Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Hallgatásra inti Buzást a jobboldal

Ne kritizálja a kormányt, ne politizáljon az ülésteremben – szólította föl Buzás Péter polgármestert a polgári oldal a makói képviselő-testület szerdai ülésén. Az önkormányzat a kereskedők tiltakozása ellenére, négy év kihagyás után most ismét emelte a városi tulajdonú üzletek bérleti díját. A leköszönő Nagy Nándor helyett ezután Fekete Tibor vezeti a Kommunális Nkft.-t, Scheitzner Beáta pedig a Hagymatikum fürdőt.
Az adott országgyűlési képviselő lobbiján is múlt, hogy egy-egy önkormányzat adósságának hány százalékát vállalta át az állam – mondta Buzás Péter polgármester a makói képviselő-testület ülésén, Farkas Sándor országgyűlési képviselőnek a lapunkban megjelent nyilatkozatára hivatkozva. Buzás szerint az, hogy például Szentesnek, Mórahalomnak és Hódmezővásárhelynek is sikerült kedvezőbb arányt kiharcolni, Makónak pedig nem, az Mágori Józsefné lobbierejét minősíti. A csatornaépítésről szólva a polgármester azt mondta, mindenkihez eljuttatják az utcában illetékes kivitelező képviselőjének telefonszámát, és ha valakit kár ér, vagy nem úgy állítják helyre a bejáróját, ahogyan régen volt, azonnal szóljon, mert később nehezebb orvosolni a gondokat.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A makói véradó állomás miért mórahalmi fürdőbelépőt ad a véradóknak ajándékba, miért nem makóit? – kérdezte Márton Imre (Városépítők). Nagy Nándor, a fürdő leköszönő igazgatója azt mondta, ez ügyben tárgyalt a véradó állomással, most készülnek megállapodást kötni. Eszerint a véradók 70 százalékos kedvezményt fognak kapni a Hagymatikumba, és nem csak hétköznapokra. Nagy Nándor nemrég bejelentette, magánvállalkozásba fog, ezért saját kérésére most fölmentette a képviselő-testület a makói Kommunális Nkft. és a Makói Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatói tisztségéből. Utódja az előbbi cég élén bruttó 450 ezer forintos fizetéssel Fekete Tibor lett, ő 1999-ben, gépkezelőként kezdett a kft.-nél, majd csoportvezető, végül városüzemelési koordinátor lett. A fürdő új vezetője Scheitzner Beáta, bruttó 500 ezres fizetéssel. Ő is makói, de 12 éven keresztül Belgiumban élt, egy üzletlánc értékesítési igazgatója volt. Hazatérve előbb a makói Tourinform-irodát vezette, majd vállalkozásba fogott, az üzletet most családja vezeti tovább.

A képviselők 25 százalékkal fölemelték az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjait. Márton Imre hiányolta az anyagból a makói albérletárakat, amelyekkel célszerű lett volna összevetni a tervezetet, és a bizottsági egyeztetést is hiányolta. Az előterjesztő szerint az emeléssel épp a piaci albérletárak szintjét érik el a tarifák, négyzetméterenként 152–168 forintot kell fizetni – miközben Csongrádon 252 és 280, Kisteleken 400 és 700 között változik az ár, Baján 800, Mórahalmon 250 forint. Az önkormányzati tulajdonú üzletek bérlői összefogva azt kérték a testülettől, csökkentse, de legalábbis ne emelje az inflációval a bérleti díjaikat. Buzás arra emlékeztetett, évekig nem emeltek, mostanra viszont az önkormányzat a falig hátrált: mivel adósságának átvállalásával együtt is 460 millióval kap kevesebbet működésre, mint tavaly, 28 embert elbocsátott, és kiürítette a városháza főépületét, hogy annak világításán, fűtésén spóroljon. Ilyen körülmények között muszáj emelni, 5,7 százalékkal. A testület ezt 7 igen, 0 nem és 4 tartózkodás mellett szavazta meg. Az önkormányzat várja az ötleteket, hogyan lehetne hasznosítani a főépületet. Sánta Sándor (Fidesz) szerint a hivatal átköltözése a szárnyépületbe mellbevágó hír volt, Toldi János (Fidesz) attól tart, hogy itt is majd kínai üzlet fog működni. Buzás azt mondta erre, Toldinak ezt Fidesz-gyűlésen kellene elmondania. Mert úgy lett volna praktikus, ha a járási kormányhivatal is a városházára költözik, elfértek volna, a polgárok itt egy helyen értek volna el mindent, a járásnak azonban ez az épület nem kellett.

