Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Hétvégi hagyományőrző program Makón

Fazekas, tűzzomáckészítő, fémműves, papírmerítő, szövő, papucsos – és több mint kétezer érdeklődő vett részt a hét végén a makói Szent Gellért borházban és környékén a második hagyományőrző gasztronómiai fesztiválon és kézműves-bemutatón.
Élettel telt meg a Szent Gellért borház és környéke a hét végén: az épületben és környékén kézművesek, népi iparművészek, házi termelők telepedtek meg, s kínálták portékáikat, miközben az érdeklődők tájjellegű hagyományos ételeket kóstolhattak, és kulturális programok szórakoztatták őket – volt például néptáncbemutató, kórushangverseny és gitárkoncert is. Többek között fazekas, tűzzomáckészítő, fémműves, papírmerítő, szövő és papucsos hozta el legszebb munkáit, de házi készítésű gyümölcsborok, pálinkák, fűszerek, sajtok és különleges kolbászok is sorakoztak az asztalokon.

Ősszel szüreti sokadalom

A Szent Gellért borház már az őszre is készül: szüreti sokadalmat rendeznek a mostanihoz hasonló kirakodóvásárral és kulturális programokkal a borkultúra népszerűsítése érdekében. Bár ez a hagyma fővárosában első hallásra furcsán cseng, nem árt tudni: Makó az 1700-as évekig éppúgy a borairól volt híres, mint például most Csongrád. A szüreti program egyébként éppen az alföldi, ezen belül a csongrádi borok fogyasztását fogja propagálni.

A kiállítók egyike, Molnárné Bárdi Andrea makói rézműves – akinél gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták a mesterséget – azt mondta lapunknak, nagyon hasznosnak tartja, hogy a kismesterségek ily módon is tovább élhetnek Makón. A szervezők egyike, ifjabb Mihály Zoltán elmondta: szándékuk az volt, hogy alternatívát nyújtsanak a tömegkultúrával szemben – a gyerekek például a hamburger mellett ismerjék meg a kürtőskalácsot és a kemencés lángost is. A hagyományos étel- és italkultúra ápolásának jegyében szombaton borklubot is alapítottak, és a résztvevőknek ezentúl havi rendszerességgel szerveznek programokat, például kóstolókat, előadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bowlingbajnok rockzenész

Már nem csak az elsőlemezes Overdream együttes basszusgitárosaként, de országos bowlingbajnokként is… Tovább olvasom