Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Három hónapja van a makói kórháznak

Ha három hónapon belül nem változik meg a makói kórház finanszírozási szerződése, veszélybe kerül az intézmény működése, a térségi betegek ellátása – állítja Baráth Lajos. A makói kórház főigazgatója szerint az elszámolható teljesítményt még drasztikusabban csökkentette az egészségbiztosító, mint az ágyszámot.
A makói kórházban folyik az új intézményi struktúra kialakítása, ami személyi következményekkel is jár. Mint korábban megírtuk, az aktív ágyszám 42 százalékkal csökkent, összesen 136 gyógyító ágy maradt, és ehhez igazodva a dolgozói létszámot is csökkenteni kell. Az intézményből harminc embert bocsátanak el. Baráth Lajos főigazgató néhány napja lapunknak úgy nyilatkozott: reményei szerint az új körülmények között is működtethető lesz a kórház – igaz, akkor még nem tudta pontosan, mit tartalmaz az új finanszírozási szerződés, amit az egészségbiztosítóval azóta már aláírt.

Most azt mondja: a szerződés sokkal rosszabb feltételeket szabott, mint amire előzetesen készültek, számítottak. Az aktív ágyszám ugyan a vártnak megfelelően 42 százalékkal csökkent, az elszámolható kórházi teljesítményt azonban nem ennek megfelelő arányban, hanem 63 százalékkal csökkentették – miközben az intézmény ellátási kötelezettsége megmaradt. Ez már önmagában is súlyos finanszírozási probléma. Gondot jelent emellett, hogy a makói kórház nem kapott a járóbeteg-ellátásban pluszkapacitást a fekvőbeteg-ellátásban megszűnő szakmák, a szemészet és fül-orr-gégészet továbbvitelére, illetve az úgynevezett egynapos sebészet beindítására.

Miben bízik ezek után Baráth Lajos? Abban, hogy az ágyszám és a teljesítményvolumen közötti aránytalanságot utólag felszámolják – ez ügyben folyamatosan tárgyalnak –, illetve hogy az egynapos sebészet beindítására és a struktúraváltás finanszírozására benyújtott pályázataik nyerni fognak. – Ha ez nem történik meg, az intézmény működtetése, a betegek ellátása három hónap múlva komoly veszélybe kerül – mondja a főigazgató. A kórház a fenntartó megyei önkormányzat utasítására arra is készül, hogy a Fővárosi Bíróságon megtámadja a már aláírt finanszírozási szerződést, remélve, hogy semmisnek fogják nyilvánítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis ruhákat találtak Nagylakon

A szegedi fővámhivatal mobil ellenőrző csoportjának járőrei ellenőrzést tartottak a hét végén… Tovább olvasom