Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Hagymaünnep kezdődött Makón

Hagymajelmezbe öltözött gyermekek, gólyalábasok, fiákerek és lovasok fesztiválmenetével kezdődött tegnap a jubileumi, 15. makói hagymafesztivál. A szakmai programokat koncertek követték, az egész hétvégén át tartó ünnepet lapunk is támogatja.
Fotó: Karnok Csaba
Hagymának „álcázott" gyermekek és az elmaradhatatlan fiákerek, valamint a lovasok menetével kezdődött tegnap a tizenötödik nemzetközi hagymafesztivál Makón, amelyet – a hagyományokhoz hűen – a Galamb József szakiskola tanterületén rendeztek meg. A fesztiváli felvonulás idejére lezárták a 43-as főutat és a város utcáin elterelték a forgalmat.
– A hagyma a makói és a környékbeli emberekről szól – fogalmazott a megnyitón Buzás Péter polgármester, aki rámutatott: a makói hagymában „érintett" minden korosztály – az idősektől a középkorúakon át a fiatalokig. Az ifjak nevében lépett a mikrofonhoz Kaszab András makói diákpolgármester, aki szintén kiemelte: ez az ünnep mindenkihez szól, a hagyma azt jelképezi, hogy jó ebben a városban élni.

A szakmai programok kapcsán Buzás Péter méltatta a makói hagyma múltját és jelenét, ám határozottan felkérte a térség termesztőit: fogjanak össze, a hatékonyabb termelés és értékesítés érdekében alakítsanak tész-t, hiszen az unióban ez a leghatékonyabb út a támogatások elnyeréséhez. Máhr András, a földművelésügyi tárca helyettes államtitkára pedig hangsúlyozta, az uniós csatlakozással új lehetőségekhez juthatnak a zöldségtermesztők is, ehhez azonban mindenekelőtt összefogás szükséges.

Látványos felvonulással indult a fesztivál. Fotó: Karnok Csaba
Átadták a szakmai díjakat, a számos elismerés közül a földművelési tárca díját a Makói Gazdasági Egyesület nyerte, a Hagymáért Alapítvány elismerését pedig a Hagyma Terméktanácsnak ítélték oda. Az önkormányzat serlegével a Brúder János kertbarát kör gazdagodott. A Délvilág szakmai díját, lapunk serlegét Bakos András, a makói szerkesztőség vezetője adta át a Baustudium Kft. képviselőjének. A rendezvény legrangosabb díjával, az aranyserleggel Kiss Imre talajvédelmi szakmérnök térhetett haza.

A kiállítási területen számos iparág felvonultatja termékeit, árucikkeit. A hagyományos hagymás standok mellett külön termet kapott a makói kistérség is, ahol a vadásztársasággal közösen népszerűsítik a Maros menti táj és a települések turisztikai értékeit. A népi szőttesek és kézművestermékek mellett a modern szabászat és a kozmetikai áruk is helyet kaptak az épületben, míg a szabad ég alatt a vásárosok sátrai sorakoznak.


Gazdag program

Tegnap este koncertekkel folytatódott a háromnapos program. Szombaton délelőtt 10 órától a polgármesterek pörköltpárbajára, középkori lovagi tornára, gyermekműsorokra számíthatnak az érdeklődők, délután 4-kor Szikora Róbert lép színpadra. Vasárnap reggel 9 órakor lövészverseny kezdődik, délután 3 órakor Kovács Zsuzsa és Benkóczy Zoltán lép fel, majd 4-től a Strehli Kapelle sramlizenekar koncertezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kukoricatermelők aggódnak

Az időjárás nagyrészt kedvezett idén a kukoricának, a termelők azonban mégsem nyugodtak: nem tudják,… Tovább olvasom