Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Haszonbérvitából rágalmazási per lesz Kiszomboron

Kiszombor - Miért postán küldi a földbérleti díjat a bérlő, ha a címzett ötszáz méterre lakik tőle? Miért von le a postaköltség mellett szállítási költséget is? Egy elszámolási vitával a kiszombori Kozma István és a Zombortej Kft. már megjárt két bíróságot – most rágalmazási perrel folytatódhat a háborúság.
Kozma István és felesége az elszámolási vita papírjaival. Nem hagyják magukat. A szerző felvétele
Kozma István és felesége az elszámolási vita papírjaival. Nem hagyják magukat. A szerző felvétele
A kiszombori Kozma István és felesége lassan egy évtizede áll szerződéses kapcsolatban az egykori szövetkezet utódjával, a Zombortej Kft.-vel. A férfi a MÁV szegedi járműjavítójában, az asszony az ÁFÉSZ-nél dolgozott, a kérdéses föld családi örökség: egy 19 ezer 478 négyzetméteres, 69,32 aranykorona értékű és egy 11 ezer 40 négyzetméteres, 39,29 aranykoronát érő. Mindkét parcellát bérbe adták a Zombortej Kft.-nek, a szerződés szerint aranykoronánként 30 kilogramm búza júniusi-júliusi tőzsdei áráért. Kozmáék néhány éve pert indítottak, mert a cég nem a számukra kedvezőbb értékkel számolta a díjat. 15 ezer 927 forintot szerettek volna még kapni, és mint István elmondta, több pertárs is lett volna, végül mégis csak ők adták be a keresetet, ügyvédjük javaslatára. A Makói Városi Bíróság megítélt nekik 7812 forintot, ők fellebbeztek, a megyei bíróság jóváhagyta a makói ítéletet, és perköltség fizetésére kötelezte őket. A kapcsolat azóta sem javult a céggel.

– Régen személyesen át lehetett venni a bérleti díjat, 2004-től bevezették, hogy utalják a pénzt, és emiatt közel 1500 forint postaköltséget levonnak, pedig ötszáz méterre lakunk az irodától, be tudnék menni érte. Máshol ezt meg tudják így oldani, itt miért nem? – kérdezi Kozma István. – Nekem, mivel 100 ezer forint fölötti összegről volt szó, ki sem hozta a postás legutóbb, be kellett érte menni a postára.

Kozmáék a szintén levont, 3300 forintos szállítási költséget is furcsállják az elszámolásban: mit takar ez az összeg, amely a többieknél is hozzávetőleg ugyanennyi? – Nemrég bent voltunk az irodában, de nem jutottunk sokra: Párizs úr, az igazgató azt mondta, azonnal hagyjuk el a helyiséget – mondja a földtulajdonos.

– Tényleg megkértem őket, hogy menjenek el – idézi fel a történteket Párizs István a Zombortej Kft. irodájában. – Azzal gyanúsított, hogy ellopom a pénzét. Ezek után nem akartam tovább tárgyalni vele.
Az igazgató a vitáról azt mondta, Kozmáék olyan eljárást kifogásolnak, amely alá odaírták a nevüket a szerződésben. A postai utalást azért vezették be, mert ez egyrészt a tagság kérése volt, másrészt így volt egyszerűbb a házipénztár működését meghatározó rendeleteknek megfelelni. A jogszabályok előírják, mennyi pénz lehet egyszerre az irodai kasszában, és megtörténhetett volna, hogy annyi marad a kifizetések időszakában egyik napról a másikra, hogy fegyveres őrt kellett volna alkalmazni. A szállítási költséget pedig azért írják az elszámolásba, hogy látsszon, mi alapján kalkuláltak. A bérleti szerződés szerint a tőzsdén, Csepelen eladott búza árával számolnak, így azt is tudni kell, a búzát mennyiért vinnék el Csepelre. Erre minden évben árajánlatot kérnek szállító vállalkozótól.

