmas cikknél a sorok között is célszerű olvasni. Az én olvasatomban eddig a vezető számára volt egy feladat, amihez az anyagiak korlátlanul rendelkezésre álltak. Egyéb ok miatt ez nem így van. "Igyekeznek ....a régi szakmai kapcsolatoknak köszönhetően az eddigieknél olcsóbban megszerezni a produkciókat." Ha ez igaz, akkor korábban is lehetett volna, de nem volt motiváció. Még az érdekelne, hogy milyen pályázati források vannak?”
 • 2. dmonlájn 2013. február 18. 17:50
  „triatlonos, arra nem gondoltál, hogy azért van telt ház, mert a jegyár azon a szinten mozog, ahola kereslet találkozik a kínálattal? Ha az ár nő, csökken a kereslet. Kis közgadaságtan alap!
  Lehet azért nem kaptál jegyet, mert ingyenes volt a program? :D

  Szerinted, ha a város nem kap annyi támogatást, mint korábban és láss csodát: OV több pénzt vett el a várostól, mint feladatot... akkor bizony lehet orbáncra fogni! Az, hogy megpróbál találni más forrást nem azt jelenti, hogy eddig ne tette volna, csak egyszerűen nem volt rá szükség!”
 • 1. triatlonos 2013. február 18. 16:15
  „Ez a nagyszerű cikk apámat juttatja eszembe - ezért hálás vagyok a szerzőnek - aki gyakran mondogatta: "fiam addig köll takarékoskoni, mig van mibül!" Ha még élne, akkor biztosan mondogatná, hogy "hun van a péz?" Azt veszem ki Márta szavaiból, hogy ez a "Csúnya Orbán" nem ad, és ezért Buzás sem tud adni. A jól felkészült vezető -mint jelen esetben is - ilyenkor előveszi a régi kapcsolatait, és olcsóbban megoldja a feladatot, sőt még jobban! A kérdésem prózai: eddig miért nem lehetett olcsóbban? A városban járva a vállalkozók mindenütt szidják a város vezetőit a megemelt adók miatt, de kultúrára mégsem jut elegendő. Elnézve a képet jelentős érdeklődés van a rendezvények iránt - nekem évek óta nem sikerült jegyet váltani - és a kereslet-kínálat törvénye alapján emelt jegyárral is teltházas lenne minden rendezvény. Sőt még spórolni is lehetne a nehéz időkre, mert apám azt is gyakran mondogatta, hogy : az embör mindig jobbat vár, és rosszabb lössz!" Ezt az elmúlt 23 év igazolta is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa alázatos példát mutatott

XVI. Benedek pápa bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről. Erről mondta el gondolatait Pálfai Zoltán, makói plébános. Tovább olvasom