Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Hat évig dolgozott kötetén Kovács Miklós

Makó - Szerda este könyvbemutatót tartottak a makói József Attila Városi Könyvtárban. A tavaly decemberben megjelent Abádi Benedekről írt monográfiáról Vitos Zoltánné beszélgetett a szerzővel.
Hat éven keresztül gyűjtötte az adatokat könyvéhez Kovács Miklós. A korábban Szegeden oktató irodalomtörténész a 16. századi Abádi Benedekről írt összefüggő életrajzot. Abádi az első nyomdászok egyike közé sorolható, aki a sárvári nyomdában munkálkodott. Több könyv mellett Abádi itt nyomtatta ki az első magyar nyelvű Újtestamentumot.

A tavaly decemberben megjelent Abádi Benedekről írt monográfiáról Vitos Zoltánné beszélgetett a szerzővel.
A tavaly decemberben megjelent Abádi Benedekről írt monográfiáról Vitos Zoltánné beszélgetett a szerzővel.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A szerző számára nemcsak irodalomtörténeti szempontból fontos Abádi. Több közös vonás is van kettejük életében, ugyanis a szerző és a nyomdász is Abádszalókon látott napvilágot – az irodalmárt ez inspirálta könyvének megírására. Továbbá Abádi és a szerző életében is fontos szerepet töltött be Szeged. Előbbi itt terjesztette a reformációt, Kovács Miklós pedig Szegeden végezte az egyetemet, majd itt tanított.

Az író hatéves kutatómunkáját egy pár száz oldalas kötetben foglalta össze, amelyet a múlt év karácsonyán adtak ki. Erről a könyvről beszélgetett a szerzővel az esten Vitos Zoltánné, makói tanár. A tanárnő egykori tanítványai is jelen voltak a bemutatón, így az meglehetősen családi hangulatban zajlott. A könyvbemutatót Tóth Tibor, színész előadása színesítette, aki a témához kapcsolódó verseket szavalt. Az, hogy többek között Makón is bemutatták a könyvet, nem véletlen, hisz az írónak makói kötődése is van. Miklós felesége a Maros-parti városból származik, lányuk pedig itt él. Emellett egy súlyos tüdőbetegségből gyógyult fel Makón az ’50-es években, amikor egy évet töltött városunkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely zászlók Makón

Kitűzték a székely zászlót a Makói Járási Hivatal épületére a magyar és az uniós zászlók mellé. Tovább olvasom