Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Hat hétig éltek áram nélkül, sötétben

Kutyaszorítóba került a kétgyermekes makói Bajusz család: dönteniük kellett, hogy a házra terhelt hitel törlesztését vállalják, vagy lemondanak a villanyról. Választottak: hat héten át sötétben teltek az esték. Az áramot csak nemrég kapcsolták vissza, de a baj bármikor újra megtörténhet.
A házban másfél hónapig sötétek voltak az esték Fotó: DM/DV
Szép, új a ház a makói Cserje utcában, senki sem gondolná, hogy a bent lakó kétgyermekes család milyen szükséggel küzdött a nyáron, hat héten keresztül.

– Két évvel ezelőtt még minden rendben volt, bátran felvállaltuk a kilencmillió forintos lakáshitelt, hiszen a férjem mellett még nekem is volt munkám – mondja az anya, Bajuszné Galgóczi Andrea. – A Phoenix gumigyárban dolgoztam, akkor már ötödik esztendeje, meg sem fordult a fejemben, hogy beüthet a krach. Ám tavaly januárban egyik pillanatról a másikra az utcára kerültem, és nem hittem volna, hogy az egyik kereset kiesése ilyen elemi problémákat okozhat.

A legsúlyosabb gondot az emelkedő közüzemi díjak jelentették, egyiket-másikat nem tudták időben befizetni. A jókora ház költségei is tetemesek, jelentős volt az áramszámla, de a fűtés költsége ennél is jóval több volt. Fűteni viszont kellett, hiszen mégsem fagyhattak meg.

– Úgy döntöttünk, hogy a ház megtartása mindennél fontosabb, így a kilencmilliós hitel havi 57 ezer forintos törlesztését mindig precízen befizettük, hiszen, ha ezt nem tesszük meg, rögvest elárverezik a fejünk fölül. Problémát jelentett még egy 61 ezer forintos, rajtunk jogtalanul követelt áramszámla is, ehhez adódott az idén nyárig felhalmozódott, mintegy kilencvenezer forintos tartozásunk, aminek kiegyenlítésére esélyünk sem volt, így július végén lekapcsolt minket a szolgáltató. Hat héten át teltek sötétben az estéink, de nagyon rossz volt, hogy televíziót sem nézhettünk, ráadásul az áramtalanítás előtt vásároltunk be húsféléből, így azt is a rokonok hűtőjébe kellett átvinni – foglalta össze Bajuszné, aki hozzátette: legjobban a gyerekek sínylették meg a szükséget.

Először az önkormányzathoz fordultak segítségért, de a jogszabálynak megfelelően a hivatal nem rendezhette adósságukat, hiszen jelentős értékű vagyontárgy: két teherautó is a család tulajdonában volt, ráadásul a férj nevén termőföld is szerepelt, amihez örökségképpen jutott, csak eladni nem tudták, mert csak más birtokán keresztül lehet oda jutni. A járműveket, mint megtudtuk, azért nem értékesíthették, mert a család bevételi forrását jelentő zöldségtermesztéshez elengedhetetlenül szükséges munkaeszközökről van szó.

– Nekem és húgomnak is nagyon rossz volt az áramnélküliség. Persze, szerencse, hogy nyáron történt ez velünk, mert így sokáig kint lehettünk az udvaron, a tévézés helyett így jó néhány könyvet elolvastunk, de nagyon sok, mindennapi szükségletről le kellett mondanunk, a szennyest is a rokonokhoz hordtuk át – mondta el végzős középiskolás Andrea, aki hozzátette: szülei az iskolakezdés előtt mindent megmozgatva végül szeptember elejére sikeresen visszakapcsoltatták házukat a hálózatra.

Az édesanya elmondta: a gyermekek miatt havi ötezer forintnyi támogatást kapnak az önkormányzattól, és végül rokoni segítséggel sikerült kifizetni a fennmaradó tartozást, miután rendezték a szolgáltató fals követelését is. A veszély azonban nem múlt el fölülük, hiszen a család bevétele nem sokkal gyarapodott, és közeleg a tél. A történet tanulságát minél több családnak le kell vonnia – vallja az édesanya –, mert bármikor bármelyik rendezett körülmények között élő família ugyanilyen helyzetbe kerülhet, ha túl nagy hitelt vállal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomszédvita a szigetelésről

Egy régi épület nagyjából nyolcméteres falszakasza miatt áll haragban egymással Makón két szomszéd:… Tovább olvasom