– Mintegy ötszáz földtulajdonossal állunk kapcsolatban, de vitánk, perünk egyedül vele volt. Nem tudom, ennek mi az oka. Fölmerült, hogy csak neki kifizetjük itt, az irodában a bérleti díjat, de ezt azért vetettük el, mert akkor a többieket is arra biztatná, hogy lépjenek – mondja az igazgató. – Tudom, hogy sokakkal beszélt Kiszomboron, ami akkor is kellemetlen, ha már nem foglalkoznak vele az emberek. Mi most úgy döntöttünk, hogy nem újítjuk meg vele a bérleti szerződést: viheti a földjét, ahová akarja. Én pedig azért a sok bosszúságért, amit okozott, és a rágalom miatt pert fogok indítani.

Olvasóink írták

 • 4. vip007 2013. január 07. 13:08
  „Nem semmi. 15927 Ft miatt mentek perre?”
 • 3. Miértne? 2013. január 07. 06:31
  „encian
  A földalapú támogatást kihagyta a sorból!
  Így talán meglesz az összeg 1/3-a vagy egy kicsit több és még egy gép sem volt a földön.Ha ráadásul kiadja bérbe magánembernek akkor bőven megvan a 200000 Ft. Érdemes ezen elgondolkodni emberek.”
 • 2. encian 2013. január 06. 17:53
  „Ezt sokan így csinálják, van aki az augusztusi tőzsdei árhoz köti a szerződést. De vannak olyan cégek is akik AK után fizetnek fix összeget (pl: 1000 Ft/ AK/ év. Évente emelve 50 Ft-al a fix összeget. Ebben legalább nem csalódik az ember, tudja hogy 68 aranykorona után kap 68 ezret.(ez csak 1 példa volt.)
  Nos Párizs úr jól teszi ha nem újítják meg a szerződést velük. Hőbörgő emberek mindig is voltak és lesznek is. Vigyék a földjüket és műveljék, majd meglátják gabonából(búzából) lesz-e nekik 200 ezres tiszta nyereségük a 3 hektáron!
  Egyszerű számítás: vetőmag 220kg/hax9000Ft/q, vetés(gondolom nincs traktor és gabonavetőgép számla nélkül 6000/ha, gyomírtószer+kijuttatás, gombaölő+kijuttatás(gondolom permetezőjük sincs), minimum 2x-i nitrogén műtrágya,(aminek már irdatlan magas az ára, de ha nem teszi rá, nem várhat termést az ember), egy jó nagy szárazság (nem mindegy hogy 70 vagy 40 q/ha a termés), aratás számla nélkül is 25ezer/ha(mindegy hogy 70 vagy 40 q/ha a termés), szállítás x helyre 160Ft/q, tisztítás, tárolás, stb., stb..”
 • 1. Garfield 2013. január 05. 11:39
  „"a szerződés szerint aranykoronánként 30 kilogramm búza júniusi-júliusi tőzsdei áráért
  [...]
  Csepelen eladott búza árával számolnak, így azt is tudni kell, a búzát mennyiért vinnék el Csepelre. Erre minden évben árajánlatot kérnek szállító vállalkozótól."

  Aha. Szóval ha én kölcsökérek pénzt, és a szerződésben jegybanki alapkamatot kötünk ki, akkor a kamatból levonhatom az MNB-hez való elvonatozás/-autózás/-buszozás költségét? Vagy itt egyszerűen valami átcseszés van a dologban?

  Miért kellene árutőzsdei árhoz az oda történő szállítás költségeit alapul venni? Ez a kikötés arról szól, hogy a piac igényeivel valamennyire összhangban levő objektív, mindkét fél számára elfogadható árban állapodjanak meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: Ki a kedvenc színésze?

Ezúttal arról faggattuk makói olvasóinak, hogy ki a kedvenc színészük? Tovább olvasom