Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Hamarosan Léna is regisztrált kutyus lesz

Makó - 2013. január 1. óta minden négy hónaposnál idősebb kutyát elektronikus adathordozóval, azaz chippel kell ellátnia minden kutyatartónak.
Az általunk megkérdezett makói állatbarátok jó ötletnek tartják az új kormányrendeletet, miszerint minden négy hónaposnál idősebb kutyát adathordozóval kell ellátni.  Úgy gondolják, hogy a bőr alá beültetett chip segítségével könnyebben ellenőrizhetők lesznek a felelőtlen kutyatartók és a megszökött kutyusok is hamarabb visszakerülhetnek gazdájukhoz.

- Akinek nincs pénze a megjelölésre, ne tartson kutyát – hangzott el többektől. Az állatvédők szerint a költsége miatt sokan nem fogják beültetni a chippet, inkább az utcára száműzik egykori kedvencüket.

Hamarosan Léna is regisztrált kutyus lesz.
Hamarosan Léna is regisztrált kutyus lesz.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Így gondolja az egyik makói kutyatartó, Krisztina is, akinek karácsonyra új kis kedvenccel, a most tizenkét hetes Lénával bővült a családja. - December elején pusztult el az egyik kutyusunk, nagyon megrendített. Ekkor ajánlotta nekünk az egyik ismerősünk Lénát. Amúgy is a nagy testű kutyákat szeretjük, azért is vettük meg. Ő egy Moszkvai őrkutya. Most még picike, de pár hónap múlva már igazi házőrző lesz belőle. Annyira nem tartom fontosnak a chipet, de mivel kötelező, természetesen február közepétől Léna is regisztrált kutyus lesz. Én mindig odafigyelek, hogy ne szökjön ki egyik kutya se, soha nem volt eddig probléma. Úgy gondolom ez csak nevelés kérdése – mondja a gondos gazdi.

A mindössze pár perces beavatkozás során egy apró microchippet helyeznek az állatorvosok az ebek bundája alá, minek segítségével könnyedén leolvashatók lesznek az ország bármely pontján a kutyusok adatai, mint például a kötelező védőoltások, fajtamegnevezés, és a kutyatartó lakcíme is.

A mikrochip szolgáltatás költségét az Állatvédelmi Törvény 3500 forintban maximalizálta, ami ugyan a vizsgálatot nem, de a chippet, a beültetés díját, valamint az országos eb-adatbázisba való regisztrációt magában foglalja.

Olvasóink írták

 • 4. WSS 2013. január 28. 11:25
  „Én szeretem az állatokat, de én egyáltalán nem tartom jó ötletnek a mikrochipet.”
 • 3. macs 2013. január 25. 11:50
  „2. vip007,
  én 4500 Ft-t fizettem.
  Qllancs,
  nem tudom tudod-e, hogy az állatorvosok tarifái között azért elég nagy a szórás. Érdemes körül nézni, majd mérlegelni. Mi jártunk olyan helyre, ahol a vizsgálatért és az ellátásért a rendelőben fizettünk, majd a gyógyszerért a patikában. Mostanában olyan orvoshoz járunk, akitől a gyógyszert is megkapjuk, tehát, ha így nézzük drága, ha úgy nézzük nem. :-)”
 • 2. vip007 2013. január 25. 10:44
  „A cikk utolsó 3 sora nem igaz. A 3500 péz csak a beültetés díját és a chipet tartalmazza. A petvetdata még 2000 péz.

  1. Qllancs 2013.01.25. 09:07
  Nem tudom, hova jársz, de nekem legutóbb a chip+reg+vizsgálat+féregirtás+valami oltás(már nem tudom) volt hétezer párszáz. Ebből 5500 volt a chip+reg.
  Személy szerint én nem érzem lenyúlásnak, meg adónak, de ez én vagyok.”
 • 1. Qllancs 2013. január 25. 09:07
  „Csak 1 gond van: egyes orvosok ..vizsgálat nélkül NEM ültetik be, + éves oltás. Ez több mint : 10 000.- ft ---évenkénti oltás -ami ugye teljesen felesleges ..hiszen az EU ban 3 évente kell.Mivel addig hat a szer. Egyformát oltanak MINDENÜTT!!! csak a gazdák lenyúlása..külön ADÓja !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylak nem kért állami segítséget

Nagylak nem kért az államtól adósságrendezést, pedig ősszel még az éves költségvetés közel tizedére rúgó, 8 milliós tartozása volt. Tovább olvasom