Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Hamarosan betölti a 85-öt a megye utolsó címfestője

Makó - Október 24-én lesz 85 éves a makói Németh Béláné, a megye utolsó címfestője. Ennek a régi, kihalófélben lévő mesterségnek a szeretetét édesapjától örökölte, aki Bécsben tanulta ki a szakmát.
Még a számítógépes grafika megjelenése előtt élte virágkorát a címfestés. Cégérek, házszámok, reklám- és egyéb táblák kerültek ki az ügyes kezek alól. Mára szinte eltűnt ez a mesterség. Csongrád megyében az utolsó címfestő is régen nyugdíjba vonult, s úgy tudjuk, rajta kívül az országban még hat embernek ez a hivatása.

A makói buszpályaudvar mellett van egy aprócska műhely, ahol egykoron sokat dolgozott Németh Béláné. Rozika néni idén október 24-én tölti be 85. életévét.

– Édesapám, Kiss Lajos Bécsben tanulta ki ezt a mesterséget, és nyitott egy kis műhelyt szülővárosában, Makón. A fortélyokat tőle lestem el, és 1966-tól én is ezzel kezdtem foglalkozni – mesélte.

A műhely most üres. A kész munkák, ecsetek várják vissza Rozika nénit. A szerző felvétele
A műhely most üres. A kész munkák, ecsetek várják vissza Rozika nénit.
A szerző felvétele

A városban a Kiss család volt akkor is és most is az egyetlen címfestő família. Az édesapjától egykoron főleg kocsi- és kerékpártáblákat, cégéreket, házszámokat rendeltek a kuncsaftok. Manapság pedig inkább különböző cégeknek, önkormányzatoknak kell üveg- és fémtáblára reklámokat készíteni.

– Egy pesti kávéház tulajdonosa azt kérte tőlem, hogy Chaplin legyen a cégérén. A népszerű komikust életnagyságban, vagyis 162 centiben megrajzoltam papíron, majd átvittem a figurát lemezre – árulta el az idős címfestő.

Rozika néni most már ritkán fordul meg a műhelyében, betegeskedik. Ezért arra kért minket, hogy ilyen állapotban ne készítsünk róla fényképet. Néha azért most is dolgozgat, mert nem szereti a tétlenséget. Megrendelésre már nem készít semmit, inkább kedvtelésből, saját és családja, barátai, ismerősei számára rajzol szebbnél szebb táblákat.

Olvasóink írták

 • 8. cumbuj 2009. október 26. 17:36
  „120 ig jó egészséget a Mamának,de a cikk hibás egy kicsit,mert a műhely működik fia révén és az úriember közmegelégedéssel,de valóban egyre kevesebb megrendeléssel dolgozik,gyönyörű képességekkel.Neki is jó egészséget kívánok,egy tisztelője.”
 • 7. magyarok 2009. október 19. 20:12
  „Jó egészséget neki!”
 • 6. Tömeg 2009. október 16. 12:54
  „Én is festettem anno cégtáblákat vagy dekorációkat közvetlen a falra, kézi munkával,szívvel lélekkel.
  Egy-egy jobban sikerült alkotásnak a boldog tulajdonos akár kisebb ünnepséget is rendezett, és
  szájhagyomány útján terjedt hol lehet valami jó cégérhez jutni.
  Jó lenne ha ma is így volna. Elnézem a mai cégtáblákat (Számítógéppel készítetteket)" és forgok a síromban"”
 • 5. helyettesit 2009. október 16. 00:18
  „Ezeknek a tábláknak lelkük van, nem is kevés. Ezt egyetlenegy LCD/led kijelző sem pótolja...azok hideg fénye csupa ridegséget közvetít. Ezek a míves táblák tulajdonképpen kétdimenziós cégérek. Hátha ezek is visszajönnek a divatba, mint annyi minden más "retro" cucc. A boldog békeidőt juttatják az eszembe nekem is 30 évesen.”
 • 4. Hmmm... 2009. október 15. 19:35
  „A legjobbakat, erot es egeszseget kivanok a neninek. Gratulalok eletmuvehez, hogy ilyen nagy szeretettel es kitartassal vegezte munkajat. Minden arra mutat, hogy nagyon szereti. A 2. hozzaszolonak igaza van, az emberi ker munkaja ossze nem vetheto semmi technikaval.”
 • 3. eva45 2009. október 14. 19:43
  „Az én számomra már értékesebb a kézi alkotás mint a gépi. Olyan egyedi és emberi .
  Kár hogy nem lehetett lefényképezni igazán nem szégyen így megöregedni.”
 • 2. proli 2009. október 14. 19:02
  „Isten éltesse sokáig és ne higyje senki, hogy a számítógépes grafika helyettesíti a kézi munkát.
  Lesz még idő, amikor ezeknek a kézzel festett tábláknak nagy értéke lesz.”
 • 1. stoneangel 2009. október 14. 15:00
  „en meg emlekszem Toth Tibire, aki nehany evtizeddel ezelott majdnem az osszes kocsma kirakatat dekoralta - bartelbe, tobbnyire.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két Fidesz-szervezet Makón

Makón jelenleg két Fidesz- szervezet is van, de az érintettek szerint a közelgő országgyűlési választásokon egységesen szállnak harcba a parlamenti mandátumokért. Tovább olvasom