Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Halat etetnek, savanyúságot készítenek a zöld óvodában

Makó - Ingyen utazhatnak a nemzeti parkokba a makói Újvárosi Óvoda gyerekei, miután az intézmény – a zákányszékivel és a csanytelekivel együtt – elnyerte, és 2011-ig birtokolhatja a „zöld óvoda" címet.
A makói Újvárosi Óvoda még tavaly pályázott sikeresen a Környezetvédelmi és Vízügyi, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál, elnyerte a „zöld óvoda" címet, melyet 2011 szeptemberéig használhat. Ehhez az kellett, hogy az óvoda négy telephelyén, az Erdélyi püspök, a Tulipán, a Vásárhelyi utcaiban, valamint a Petőfi parkiban kiemelt szerepet kapjon a környezettudatos nevelés.
Ez azt jelenti, hogy amint az idő is engedi, az óvoda udvara megtelik növényekkel. Az Egy gyermek, egy virágpalánta akció keretében a kicsik tavasszal virágot ültetnek. A szülőknek is köszönhetően különféle gyümölcsfák is kerültek már a mászókák mellé. Újdonságként pedig egy kis gyógynövényes sarkot is kialakítanak az udvaron.

Hepp Attiláné intézményvezető azt mondja, nagy segítség számukra, hogy a „zöld óvoda" címet viselő intézményekből a kicsiket ingyen viszik el bármelyik magyarországi nemzeti parkba, ahol játékos formában előadásokat is szerveznek nekik. A makói ovisok így nemrég Kardoskúton jártak, eljutottak a szarvasi arborétumba, Mezőhegyesre, s több alkalommal megfordultak már a Maros-parton. Mindenütt az állat- és a növényvilágról tanulhattak. Szülői segítséggel savanyúságot is készítettek, és a csoportszobákban akvárium is van: a halak gondozásával megtanulják, hogyan kell gondoskodni az állatokról.

Az ovisok felnőtt segítséggel savanyúságot is tesznek el. Fotó: Szabó Imre
Az ovisok felnőtt segítséggel savanyúságot is tesznek el. Fotó: Szabó Imre

A környezettudatos nevelés legismertebb alappillére a szelektív hulladékgyűjtés. Az újvárosi óvodában is gyűjtenek papírt, s fém üdítős, sörös dobozokat, melyeket az Ökopannon cég vesz át tőlük, újrahasznosításra. A gyerekek nagyon élvezik, amikor az udvaron kiboríthatják a dobozokkal teli zsákokat, s a szétgurult hengereken mágnessel nézik meg, melyik van fémből. Ezután közösen széttapossák a dobozokat, hogy kisebb helyet foglaljanak el.
Környezetvédő gyermekek.

Tavaly az országban a „zöld óvoda" címet összesen 97 intézmény kapta meg, s köztük három Csongrád megyei, a már említett makói újvárosi, valamint a zákányszéki és csanyteleki óvoda. Ezzel összesen már 204 zöld óvoda működik hazánkban, illetve 354 ökoiskola és 74 erdei iskola és óvoda.

Manó-kert Zákányszéken

A zákányszéki Manó-kert Óvoda 2008 szeptemberében kapta meg a zöld óvoda címet. Fotók: Segesvári Csaba

A gyerekeket környezettudatosan nevelik. A picurok sokat játszanak az udvaron, ahol madáretető, madárodú, halastó és vízikert is helyet kapott. Az ovisok itt megismerkedhetnek a természettel, az élőlényekkel. Megfigyelhetik a madarakat, együtt etethetik a halakat. Nagyító alá veszik a virágokat és a bogarakat. Emellett pedig a szelektív hulladékgyűjtést is megismertetik velük. – Gyakran visszük kirándulni a gyerekeket a környező tanyavilágba. A túrákra esetenként a szülők is velünk tartanak – mondta Liebhaber Gáborné, az óvoda igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3,2 milliót követel a makói kórház egy olasz betegen

Rendkívül népszerű a makói kórház a határon túliak, elsősorban a románok körében. A külföldi betegek… Tovább olvasom