Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Helyreállítják a megrepedt utakat Magyarcsanádon

Már sehol sem áll belvíz Magyarcsanádon és a környező területeken, zajlik a megsüllyedt, szétrepedezett utak helyreállítása. Ahhoz, hogy még egyszer ne forduljon elő ugyanaz, ami tavasszal, három szivattyútelepre lenne szükség.
Tavasszal a földek is víz alatt álltak. Fotó: DV-archív
Áprilisban még négy nagyteljesítményű szivattyú dolgozott Magyarcsanádért: a Maros-parti település és a környező földek teljesen eláztak a hónapokon át tartó magas vízállás miatt, a kár több tízmilliósra tehető. Szerencsére a belvíz nem okozott katasztrófahelyzetet, de a felhalmozódott nedvesség több belterületi telken is elmosta a veteményest, sőt az udvarokban álló gazdasági épületekben is súlyos károkat okozott. Mára a víz teljesen visszahúzódott, most a pusztítás helyreállítása a fő feladat.

– Lakhatatlanná szerencsére egyetlen épület sem vált, de rengeteg ház szenvedett kisebb-nagyobb károkat, a magánproblémákat még nem összegeztük, de több tízmillió forintos pusztítást végzett az önkormányzat tulajdonaiban is a belvíz – foglalta össze Bagi Mária, Magyarcsanád jegyzője. – A veszély most elmúlt, de úgy érezzük, hogy a helyzet tulajdonképpen változatlan, hiszen hasonló körülmények esetén most is minden ugyanúgy történne, mint tavasszal.

A víz miatt összetöredezett belterületi utak egy részének helyreállítása már folyik. Ez három utcát érint, és összesen 14 és félmillió forintot kaptak erre a célra a belügyi tárca vis maior keretéből. A kormányzat megtérítette azt a közel egymillió forintot is, amit a település tavasszal a szivattyúk bérlésére, működtetésére fordított.

A jegyző asszony még hozzátette: lehetőségeikhez képest mindent megtesznek azért, hogy ne ismétlődhessen meg az idei helyzet, ezért az útfelújításokkal együtt az út menti esővíz-elvezető csatornákat is kialakítják. A település szélét érintette súlyosabban a kár, így ezen a részen is átjárhatóbbá teszik a vízelvezető-rendszert.

– Az igazi probléma Magyarcsanád és környéke esetében az, hogy a Maros jobb partján három csatornánál sem tud megfelelő mennyiségű víztömeg lefolyni. A tavaszi helyzet kialakulásának egyik oka az volt, hogy egyszerre állt magasan a víz a Maros medrében és ugyanakkor sok volt a belvíz is. A másik ok: bizonyos állami szerepek tisztázatlansága miatt szervezési problémák alakultak ki, ennek enyhítésén dolgozott a társulat is – mondta lapunknak Balla Iván, a Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: a katasztrófahelyzet elkerüléséhez mindhárom érintett ponton egy-egy szivattyútelep kialakítására lenne szükség. Ez összesen negyedmilliárd forintos beruházást jelentene, hiszen egy-egy telep 50-80 millió forintból valósítható meg. A társulat ehhez uniós forrásokra pályázik, de egyelőre még nem készült el a teljes pályázati dokumentáció, így leghamarabb jövőre kezdődhet meg a szivattyúházak építése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárazra került a zombori bicikliút

A múlt héten végre szárazra került a Kiszombort Makóval összekötő kerékpárútnak a Maros-töltés… Tovább olvasom