Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Három napig bírja ló nélkül Bárdossy

Makó - Míg Európa a magyar csodaló, Overdose sikereitől hangos, itthon a Nemzeti Vágtára készülnek az önkormányzatok.
Hol volt eddig a magyar lovassport? Mindvégig létezett: a szocializmus idején téeszekben, azóta tehetős, vagy csak lelkes magánlótartók egyesületeiben, és például olyan embereknek köszönhetően, mint Bárdossy András. A makói edző betöltötte a hatvanat, ezért úgy döntött, abbahagyja. Most az „elvonási tünetekkel" küzd. Nem sok sikerrel.

– Budapesten születtem, a vár közelében laktunk. Amikor Makóra költöztem, meglátogattak a barátaim; körülnéztek, és azt mondták, te nem leszel itt sokáig. Akkoriban a dughagymáról sem tudtam, melyik felével kell lefelé dugni, aztán megtanultam – avat be makóivá válásának egyik fontos momentumába Bárdossy András, a Makói Gazdasági Egyesület lovas szakosztályának alapítója, aki most, hogy a hatvanat betöltötte, átadta az elnöki tisztséget Góg Csabának. – Nem volt semmi gond, csak úgy láttam, hogy a továbbfejlődés esélyeit én anyagiakban már nem tudom biztosítani. Köszönöm mindenkinek, aki ez alatt a harminc év alatt segítette a működésemet.

Bárdossy András a makói vásártéri istállónál. A szerző felvétele
Bárdossy András a makói vásártéri istállónál.
A szerző felvétele

Bárdossy András szüleitől tanulta a ló szeretetét. Bár két testvére is lovagol, csak ő versenyzett, Mosonmagyaróváron. Dolgozott Hódmezővásárhelyen, Komáromban. Harminc évvel ezelőtt hívták a fiatal állattenyésztő üzemmérnököt és edzőt a makói Lenin Termelőszövetkezethez. – Közel háromszáz ló volt itt, velük fuvaroztak. Nóniusz törzstenyészetet gondoztunk, megkaptam Imperiál fiát, Imamalmot, vele átkereszteztük az állományt. Lovaink között akadt, amelyik országos versenyen is eredménnyel szerepelt, mint Forrai István Rakamaza és Nagyszénása.

Miniszterelnök nagybácsi

András nem szokta említeni, de amikor rákérdezünk, nem tagadja: Bárdossy László néhai miniszterelnök (képünkön) a nagybátyja volt. 1941. június 27-én ő jelentette be Magyarország hadba lépését. A háború után a Népbíróság halálra ítélte. András azt mondja, az ítéletet és következményeit megszenvedte a család, aztán meg úgy látszott, ez olyasmi, amivel dicsekedni kellene. Épp ezért nem beszél róla szívesen.

Ez nem makói specialitás: a második világháború után alaposan megcsappant a lóállomány, s a tapasztalat állami gazdaságokban, téeszekben élt tovább. A rendszerváltás után a makói téesz lovait is szélnek eresztették, András baromfival, szarvasmarhával foglalkozott, aztán pedig kereskedelemmel. Most a Müszi Mix Kft. résztulajdonosa. Rövid szünet után a magánlótartók kezdtek érdeklődni a sport iránt. Makón a gazdasági egyesület fogta össze őket. A kovács, a lószerszám- és a kocsikészítő is támogatja a sportolót, a versenyzés több tíz- vagy százezres költségeinek zömét mégis maga az induló állja. A hőskorban az IFA platóján utaztatott, 4-5 milliót érő felszereléssel, lovakkal Görbe Sámuel fogathajtó országos versenyen járt, ahová a tehetősebbek már légkondicionált kamionban hozták a lovaikat – és Görbe nyert. Ebben a sportban ma is az a szép, hogy az Angliában született, de nálunk edzett Overdose, és az üzleti alapon működő versenysport valahol szervesen összetartozik a falunapok, kisvárosi fesztiválok világával.

Makón az önkormányzat 8 milliós támogatása és az összefogás révén lakhatóvá vált a közös istálló, a pályát is nap mint nap használják, de anyagiak híján nagyon nehéz elmozdulni a középszerű szintről. Úgy volt, hogy idén részt vesznek a Nemzeti Vágtán, de ez végül nem jött össze. A legtöbb szakosztály így működik: lelkes emberek összejönnek szabadidejükben, és erre költik a pénzüket, ami nem sok. Érdemes ezt így művelni?

András szerint mindenképpen, hiszen a lóhoz fűződő szeretet által gazdagabbá válik sok ember élete. Neki is nehezen megy az eltávolodás: két-három naponta elfogja a nyugtalanság, kocsiba kell ülni, elmenni a közös istállóhoz; végigsétálni a hosszú épületen, hallgatni, ahogy ropogtatják a zabot. Aki korábban még nem járt ilyen helyen, itt az is rögtön rádöbben néhány alapigazságra. Például arra, hogy a lovakkal nincs, és soha nem is volt baj a történelemben, csak az emberekkel.

Olvasóink írták

 • 5. sós 2009. április 01. 15:08
  „Gratulálok Bárdossy úr a kitartásához!Sok ilyen ember kellene a versenysportokhoz.Biztosan nem lesz könnyű elvállni a sportágtól.”
 • 4. napiszar 2009. március 31. 20:04
  „Azt mondja a lovász a főnökének, hogy ha elengedi egy heti szabadságra akkor megnevetteti és megsirattatja lovát!
  A főnök beleegyezik, a lovász bemegy az istállóba, odasúg valamit a lónak, és a főnök látja, hogy a ló a földön fetreng, és majdnem megfullad a nevetéstől.
  - Nem tudom mit csináltál azzal a lóval, de tényleg nevet. De most akkor sirattasd is meg!
  Megint bemegy a lovász az istállóba és mire kijön, a ló szívszakadóan sír.
  Kérdezi a főnök:
  - Áruld már el nekem, mit csináltál azzal a szegény lóval? Most már tényleg nagyon kíváncsi vagyok rá.
  - Hát, először is azt mondtam neki, hogy az én farkam nagyobb mint az övé. Aztán pedig megmutattam neki...”
 • 3. triatlonos 2009. március 31. 18:15
  „Bandi nekem is a "józanparasztész", de már a finomitott változatban. Mert amit kimond az "ül", de már van annyi tapasztalata, hogy megnézi, hogy milyen társaságban mit mond! Teljesen egyetértek vele abban, hogy amit eddig csinált, azt csak megszállottan lehetett csinálni - Ő igy is tette. Gondolom, hogy a szakmai tanácsaira ezután is számitanak, én pedig hosszú boldog életet kivánok Bandinak, és a városnak pedig további lovas sikereket.”
 • 2. Mc_Mi 2009. március 31. 17:55
  „Bocsánat, csak most látom, hogy a szerző is András. Nos nem rá gondoltam, amikor az Andrásról írtam. Bárdossyra.”
 • 1. Mc_Mi 2009. március 31. 17:50
  „András nekem a "józanparasztész". A hozzászólásai magvasak és a lényegre mutatóak. Tekintélyt nem ismer, ami a szivén, az a száján. Maradj mindig ilyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

272 millióból fejlesztenék a sürgősségi betegellátást

Makó - Előzetesen támogatja és részletes kidolgozásra alkalmasnak ítélte a makói kórház sürgősségi betegellátás fejlesztésére benyújtott pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Tovább olvasom