Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Hétpróbás makói hagyományőrzők

Földet vett a Maros partján, és igazi honfoglalás kori szálláshelyeket épít fel hamarosan egy különös nevű, makói és környékbeli fiatalokból álló hagyományőrző társaság. A Maros Kara Tíz tagjai büszkék magyarságukra, és azt szeretnék, ha minél többen éreznének hasonlóan.
Hagyományőrzők a kiszombori falunapon. Fotó: Naszradi András
– Áldás! – ezzel az ősi köszöntéssel üdvözlik egymást a Maros Kara Tíz nevet viselő baráti társaság tagjai, akiknek ez a szokása éppoly különösnek tűnik, mint a nevük. Az idén januárban alakult közösség nevének azonban jelentése van. A kara szó arra az ősi magyar népcsoportra utal, akik valaha ezen a vidéken éltek. Tudomásuk szerint ők, a kara – azaz fekete – magyarok álltak legtovább ellen a kereszténységnek. A tíz pedig ugyanebben a korban közösségi formát jelölt: békeidőben és hadrendben is a jól szervezett, egymásnak segítő, együtt munkálkodó emberek csoportját. Vezetőjük – az első az egyenlők között – a tizedes volt, ebből ered a ma használatos rendfokozat elnevezése is.

A többségében kiszombori fiatalokból álló társaságban ezt a szerepet Dömösi Zsolt látja el. Mint elmondta, a közös érdeklődés hozta őket össze: a magyarság eredete, őseink szokásai, életformája mindnyájuk közös szenvedélye. Jó ideje már, hogy gyűjtenek mindent – ismeretet, tárgyi emléket –, ami erről szól, és keresik az olyan közösségek társaságát, amelyeket szintén ez kapcsol össze. Az évek során a régi szertartásokat, a korhű viseleteket éppúgy megismerték, mint a fegyvereket vagy a használati tárgyakat, illetve a korabeli ételek elkészítésének módját.

Idén januárban úgy érezték, eljött az idő, hogy továbbadják ezt a tudást másoknak is. A honfoglalás korát idéző öltözékeket készítettek maguknak, és mivel jártasak az íjászatban, a lovaglásban és a hadijátékokban, összeállítottak egy bárki számára teljesíthető hétpróbát. Mint az a kiszombori falunapon is bebizonyosodott, felnőttek és gyerekek egyaránt élvezettel vesznek részt a megmérettetésen. A patkódobás, a kelevézvetés és a kopjásjáték mellett íjászatból és tülökfúvásból is számot adnak a hétpróbázók, de elméleti ismereteiket is felmérik.

Számukra követendő példa őseink közösségi élete, ezért nemrégiben egy területet vásároltak a Maros partján, ahol korhű szálláshelyeket építenek majd, olyan tájolással és olyan építőanyagok felhasználásával, mint azt egykor eleink tették. Állattartással, kézművességgel szeretnének ott foglakozni, és időről időre betekintést engednek bárkinek abba, hogyan élhettek elődeink.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új adóval sugároz a makói televízió

A jövő héttől új adó sugározza a makói városi televízió műsorát, ettől a szakemberek azt remélik,… Tovább olvasom