„Mondd meg, Sanyi!"

Arra kérte Sánta Sándor a polgármestert, ne kritizálja a kormányt, és ne üzengessen Mágori Józsefné országgyűlési képviselőnek a testületi üléseken, élő tévéadásban. Ennek ugyanis már olyan következménye is van, hogy a polgári oldal fiataljai Sántát és két képviselőtársát vonják felelősségre, miért nem tiltakoznak ilyenkor. „Akkor mondd meg, Sanyi" – kérte Buzás Sántát, milyen fórumon mondja el, hogyan érintik a várost a kormány döntései. És hogyan kommunikáljon a képviselő asszonnyal, ha ő a kérését telefonon, levélben is elmondja neki, Mágoriné azonban a sajtóban üzeni meg, hogy azt úgy nem lehet.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. buffallo 2013. április 15. 14:57
  „Eloszor is egy erdekes megjegyzes egy kedves baratomtol: Magyarorszagon a mai napig (foleg az idosek egy csoportja szamara) az MSZP jelenti a partot, az OTP pedig a bankot. :) Szamomra ugytunik az MSZP eros emberei azt hihettek orokke tart a tobbseguk. 2010-ben eljott vegre valtas ideje, de sajnalatos modon az a 2/3-ad amit tobbek kozt en is tamogattam szavazatommal annak remenyeben hogy ertelmes dolgok indulnak el, csak a fejebe szallt a Fidesznek. Ettol a pillanattol kezdve teljesen elrugaszkodtak a valosagtol es meg az MSZPnel is undoritobb vehemenciaval osztjak az eszt es talan meg kevesebb civil tanacsot fogadnak meg. Nagyon rosszul tettek. (Nem csak) az en belejuk vetett bizalmam lett oda, es alapvetoen liberalis gondolkodasu, de bizonyos konzervativ ertekek megorzeset ugyancsak fontosnak tarto emberkent azt tudom mondani eleg, eleg es eleg volt beloluk. Es mivel a Fidesz visszamenolegesen megvaltoztatott szabalyokat, azt szeretnem hogy pl. Buzas luxusnyugdijas evek helyett majd egy onfenntarto bortonben toltse a hatralevo eveit, a teljes vagyonaval feleljen a megaloman es ertelmetlen furdoberuhazas miatt es legyen vegre egy tenylegesen felelos kormanya az orszagnak aki megreformalja a rendorseget, hatalmas erovel csap le a politikusbunozokre es kemenyen elkezd fellepni a c***nybunozes ellen is mielott a magyarok kerulnek kissebbsegbe sajat orszagukban. (Szivbol koszonom hogy nem moderaltok ki)”
 • 63. Egyolvasó 2013. április 02. 16:56
  „Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, aztaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.”
 • 62. Francois 2013. április 02. 10:02
  „60. papika56 2013.04.01. 19:33 Még jó hogy nekem nem fizetnek a bérbeírásokért mint neked :) Remélem a minimálbért eléri a havi beírásodért kapott összeg! :)”
 • 61. Egyolvasó 2013. április 01. 22:15
  „juuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.”
 • 60. papika56 2013. április 01. 19:33
  „Francois !
  Jó beképzelt fax lehetsz !! Indulni ..indulhatsz ...tudod hová ??? Olyan nagy az arcod, olyan okostojásnak képzeled magad !
  Nem sokan szavaznának rád ! Remélem tudod !”
 • 59. Egyolvasó 2013. április 01. 19:31
  „Látod ebben igazat adok, de ez nem csak a polgármesterekre vonatkozna, hanem ugyan úgy az OGY képviselőkre is.
  Csak az a baj, hogy azok is olyanok mint a galambok, amíg a választásukhoz kell a szavazat addig a választók kezéből esznek, de amint megválasztották őket (jól laknak) felrepülnek és sz.rnak a fejünkre. Az optimizmusod előtt pedig fejet hajtok, hogy csak te mersz kérdezni.”
