Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Hatszoros halál utazott a kocsiban Nagylakon

Hat halálos mérgű viperát találtak a nagylaki vámosok tegnap egy román állampolgárságú személy autójában – két görög teknős mellett. A szállítmány magyarországi feketepiacon talált volna vevőre – akár több százezer forintért.
Kicsik, de nagyon veszélyesek
Életveszélyes munkájuk akadt tegnap a nagylaki vámosoknak. A vámhivatalnál belépésre jelentkezett román állampolgárságú férfi, bár azt mondta, nincs elvámolnivalója, a viselkedésével fölkeltette a pénzügyőr gyanúját, aki a tételes vámvizsgálat mellett döntött – tudtuk meg Bácsi Attila főhadnagytól, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága sajtóreferensétől.

Hat vipera került elő, részint a levegőszűrő helyéről, részint pedig az utastérben elhelyezett utazótáskákból, szigetelőszalaggal lezárt vászonzacskókban. Négy keresztes, kettő pedig homoki viperának bizonyult, mint Lovászi Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet munkatársa, és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatóhelyettese szakvéleményükben megállapították.

A védett keresztes vipera Magyarországon is él (környékünkön nem fordul elő), a homoki vipera pedig Dél-Európában fordul elő hozzánk legközelebb; mindkét fajra vonatkoznak a berni egyezmény előírásai: befogásuk, szállításuk, tartásuk, hatósági engedélyekhez kötött, éppúgy, mint a görög teknősöké. Engedéllyel a szállító nem rendelkezett.

A veszélyes szállítmányt a vámhivatal lefoglalta, természetkárosítás bűncselekménye miatt följelentést tett a makói rendőrkapitányságon.
A keresztes viperák pénzben meghatározott értéke egyedenként ötven-ötven, a Dél-Európában honos homokiaké húsz-húszezer forint, „megszállott gyűjtők" azonban ennek sokszorosát is hajlandók megfizetni a kígyókért, pusztán csak azért, hogy elmondhassák: életveszélyes házi kedvenceket tartanak – mondta Lovászi Péter.

Veprik Róberttől megtudtuk: a kígyók tartóinak elvileg mérget semlegesíteni tudó ellenszérummal is rendelkezniük kell. Hogy rendelkeznek-e, az – illegális tartók esetében – többnyire kérdéses: a szérum „méregdrága", szavatossági ideje nagyon gyorsan lejár, egyébként pedig a rá érzékenyeknél önmagában is halálos lehet. Az elkapott „szállítmány" olyan veszélyes volt, hogy a szakemberek a fotózást is kockázatosnak ítélték – inkább a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai készítette fotóikat ajánlották lapunknak.

A viperákat Veprik Róbert még tegnap a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállította, ahol biztonságos helyre kerültek, és ellenszérum is rendelkezésre áll. Sikerült hatástalanítani a „hatszoros halált".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Pulitzer-kollégiumot

Átadták a diákoknak a makói Pulitzer József Kollégiumot. A középiskolások egy közel másfél milliárd… Tovább olvasom