Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Hiába lett védett a gencsháti kastély

Óföldeák - A napokban műemléki védettséget kapott 9 Csongrád megyei épület, ezek egyike az Óföldeák határában lévő, pusztuló Návay-kastély. A cím nem sokat segít az épületen: pénz továbbra sincs a felújítására, a műemlékvédelmi szakhatóság sem tehet lényegében semmit.
Hiába kapott az ideiglenes után végleges műemléki védettséget az Óföldeák határában lévő gencsháti kastély, önmagában ettől aligha fordul jobbra a sorsa. A Návay-család által 1860-ban emelt, mára erősen lepusztult állapotú épület és a mellette álló istálló sorsáról az elmúlt években többször is írtunk. Legutóbb azt, hogy a tulajdonos alapítvány első embere, Mihály Zoltán vendéglős, volt honatya jelképes összegért felajánlotta előbb a makói, aztán a Csongrád megyei önkormányzatnak, hátha ők tudnak pénzt szerezni a helyreállítására. A Maros-parti város elutasította a kérést, a megye még nem válaszolt rá. Mihály Zoltán most arra készül, hogy ha a megyétől sem kap pozitív választ, az államkincstárnak ajánlja föl az ingatlant.

A hivatal ugyan kötelezheti a felúíjtásra a Navay-kastély tulajdonosát, de ha neki nincs pénze, nem sokat tehet. Archív fotó: Frank Yvette
A hivatal ugyan kötelezheti a felúíjtásra a Navay-kastély tulajdonosát,
de ha neki nincs pénze, nem sokat tehet. Archív-fotó: Frank Yvette

Nem csoda, hogy nem kapkodnak érte: a felújítás a legszerényebb becslés szerint is legalább félmilliárdba kerülne. Az alapítványnak nincs pénze és pályázni sem tud, mert az önerőt is képtelen biztosítani, a magánbefektetőket meg – a szigorú előírásokkal együtt járó műemléki védettség tényén túl – az riasztja el, hogy hiába van közel az M43-as sztráda, a szomszédban tehenészet működik. Az épületegyüttes egyébként eredetileg a Gorzsai állami gazdaságé volt, tőlük került alapítványi tulajdonba a rendszerváltás idején azzal a céllal, hogy táborozásra, sportolásra, továbbképzésre alkalmas centrumot alakítanak ki belőle. Pénz híján ebből csak annyi valósult meg, hogy a kastélyhoz tartozó, renovált gazdatiszti lakban olykor madármegfigyelők, természetjárók, cserkészek táboroztak.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi szakembere, Petvai Ferenc, aki a kastély sorsával foglalkozik, azt mondja, a műemléki védettség ellenére patthelyzetben vannak. Kötelezhetik a tulajdonost a karbantartásra és ezt meg is teszik, ám ha az alapítványnak nincs pénze, legfeljebb a kényszer-helyreállítást rendelhetik el, aminek aztán utólag próbálják meg behajtani a költségét. Csakhogy a kényszer-helyreállításra sincs eleve pénz. Hozzátette: gyakran találkoznak azzal, hogy valaki megszerez egy értékes ingatlant anélkül, hogy tudná, miből fogja karbantartani, és azt is megjegyezte: szomorú, hogy a gencsháti kastélyon a kisebb állagmegóvó munkákat sem végezték el az elmúlt évtizedekben.

Olvasóink írták

 • 17. papika56 2011. szeptember 14. 15:21
  „Azt a szerződést is megkellene nézni --amit a mostani tulajjal kötöttek ! Hogyan jutott hozzá ???? Mennyiért vette ??? / o Ft/ , mik a kötelességei ? pl: állag megőrzés ??stb. Árúlja : 60 milláért ?? Semmit nem tett érte !!
  POFÁTLANSÁG !!!!!!!!
  Ha a szerződést nem teljesítette --rögtön elvenni tőlle. Jó nagy bünti kiszabása !!”
 • 16. szgy 2011. szeptember 13. 21:21
  „Nem szabad elbontani. Valaki azt írta egyszer a mandineren, amivel teljesen egyetértek, hogy a kulturális örökség lényegében az épített környezetet jelenti.

  Az is történelmi bűn, hogy Szegeden elbontották a régi külvárost, az eklektikus házakat, a gyárakat, és "dalmáciai nyaralókat" meg beton-üvegszörnyeket építettek helyette.

