Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Helyi termékek ünnepe Csanádalbertin

Csanádalberti - Helyitermék-bemutatót rendezett szombaton Csanádalbertin az önkormányzat. A kiállítás mellett egész napos programmal várták a lakosságot.
– Ezeket a szőnyegeket a közmunkásaink szőtték – mutatta Csjernyik Zoltán polgármester. – Elvittük egy makói üzletbe, ahol kiválónak minősítették, és árusítani is fogják. Pedig csak másfél-két hónappal ezelőtt vettük meg a szövőszéket, akkor tanulták meg közmunkásaink, hogyan is készül a szőnyeg.

A közmunkaprogramban összesen 24-en dolgoznak. Közülük 13-an mezőgazdasági munkát végeznek az önkormányzat belterületi ingatlanjain. Egyebek között uborkát, fokhagymát, mákot, csemege hibridkukoricát termesztenek a mintegy négyhektáros területen. Jövőre külterületen, öt hektárral növelik a termésterületet. Az is az önkormányzat földje, de 10 évig bérbe volt adva, a szerződés most jár le.
A tervek szerint fűszernövényeket, ánizst és köményt termesztenek, ami jelentős kézi munkát igényel.

A termékbemutatón a Négy-határ ’99 Kft. vetőmagjait, a Szuda család kertészetében termett gyümölcsöket is megtekinthették a helyiek. A szlovák–magyar lakosságcsere során Csanádalbertire került családok leszármazottjai pedig felvidéki süteményeikkel ismertették meg a résztvevőket.

A nap folyamán pörköltfőző versenyt is rendeztek. A helyi és környékbeli előadók mellett fellépett Josh és Lakatos Yvette, valamint a Dupla Kávé együttes. A program tűzijátékkal zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irány Kiszombor!

Kiszomboron most tartják a falunapokat, s egyben küzdenek az elemekkel - tegnap például elmaradt a… Tovább olvasom