Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Helyiadó-bevallás a neten keresztül

Makó - Makó nagyot lépett előre a közelmúltban az e-ügyintézés területén, és ennek kapcsán néztük meg: hol tartanak ezzel a megye nagyobb városaiban. Hódmezővásárhelyen már minden lehetséges ügytípusban lehet online intézkedni, Szentesen viszont még gyerekcipőben jár az elektronikus ügyintézés.
Május 20-a óta mintegy 700–800 elektronikus helyiadó-bevallás érkezett a makói polgármesteri hivatalba – akkor vezették be ezt a pénzt és időt kímélő, egyszerű lehetőséget. Azóta a bevallások több mint 90 százaléka így érkezik az adócsoporthoz. Mindez annak köszönhető, hogy – mint röviden már beszámoltunk róla – épp most költöttek közel 22 millió forintot az informatikára a városházán. Persze, mint Bánfi Margit jegyző nyilatkozta, a belső hivatali munka digitális támogatását is megoldották 8 ügycsoportban, de azt is, hogy a www.mako.hu weboldalon már ne űrlapokat kelljen kitölteni, majd postázni különböző helyi adónemekkel kapcsolatban.

Szegeden még nem lehet elektronikus úton teljesíteni a helyi adónemek bevallását, ugyanakkor többféle bejelentést, panaszt lehet így megtenni, vagy engedélyt kérni például közterület-foglaláshoz, illetve fakivágáshoz. Ezekkel a lehetőségekkel négy éve lehet élni. Csermák József, a polgármesteri hivatal informatikai osztályának vezetőhelyettesétől megtudtuk, az emberek a leggyakrabban űrlapokat töltenek le, illetve időpontot egyeztetnek az ügyintézőkkel.
Szentesen gyerekcipőben jár az e-ügyintézés

Az önkormányzat honlapján a hivatal működéséről, a hatósági ügyek menetéről van ugyan tájékoztató, sőt az űrlapok is letölthetők, ám ezeket ki kell nyomtatni, majd a hagyományos módon kitöltve bevinni vagy beküldeni a városházára, elektronikus úton ez még nem lehetséges. Az aljegyző, Csányiné Bakró-Nagy Vera lapunknak azt mondta: szeretnének fejleszteni, de ehhez előbb forrást kell találniuk.


A tapasztalat az, hogy a legtöbben továbbra is ragaszkodnak a személyes találkozáshoz. Igaz, a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodáihoz telepítettek a világhálóra kötött számítógépeket, de egyelőre az is akadálya az e-ügyintézés fejlesztésének, hogy még kevés ügyfélnek van internet-hozzáférése.

A megye legteljesebb e-ügyintézési rendszere Hódmezővásárhelyen működik: itt összesen 62 ügytípust lehet az otthoni számítógép előtt ülve elintézni – gyakorlatilag mindent, amit a törvény megenged ilyen formában intézni. A városban ez 2007 óta működik. Úgy tűnik – mondta Zakar Péter informatikai csoportvezető –, hogy a vásárhelyiek ezt megszokták. A legtöbben így vallják be az iparűzési adót, az építményadót és az őstermelők helyi adóját. Jellemző adat, hogy míg elektronikus úton 1800–2000 űrlap érkezik a hivatalba évente, papír alapú alig néhány száz.

Olvasóink írták

 • 3. M@M 2009. július 24. 18:31
  „Ebben a mesében az a szomorú, hogy nem mese!!!!!! Meg az, hogy a sok nyögdíjas nem is tudja miről szól..........”
 • 2. napiszar 2009. július 23. 19:41
  „Egyszer volt, hol nem volt, vagy talán nem is létezett soha, volt egy mesebeli város,úgy hívták Makó Királyválasztásra készült Makó apraja-nagyja, és ennek okán lett is ottan nagy izgalom, sürgés-forgás. Az addigi király, - aki a legesélyesebbnek tűnt a versenyben - ígérgetett fűt-fát, hogy ismét megválasszák. Ekkor jutott eszébe, hogy az ország lakosainak jó része idős ember, akik nyugdíjból élnek. Nyomban ki is hirdette, hogy ha bölcs népe ismét őtet emeli trónra, akkor nem emel adót és kolbászból lessz a kerítés,a főtér meg virágból , tudván, hogy Makó viszonylatban sok a tisztességben megőszült polgár, és a nyugdíjasok ugye, könnyen mozgósíthatóak, ha szavazni kell. Lett is a királynak parádés győzelme, ismét fejére rakták a koronát.

  De mint minden mese, ez a történet sem mentes fordulatoktól, kiderült ugyanis, hogy az Város kasszája üres, abba pedig pénz kell, ha a fene fenét eszik is. Bevétel után kellett nézni, de úgy, hogy a sarc, mégse a derék szavazóbázist, az időseket terhelje meg. Törte is a fejét a király, hogyan vegyen el alattvalóitól több pénzt úgy, hogy szavazóit, a derék néniket és bácsikat, ne vámolja meg. Hamarosan megtalálta a költségvetési lyukak betömésének módját. Kicsit átvariálta az adókat (persze úgy, hogy több jöjjön a kincstárba) és megemelte a Helyi Iparűzési és minden adót. Ezen intézkedések természetesen, csak a derék dolgozókat érintették, de ők meg le vannak szarva, hiszen többségük úgysem rá szavazott - gondolta a király.

  Lett is zúgolódás sok derék polgár között, hogy tőlük miért vesznek el, mások meg miért kapnak többet. Fújtak egymásra, nem ismervén fel, hogy a hibát nem egymásban kell keresniük, hanem a törvényekben, no meg a mocsok politikusaikban.

  Hogy a társadalmi csoportok ilyen módon való, egymás elleni kijátszása mennyire gusztustalan, azt gondolom a kedves embereknek nem kell ecsetelni. De, hogy ezen cselekedet már-már a szociális uszítás kategóriába sorolható, talán az sem túlzás.
  És, hogy ezt soha többé ne játszhassa el király népével, javaslom, hogy legyen a nyugdíj "jövedelem", vonjanak belőle Helyi adót iparűzési adót, meg mindent, amit a dolgozóktól is elvesznek! Így megelőzhető a fenti aljasság, mert ha elvonnak innen, akkor elvettek onnan is, ha adnak egyiknek, akkor kap a másik is. Sírjunk, nevessünk együtt, öregek és fiatalok, és ha ez a gonosz gonosz király megint megemeli a terheket, akkor szidjuk együtt anyukáját, és legközelebb együtt küldjük a pokol fenekére szavazatainkkal!”
 • 1. napiszar 2009. július 23. 13:11
  „Akkor lépnének nagyot ha nem emelgetnék az adókat évente,és főleg eltudnának vele számolni mire költötték!Már azon kívül ami nem a zsebekbe vándorol!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dodonai rendőrségi válasz Csanádpalotának

Csanádpalota - A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság álláspontja nem változott, továbbra is azt… Tovább olvasom