Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Házi sajt a vendégnek - aki kecskét is fejhet

Kiszombor - Akár minden tizedik házban is fogadhatnának turistákat a falusiak, de az idegenforgalomhoz összefogás és programok is kellenének – állítja Baranyi Csaba vőfély, a kiszombori Lila akác panzió tulajdonosa. Ő pulival, kecskékkel és házi készítésű sajttal várja vendégeit.
A kiszombori Lila akác panziónak sokkal hangulatosabb neve lett volna eredetileg: tulajdonosa, Baranyi Csaba Kendermagos Vendégháznak szerette volna keresztelni, és már meg is terveztek neki egy emblémát kakassal – csakhogy közben reflektorfénybe került a könnyű drogok legalizálásáért küzdő, hasonló nevű Kendermag Egyesület. Jobb a békesség – gondolta a fiatal panziós, és az udvar egyik éppen virágzó akáca lett a névadó. Ennek immár 7 esztendeje. Akkor nyílt meg a pályázati támogatások igénybevételével kialakított, összesen 10 ágyas szálláshely.

Ami Makó térségében kuriózumnak számít. Nemigen van ugyanis másik, amely a falusi turizmusra igyekezne építeni vendégforgalmát. Az udvarra betérőt fiatal, barátságos fehér puli fogadja, az udvaron szelíd kecskék legelnek, az ólban pedig kicsik is vannak – jelenleg éppen kilenc. A vendéget kecsketejjel és sajttal is megkínálják, s örömmel veszik, ha a jószágokra kíváncsi idegen részt kér az állatok etetéséből, gondozásából, fejéséből. Van tűzrakóhely is, ahol az amúgy vőfélyként dolgozó házigazda esténként szívesen mesél az itteni hagyományokról. Akinek ez sem elég, felkeresheti a helyi kézműveseket, elmehet horgászni vagy lovagolni, sőt ha kedve tartja, biciklit is kaphat egy kerékpártúrához.

Baranyi Csaba és a jószágok. Hét esztendeje indította a vállalkozást. A szerző felvétele
Baranyi Csaba és a jószágok. Hét esztendeje indította a vállalkozást.
A szerző felvétele

Baranyi Csaba azt mondja, azért a vendégek többsége, ahogy másutt is, inkább átutazó, nyaranta néhány család és csoport jön, kifejezetten a jószágok és a vidéki életforma lehetősége miatt. Pedig volna benne fantázia: vannak, akiket kifejezetten ez érdekel, és az sem utolsó szempont, hogy ez a fajta kikapcsolódás jóval olcsóbb, mint mondjuk egy külföldi út. Úgy véli, nincs olyan falu Makó környékén, ahol ne volna legalább minden tizedik házban egy vendégszobává kis beruházással átalakítható szoba – csakhogy az idegenforgalomhoz nem elég a szálláshely, vonzó program is kellene, amihez elengedhetetlen az összefogás. Ez nálunk egyelőre még épp csak szerveződőben van – állapítja meg.

Olvasóink írták

  • 3. emino 2010. május 24. 15:53
    „Ajánlom mindenkiknek a panziót, mert nagyon jó emberek és nagyon szép hely!!”
  • 2. nyomdasz63 2010. május 21. 18:16
    „Kárnak vót ez a réklám !--Majd odaöszi az avas az ANTSZ-öt is !!!”
  • 1. efje 2010. május 21. 16:59
    „Jó ötlet. Készítsen weboldalt, tegye fel magát autós navira. Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan, de biztosan indul a csatornázás Makón

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mikor indul a Makót és 5 közeli községet - Apátfalvát, Magyarcsanádot, Kiszombort, Földeákot, Maroslelét - érintő szennyvízcsatorna-beruházás - derült ki a lebonyolítást végző víziközmű-társulat szerdai küldöttgyűlésén. Tovább olvasom