 • 58. Francois 2013. április 01. 17:03
  „57. Egyolvasó 2013.04.01. 15:10 Nem gondolom tudom! :) Mellékesen nem a polgármesternek kell lenni eszének , hanem a magát körülvevő embereknek. Na én ezeket rúgnám ki de azonnal. Csak úgy halkan kérdem tőled értelmes kérdést hallottál te már valamelyik polgármester jelölttől anno?! :) Már mint olyat amivel sarokba tudták szorítani. Egy polgármesternek le kell a néphez ereszkedni, nem a nyugdíjasokhoz, meg az érdekemberekhez, hanem a lakossághoz. Ha ezt Döbrögi megtette volna, lásd fürdő, nem lennénk tanya, és nem lennének alacsonyabbak az ingatlan árak Makón mint a falukon! Sorolhatnám ezt még napestig!”
 • 57. Egyolvasó 2013. április 01. 15:10
  „56. Francois 2013.04.01. 14:53
  Miért gondolod, hogy más nem merne tőle kérdezni?
  Hiszen ha jól tudom demokrácia és szólás szabadság van.”
 • 56. Francois 2013. április 01. 14:53
  „52. dareky 2013.03.31. 20:39 Már elnézést de a Döbrögi jelzőt én már 3-éve használom a facén! :) Tuti elindul , felajánlom én is másodszor, szívesen indulok ellene és megosztom az ellenzéket! 5-milla :) Zsebből zsebbe! :) Egyébként én mernék tőle vitaműsorokban olyanokat is kérdezni és alátámasztani amitől a haja is égnek állna, félő nem kerülne adásba! :) KIcsit bizakodok benne, hogy a nyugdíjasok se hisznek már neki. Nincs az éves kockacukor, vállalkozók se fizetik fű alatt a .......játékot stb....... :) :)”
 • 55. Cillit_bang 2013. április 01. 10:10
  „B.P. nem fog indulni a polgármesteri címért...Így lelépési pénz sem jár, mert ebben a pozícióba amúgy sincs....Azon gondolkodjatok, hogy Attilát ki "veri"majd meg......Mert a makói ellenzék gyenge (többször is írtam)....S azt is tudjuk miért..”
 • 54. dareky 2013. március 31. 21:14
  „Döbrögi a hatalom megszállottja. Indulni fog!”
 • 53. Egyolvasó 2013. március 31. 21:11
  „A fidesz törvénybe foglalta, hogy aki négy cikluson keresztül polgármester, OGY képviselő volt az elmehet nyugdíjba.
  Szerintetek elindul a következő választásokon? Felmarkolja a lelépési pénzt, ami persze megint csak törvény szerint jár, és jó kis nyugdíjjal vissza vonul, és jót nevet az egészen.
  Tegyétek a szívetekre a kezeteket, ti nem ezt tennétek a helyében?”
 • 52. dareky 2013. március 31. 20:39
  „Kedves kommentezők!
  Örülök, hogy használjátok az általam kitalált nevet, Döbrögi. De mindenkit figyelmeztetek, csak a mesében elég egy ember, Ludas Matyi Döbrögi legyőzéséhez. Makón ez nem elég! 2010-ben elcsesztük, mert képtelenek voltunk összefogni. Ha 2014-ben is ilyen bénák leszünk, sem tudunk egy alkalmas jelöltet állítani, és felsorakozni mögötte, és támogatni, Döbrögi röhögve itt marad a nyakunkon még négy évig. S itt szórakozhatunk majd egy-egy cikk kapcsán arról, mit kellene tenni!!! Gondoljátok csak meg, és készüljetek!!!”
 • 51. citrom01 2013. március 31. 20:17
  „Döbrögi volt ,van és remélem már nem lesz!!!!! Olyan mint az Mszp”
 • 50. bélabá 2013. március 31. 19:33
  „41. Francois 2013.03.29. 06:13
  Miért van az, hogy csak téged zavart a kommentem. Nem véletlenül szokták mondani: aki pukkantott mindig az keresi leghangosabban elkövetőt.”
