Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Három helyen tüntetnek pénteken a tejesek

Három helyen tüntetnek pénteken a tejesek
Országos demonstrációra készülnek a tejesek azért, mert nem tudnak megélni. A kereskedők ugyanis nem tőlük veszik meg a tejet, hanem importból hozzák be.
– Március 11-én országos demonstrációra készülünk három helyszínen, Balatonfüreden, Nádudvaron és a budaörsi bevásárlóközpont területén – mondta László Róbert, a Makói Hagymakertész Kft. egyik tulajdonosa, a cég szarvasmarha-ágazatának vezetője. – Balatonfüreden és Nádudvaron olyan importőr telepe előtt tüntetünk, amelyeknek a tulajdonosa importból szerzi be a tejet. Budaörsön, a nagy bevásárlóközpontban pedig petíciót adunk át a követeléseinkről.

Czerván támogat

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár csütörtökön közleményt adott ki, amiben azt ígérte: márciusban többlettámogatást kapnak a tejesek részben a létező támogatások előrehozott kifizetéséből, részben új forrás bevonásával.

László Róbert tagja az országos Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségének. Csütörtökön megfogalmazott közleményükben azt írják: az Unió továbbra is Magyarországon vezeti le tejfeleslegét dömpingárú termékeivel, ehhez pedig partnerek a kiskereskedelmi láncok.

A helyzetnek beláthatatlan következményei lehetnek a magyar mezőgazdaságra és a munkavállalókra, mivel a tehenészetek felszámolják állományukat. A tejtermelőknek kifizetett agrártámogatások elvesznek, a telepek nem tudják törleszteni beruházásaikhoz felvett hiteleiket, nem tudják fizetni beszállítóikat és a béreket. Követelik, hogy a kereskedők az Európai Bizottság intézkedéséig, de legalább fél évig ne forgalmazzanak import alaptermékeket, például UHT tejet és félkemény sajtot.

2014 februárjában a tej termelői ára 109 forint volt literenként, jelenleg a nyerstej átvételi ára kistermelőknél 60–80 forint.

Borítókép: A makói László Róbert, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségének tagja a demonstráció egyik szervezője. Fotó: Szabó Imre

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvek a kispiacon

A Kiszomboron már megszokott, népszerű termelői piac kínálata a hétvégén használt könyvekkel is bővült: a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör jótékonysági vásárt szervezett. Tovább olvasom