Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Hamis tojásport zároltak

Makói nagykereskedelmi céghez is került egy lengyel forgalmazótól hamis tojáspor. A sütödék, cukrászatok, tésztaüzemek által használt termékben tojás helyett keményítőt találtak.
A Makói Galla Kft. üzemébe került a kilenc tonna hamisított tojáspor. Fotó: Schmidt Andrea
A hét elején nagymennyiségű úgynevezett teljes tojáspor lett gyanús a Pest Megyei Élelmiszer-ellenőrző Állomásnak. A laborvizsgálatok kimutatták: a lengyel forgalmazó cég által behozott, a cukrászatokban és tésztaüzemekben használatos alapanyagot nagy valószínűséggel meghamisították. Nem tojást tartalmaz, hanem helyette liszt és keményítő van benne. A szakirodalom szerint egy kiló tojásporban úgy kilencven tojás megszárított fehérjének és sárgájának kellene lennie. Ezt vízzel hígítva használják fel a sütödék és cukrászatok.

A gyanús tojásporra a héten körözést adott ki az országos szakhatóság. A megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomáson megtudtuk, a napokban két megyében találták meg ezt a hamisnak látszó alapanyagot. Szigeti Sándor, a Csongrád megyei intézet igazgató főorvosa elmondta, egyetlen, ám igen nagy tételt találtak a megyében: kilenc tonna gyanús tojásport zároltak.

A Szegeden elvégzett laborvizsgálatok megerősítették a gyanút: nem tojás van a zsákszámra lefoglalt porban, hanem keményítő. A szabályok értelmében azonban további tesztet kellett elrendelni, vagyis a napokban négy-öt kiló porból úgynevezett próbasütést végeztetnek. A főorvos elmondta, a vevő cég nem hibáztatható, ha az eredmények hamisítást mutatnak is ki. A gyanús porból tészta, csokoládé vagy sütemény nem készült. A hamisított alapanyag emberi egészségre nem veszélyes.

Nincs újabb lista

Csütörtök este újabb törökbálinti raktárban találtak a Pest megyei élelmiszer-ellenőrök lejárt szavatosságú élelmiszereket. Megkérdeztük az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás megyei intézetét, jutott-e el Csongrád megyébe is az átcímkézett élelmiszerszemétből. A megyei igazgatóság lapzártánkig nem kapott aktuális terméklistát. Amint a fővárosi hatóság tájékoztatása megérkezik, a megyei nagykereskedőket és bolthálózatokat is tájékoztatják, átvizsgálják.

Információnk szerint az igen nagy mennyiségű, kilenctonnányi hamis tojáspor – ami számításaink szerint 810 ezer tojásnak megfelelő adag – a makói Galla Nagykereskedelmi Kft. cukrász, sütő, fagylalt, gasztronómiai alapanyag és csokoládéüzemébe került. Felkerestük a cég által üzemeltetett Széchenyi téri Capry cukrászdát és édességboltot. Az árusítás folyamatos volt. A tulajdonos Galla Zoltánnét a cég nagykereskedelmi raktárában értük utol. Az asszony arra hivatkozott, hogy az ügyvezető igazgató, vagyis a férje távollétében nem nyilatkozhat. Bár nem tagadta, hogy az ő raktárukban zárolta a hatóság a tojásport, azt nem volt hajlandó megmutatni. Elismerte, hogy vizsgálat folyik a tojáspor miatt, de azt mondta: csak a végleges teszteredmények birtokában válaszolnak majd kérdéseinkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülőgépek egy műhelyből

A makói Nagy József egyike annak a nagyjából ötven repülőgépmakett-készítőnek, aki ezzel a… Tovább olvasom