 • 49. 10g 2013. március 30. 18:01
  „46. dara!
  nem a Te kommentedre reagáltam, de ha már így alakult, akkor arra is reagálok. A lemondás egyáltalán nem szolgálná a makóiak érdekét, mert már túl kevés az idő a következő választásig. Az új rezsim semmihez sem tudna kezdeni, már készülhet is a választásra (egy év). Az én véleményem szerint félidőnél még esetleg van értelme, ha nyomós ok van rá. Most semmilyen nyomós okot nem látok. Holtidőszak van, a következő fejlesztési időszak még nem kezdődött el, a mostani meg már befejeződött. Semmi értelme most a váltásnak. Válság nincs, Buzás pedig a nehéz időszakot csípőből levezényli, a fürdő körüli habverésnek pedig kifejezetten politikai okai vannak. Sajnos Buzás indokolatlanul túl magasra rakta a lécet, nem tudta megugrani, de azért még nem kell lehúzni a rolót. Ez egy vállalkozás, jók az esélyek, rosszak a körülmények. Dolgozni kell még, több türelem, sok munka. Érdemes lenne nem személyeket kritizálni, hanem ügyeket. Mert a személyeket mi választjuk az adott kínálatból. egészen addig, amíg nem tudsz jobbat kár a személyekkel foglalkozni. Azt pedig általánosságban mondani, hogy valaki tönkre akarja tenni a várost elég merész dolog. Én azt feltételezem, hogy mindenki jót akar, csak legföljebb nem úgy sikerül. A szándékot inkább hagyjuk, mert nem vezet sehova, ráadásul nem is tudod bizonyítani. Egyébként meg eddig mindig többségben voltak azok, akik szerint kifejezetten jól dolgozott a városvezetés, mert akkor nem választották volna újra. Tehát eddig legalábbis többen voltak, akik máshogy látják mint te, és meg kell adni legalább azt a tiszteletet nekik, hogy ők is gondolkodnak, felelősek, és aggódnak, mint ahogy te. Nehéz lehet összhangról beszélni akkor, amikor frakciók vitatkoznak egymással a városról. Itt nem az összhang a lényeg, hanem a kritika. Kell a kritika, mint ahogy írtam, mert ez hűti a rendszert, de ezt már egyszer kifejtettem. (43. 10g) A face-to-face ajánlatot nem fogadom el (bár megtisztelő, köszönöm), mert ha szeretném felfedni a kilétemet, akkor saját nevemmel írnék. remélem azért így is lehet eszmét cserélni.”
 • 48. Cillit_bang 2013. március 30. 15:18
  „T. bakosandrás
  Látja itt a nagy bibi! Elég,ha nem hozzák az elvártat máris lép a tulajdonos...Azon van, hogy ne növelje a veszteséget...Makón???
  És mindezt simán közpénzből.....Ezért érzem büntethetőnek a dolgot, csak a politikusok mindig megússzák!! ?? !! ??
  Amúgy az összes veszteséges fürdőt be kellene zárni, vagy...”
 • 47. scott1 2013. március 29. 16:34
  „45. :)
  Örülök, ha észrevetted, hogy nem rossz szándékból cseszegettelek! Remélem én hamarosan lerakhatom a lantot...”
 • 46. dara 2013. március 29. 14:29
  „Mélyen tisztelt 10g!
  Örömmel olvastam aggódó soraidat és nagy megtiszteltetés számomra egy új nick névre reagálni, legalábbis eleddig nem találkoztam nick neveddel, de ez legyen az én mulasztásom! Az én szerény hozzászólásom a helyi vezetés és ismételten a helyi politikai elit nagyszerű összhangjáról volt hivatva megszólalni. Értékelem, hogy ennyire szerényen értelmezted hozzászólásom, de kérlek szépen olvasd el még egyszer . Bízom benne, hogy közelebb jutsz mondanivalómhoz és objektíven átgondolod visszhangodat!
  Tennék egy szerény javaslatot aminek a lényege: próbáljuk meg egyszer face to face üzemmódban valahol szeretett virágvárosunkban. Sőt az eddig kommentet írókat is vonjuk be!”
 • 45. Francois 2013. március 29. 13:50
  „Komolyan én az egész fórumon 44. scott1 csípem. Ő reálisan látja a dolgokat, még ha néha nekem is beszól azt jó szándékkal teszi. Na az ilyen fórumozókat nem szereti a hatalom.... meg engem.....”
64 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a tanárok dalra fakadnak

Rémisztően élethű műsebeket és véres foltokat festettek a diákokra a makói Juhász Gyula iskola napján. Tovább olvasom