Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Hajráznak a régészek az M43-as ásatásán

Csongrád megye - Nagy erővel dolgoznak a Móra-múzeum régészei az M43-as ásatásán. A földmunkákat a Közgép-Leveller-Platina Bau Konzorcium végzi. Egy tavalyi számlával még tartozik a megrendelő.
Október közepén kezdtek dolgozni az M43-as sztráda nyomvonalának feltárásán a szegedi Móra-múzeum régészei. A Makó és Csanádpalota közötti 25 kilométeren egy kiadós eső miatt egy hétig nem tudtak dolgozni, azóta viszont látástól vakulásig ásnak, vagyis reggel 7-től délután 4-ig, szombaton és vasárnap is. Igyekeznek behozni azokat a hónapokat, amit a kormány, illetve utána a megrendelő Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF) és közvetlen szerződő partnere, a Magyar Nemzeti Múzeumon belül működő Nemzeti Örökségvédelmi Központ (NÖK) az egyeztetéssel eltöltött.

Megírtuk: augusztusban megszületett a kormánydöntés arról, hogy az autópálya ásatására bruttó 957 millió 300 ezer forintot lehet elkölteni. Az októberi megállapodás értelmében a régészeknek nagyjából 320 ezer négyzetmétert kell felásniuk, vagyis 18 lelőhelyet kell megtisztítaniuk 2013. május végéig.


Szarka József ásatásvezető régész elmondta: szerencséjük van az időjárással, jól állnak. Ha minden jól megy, december 13-áig végeznek azzal a 110 ezer négyzetméterrel, ami a munkából az idei évben nekik jut. Ezzel egy időben 4 lelőhelyen 6 csapat 30 fővel és nagyjából 150-180 gépi és kézi földmunkással dolgozik. Régészeti szempontból nem túl előnyös a helyzet, ha viszont a munkavégzés tempóját nézzük, akkor jó, hogy eddig például nagyobb temetőre nem bukkantak, ami sok pénzt és időt emésztene fel. Így a tavaly elkezdett és az idei évre tervezett munkákat határidőre teljesítik.

A szakember úgy tudja, folynak az egyeztetések a tavaly év végén problémát okozó, több mint 100 millió forintos számlájukról is. Akkor az okozta a fennakadást, hogy november végéig kaptak ásási engedélyt, a teljesítési igazolásukat viszont decemberi dátummal adták be, ezért azt a NIF nem fogadta el az MNM Nemzeti Örökségvédelmi Központtól.

Az idei munkára és a jövő tavaszra maradó 40 ezer négyzetméterért a Móra-múzeum megközelítőleg 200 millió forintot számláz majd.

A 320 ezer négyzetméter többi részét a NÖK saját csapatai és az alvállalkozóként felkért fővárosi ELTE régészei tárják fel. A 957 millió forint nagyobb része a gépi földmunkákra megy el, ezt a NÖK egy – az ásatásokra együttesen kötött – keretszerződéssel megbízott céggel végezteti, a Közgép-Leveller-Platina Bau Konzorciummal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes Pont nyílik Pitvaroson

Az Európai Dél-alföldi Regionális Alapítvány november végén indítja a faluban egyéves önkéntes programját, amely keretében Önkéntes Pontot nyit. Tovább olvasom