Délmagyar logó

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 1°C | 8°C

Hasznos a lassításra ösztönző elektronikus tábla a 43-ason

Makó - Úgy tűnik, hogy van értelme annak a sebességet mérő és kijelző táblának, amit a 43-as főútvonal Makón átvezető szakaszán az Aradi utcán helyeztek el egy éve. A tábla a Nagylak felől érkező sofőröknek mutatja, mennyivel hajtanak, és ha a megengedettnél gyorsabban, kiírja, hogy Lassíts!
Tíz perc alatt 44 kocsit számláltunk meg egy hétköznap délutánján a 43-as főútvonal aradi utcai szakaszán, és ezek közül mindössze 6 haladt át gyorsabban a megengedett sebességnél (ez itt nappal 50, este 40 kilométer óránként) az előtt a tábla előtt, amely a Nagylak felől érkező sofőrök számára kiírja, mennyivel közlekednek, és ha túl gyorsan, a Lassíts! feliratot is felvillantja. Ez volt az első ilyen jellegű tábla Makón, és egy évvel ezelőtt helyezték ki az egyik biztosítótársaság támogatásával. Akkor megírtuk: a kétmillióba kerülő berendezést nem messze attól a helytől állították fel, ahol pár éve kamion rohant egy házba – a balesetben szerencsére az otthon egyik lakója sem sérült meg.

A tábla csakugyan lassítja a makói Aradi utca forgalmát. A szerző felvétele
A tábla csakugyan lassítja a makói Aradi utca forgalmát.
A szerző felvétele

Az azóta eltelt időszak igazolta a táblával kapcsolatos várakozásokat. Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pontos adatokkal ugyan nem tudott szolgálni, de azt elmondta: a gyorshajtások száma az érintett útszakaszon radikálisan csökkent, baleset pedig nem történt. Mi úgy tapasztaltuk: a gyorsabban hajtók is kisebb tempóra váltanak a tábla mellett elhaladva, amint látják a táblán, hogy mennyivel mennek. Az általunk látott gyorshajtók közül mindössze kettő volt magyar rendszámú, egy teherautó és egy sportkocsi; túllépte a megengedett sebességet egy brit rendszámú személyautó, két román és egy cseh kamion is. A legnagyobb, 54 kilométeres sebességgel ez utóbbi haladt át a tábla előtt.

Olvasóink írták

 • 9. Török73 2009. június 05. 10:11
  „Örömmel kaptam a hírt mi szerint jövő hét szerdán 9:00-kor személyesen fárad a helyszínre(Lidl áruház) Rigó úr az Önkormányzati illetékesekkel.Én ott leszek.”
 • 8. triatlonos 2009. június 04. 12:36
  „Tisztelt Török73!
  Mivel kapcsolatba került Rigó Mihállyal, - a sok gondot jelentő járdszigetek tervezőjével, Makótól Szegedig - kérem, hogy sziveskedjen megkérdezni tőle, hogy hányasa volt fizikából, mert vannak hiányosságai.
  Viszont Buzás Péter nem szorul a védelmemre, de mégis megteszem: ha azt igérte, hogy nem igér semmit, akkor abban biztos lehet, hogy állja a szavát - tekintettel erre a bizonytalan politikai helyzetre.”
 • 7. Török73 2009. június 04. 11:18
  „(6.)Ha jól gondolom a regionális hiradóban elhangzottakra gondolsz,ami a tegnapi adás ismétlése volt.Az a Lidl-nél elhelyezett forgalomlassító rendőrlámpáról szólt.
  Ott a többek között megszólított Rigó Mihály(Szegedi közútkezelő vezérigazgató),véleményem szerint kicsit irónikusnak tűnő bíztatására(mivel mosoly kisérte),mely valahogy így szólt:"...ha valakinek problémája van e létesítménnyel,lépjen kapcsolatba a polgármesteri hivatallal és nem kizárt az áthelyezés lehetősége sem..."vettem a bátorságot és felkerestem személyesen Búzás Péter polgármesterünket.
  Rengeteg észérvet felsorakoztatva,tényekkel megerősítve megkérdőjeleztem többek között ezen szerkezet biztonságosságát,környezetbarátságát és azt a választ kaptam,hogy kapcsolatba lépnek a közútkezelővel,majd személyesen felkeresnek,bár nem ígérnek semmit.
  Nagyon várom őket és érveiket.”
 • 6. bo 2009. június 04. 08:21
  „Ma reggel már hírértékű volt a M1-en. Ott is lefikázták rendesen. Majd jópénzért áthelyezik!:-))”
 • 5. Rappen 2009. június 02. 21:33
  „És mit csináltak az illetékesek éveken keresztül, hogy erre a vérlázító problémára még nem sikerült megoldást találniuk? Talán átnézhettek volna Romániába, hogy ott hogy oldják meg ezt a problémát. Ja. hogy a rendőrre itthon nem lehet rábízni a büntetés beszedését, mert zsebre dolgozhat. Ha már taxiban is lehet bankkártyával fizetni, a rendőrautót miért nem szerelik fel leolvasóval? Még, ha drága is, megkeresné az árát gyorsan! Meddig kell még szeretett hazánkban elviselnünk, hogy minket már egy szerényebb gyorshajtásért is jól megbüntetnek, addig a gátlástalanul száguldó külföldi megússza büntetlenül?”
 • 4. Tooopszli 2009. május 31. 13:04
  „Sziasztok!

  Meg kell oldani a külföldiek büntethetőségét is!!!!! Hihetetlen, hogy az euban vagyunk és nem tudunk mit kezdeni a nem magyar gyorshajtókkal. El kell venni az okmányokat és a "határt" csak fizetés után lehet elhagyni. Ennyi”
 • 3. Török73 2009. május 31. 09:35
  „Díszletintézkedés.Egyetértek az előttem szólóval.A külföldiek már tisztában vannak a magyar rendőrség tehetetlenségével és nagy ívben sz.rják le a szabályok betartását.Ha ne adj isten egyet meg mernek birágolni,az a pofájukba röhög és a szemük előtt tépi szét a befizetési csekket.A rendőr tehetetlen,ezért már nem is fárassza magát a hiábavaló papírmunkával.Szép jogrendszer.”
 • 2. bo 2009. május 31. 08:41
  „Lószart!!! Minap ez a sebességmérő értelmetlen készülék pontosan 123-at mutatott mellettem, amikor egy aradi passat huss, megelőzött. Éppen csak nem dudált le az útról, miért pőcörgök én csak 50-el! Állandó telepített radar kell, amit azonnal feldolgoznak és a határon lehetne szépen intézkedni! A bírság befizetéséig pedig a kocsit visszatartani, hisz közigazgatási bírság esetén van rá mód! Ha a románok az Orbán Viki alól ki bírták rántani a verdát, hát mi miért nem tudjuk tőlük, vagy bárkitől!?”
 • 1. napiszar 2009. május 30. 16:15
  „Tényleg sok értelme van, nem 100-km/órával mennek csak 80-vannal akár ott se lenne,nagy ívben szarnak rá!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi Papp Zsanett az új diákpolgármester Makón

Makó - Makón kollégista, és a Juhász Gyula Református Szakképző Iskola diákja, de csongrádi lakos az új makói diákpolgármester, Papp Zsanett. Tovább olvasom