Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Hepehupás zsákutcában ragadtak Boérék

Makó - 4 évvel ezelőtt, amikor a makói Boérék beköltöztek a Balogh Ádám utca végén lévő házukba, abban bíztak: előbb-utóbb ide is elér az aszfaltozás. Az út azóta is hol sáros, hol buckás – a körzet képviselője, Marosvári Attila most annyit ígért, segít a gréderezésben.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

„Makó egy olyan részén lakunk a családommal, amely bár belterületnek minősített, és 1 percre van a Tescótól, mégis középkori állapotokat idéz" – írta lapunknak a Balogh Ádám utca 44. alatt lakó Boér Zoltán, mint fogalmaz, végső elkeseredésében. Felkerestük a 2 gyermeket nevelő fiatal családot – a körülmények tényleg megdöbbentőek, a házhoz eljutni ugyanis szinte kalandtúrával ér fel.

Az utca szilárd burkolata Boérék házától mintegy 100 méterre véget ér, onnantól hepehupás, az emberből a lelket is kirázó földút visz tovább. Mármint most, napos időben – eső után lehetetlen közlekedni, sártenger az egész. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy az utcának ezen a szakaszán csak a páros oldalon vannak épületek, a túloldal szántóföld, s az is, hogy egyedül Boérék háza nyílik az utcára, a többinek csak a hátsó fala, kerítése néz ide, bejáratuk az Aradi utca felől van.

A családfő elmondta, 4 éve jutottak a házhoz csere útján. Tisztában vannak vele, hogy azért is kapták meg viszonylag olcsón, mert ilyenek a körülmények, de csak ezt engedhették meg maguknak, s úgy gondolták, mint a városnak kommunális adót fizető polgároknak, nekik is joguk van ezért cserébe kapni valamit.

Boér Zoltán a most buckás, máskor saras útnál, házuk előtt. Fotó: Szabó Imre
Boér Zoltán a most buckás, máskor saras útnál, házuk előtt. Fotó: Szabó Imre

Bíztak benne, hogy ahogy a városban szinte mindenhová, előbb-utóbb ide is elér az aszfalt. Mivel az út szinte járhatatlan, szükség esetén nehezen jön be a mentő, a kukáskocsi sem vállalja a kockázatot: a szemetesek a kukát kézben viszik ki a kocsiig, az aszfalt végéhez. A szülők mindketten nap mint nap járnak dolgozni, esős időben gumicsizmával járnak ki a kocsihoz – a gyerekeket is így viszik odáig.

Megkerestük a körzet önkormányzati képviselőjét, Marosvári Attilát, a város alpolgármesterét, akivel egyébként a család levelezett is az áldatlan állapotokról. Azt mondta, sajnos nem tud tökéletes megoldással szolgálni a problémákra.

Az útalap elkészítése a 90 méteres szakaszra az engedélyeztetéssel, tervezéssel, vízelvezetéssel együtt a városházi szakemberek becslése szerint 3 milliós kiadást jelentene, az aszfaltozás közel még egyszer ennyit, ekkora kiadást pedig egy zsákutcában, egyetlen ingatlan lakóinak a kedvéért nem tud vállalni az önkormányzat.

Honvéd városrészben például sokak által, mindkét oldalon lakott utcákban is hiányzik a szilárd burkolat. Annak a műszaki irodán utánajár, mikor kerülhet sor a földút gréderezésére, ez viszont várhatóan csak a következő nagy esőig könnyít a közlekedés nehézségein.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár egy játszótér szomszédságában utcafórumozott

Lázár János szerint az emberek életét közvetlenül befolyásoló tétje van annak, hogy kik képviselik… Tovább olvasom