  Szeretünk sírni, hogy nem jön a turista az Alföldre, de lám, itt is, ott is teszünk azért, hogy ne akarjon jönni. Járhatatlan utakkal (l. pl. csomorkányi templomrom), _ilyen_ állapotú kastélyokkal, stb.stb., és aztán jól meglepődünk. Apropó, Pálfy-kastély Kiszomboron?...”
 • 15. booo 2011. szeptember 13. 21:16
  „A műemléki védettséggel a kastély felújítása még nehezebb lesz! Eddig talán könnyebb lett volna, ha az alapítvány kicsit "rámenősebb" és talál több támogatót aki az a pár zsák cementet, homokot és meszet tudta volna finanszírozni. Esetleg egy szakit aki a vakolatot tudja pótolni, és ha más nem lemeszelni az állagmegóvás érdekében. Az elmozdult cserepet is meg lehetett volna igazítani és akkor talán nem jutott volna erre a sorsra ez a neves, híres kastély!
  Szerintem ez már késő, a védettség után nem lehet "társadalmi munkában" hozzányúlni. Pénz meg nincs rá és ez egyenes út az épület teljes megsemmisülése felé.
  Remélem azért hogy nem fog odáig fajulni a helyzet, hogy unokáink egy nagy búzaföld mellett menjenek el és az jusson (!) eszükbe hogy itt valamikor egy szép kastély állott.”
 • 14. Morpheus_RexXx 2011. szeptember 13. 17:43
  „Jó, hogy nem kapkodnak... anno mikor a környékben laktunk, érdeklődtünk, hogy van e ilyen vagy hasonló épület... azt mondták nincs, és nyakunkba varrtak egy panelt bérlés útján, nem szociális alapon. Noha arra is jogosultak lettünk volna, ám 7 tagú családként "nem volt nekik megfelelő méretű"... nos amibe az került, azt is fordítottuk volna pl. erre... most a bérelt lakás is kevesebbe van szegeden, és még ez is éves szinten igen csak milla feletti összeg. Lehet találgatni, mennyi ment kárba az önkormányzati lakáson... és amellett, hogy lakásként használtuk volna, a közhasznúság sem ment volna a saját kényelmünk kárára... azóta más életmódra rendezkedtünk be. De akkor mindenki hallgatott erről is a magánszemélyek felé. Akinek sok aprítani valója van, az viszont nem fogja beleölni, hogy álljon csak a pénze... de ha lakóingatlanként is használják, hosszabb távban lehet gondolkodni és az eredmény is biztosabb. Kivéve ha brazilék kapják... a másik probléma, hogy nagybefektetői feltételekkel szokták adni az ilyen ingatlanokat többnyire, nem pedig pl. örökölhető haszonélvezeti joggal. Annak lenne értelme, hiszen akkor több generáción keresztül megoldott a rendbenntartása de majd odaadják a Tápéi nevelőotthonnak és oda deport... költöztetik a nehezebben kezelhető fiatalokat...”
 • 13. babeli 2011. szeptember 13. 13:25
  „Mackósajttal értek egyet, le kell bontani, ha nem, meg teszi azt az idő. Azonnal államosítani kellene, senki ne gazdagodjon meg belőle, ha egyáltalán el tudná adni. Lehet műemléknek nyilvánítani, csak éppen semmi értelme, és nem is olyan nagy durranás az épület, meg annyira félreeső helyen van, hogy idegenforgalmilag sem használható. Az épület, könnyen szerzett jövedelemből, egy család kényelmére épült, nem a mai viszonyokra, igényekre, ezért nem hasznosítható, ezért nem kapkod érte senki. Miért ölne bele valaki százmilliókat, ha nem térül vissza, nincs értéke, kútba dobott pénz lenne.”
 • 12. macs 2011. szeptember 13. 12:28
  „Ezekkel az épületekkel az a baj, hogy a II. VH óta szinte senki sem költött rájuk. Volt egy pár frekventált épület, pl. a fertődi, keszthelyi kastély, de a többség csak pusztult. Akik használták, azok valamiért nem tekintették sajátjuknak.
  Most pedig lassan a földdel lesznek egyenlőek. Milliárdokat szerintem senki sem tudna rájuk költeni. A tulajt meg lehet büntetni, de az épületen ez nem fog segíteni.
  Ami a volt önkormányzati lakásokat illeti, nos nekem is van ismerősöm, aki megvette a lakását a többi lakóhoz hasonlóan, de sajnos egyiküknek sincs pénze a tető, a közművek, a lépcsőház stb felújításra. A lakásokat pedig nem nagyon tudják eladni, mert a vevő felméri a ház állapotát és elmegy. Most a 22-es csapdájában vannak.”
 • 11. lamatic 2011. szeptember 13. 11:16
  „9. papika56 2011.09.13. 10:27 Ott a pont.”
 • 10. mackósajt 2011. szeptember 13. 10:33
  „Ha már nem újítja fel senki,akkor egyszerűbb lenne lefotózni, a képeket albumba tenni, aztán az egészet lebontani a téglát és használható anyagot eladni és azután már könnyedén értékesíthető lenne a terület. Ennyi a megoldás. Aztán ,ha valaki kíváncsi lesz rá,hogy milyen volt az megnézheti a fotókat! De a kutyafüle se lesz rá kíváncsi azt borítékolom.”
 • 9. papika56 2011. szeptember 13. 10:27
  „Ha Mihály z. valamikor párt politikus volt, MSZP. szarér-húgyért 1 ft ért jutott hozzá ! akkor KÖTELEZZÉK az állag megóvásra. Ha nem elkell venni tőle -- o Ft ért és meghírdetni , hát ha valaki látna benne fantáziát és felújjítaná !
  Mivel a mostani tulaj nem gondozta --csak milliókat szeretne kaszálni ---jól megbüntetni amiért hagyja pusztulni ezt a szép, régi épületet. 21 évvel ezelőtt hány értékes ingatlan került O Ft ért , csaló,lopó politikusokhoz !
  ELSZÁMOLTATÁS MIKOR LESZ ??????”
 • 8. deszkás 2011. szeptember 13. 10:14
  „MEZŐPETI ! Mennyiért is dobta oda azokat a sar bérházakat a panelokkal együtt? A rencerváltáskor. Bagóért. És sokan ezt se akarták kifizetni (nem lakoltathat ki meleget nem tudja elzárni stb..) Vagy miután a birtokába került (és "természetesen" egy vasat se költött rá) árúba bocsátotta TERMÉSZETESEN a piaci értéken! Tájékozódj mielőtt marhaságot irsz. Köszönöm.”
 • 7. zoli79 2011. szeptember 13. 09:07
  „mezopeti, hogy értsük egymást: a korábbi hasraütésszerű 200-at úgy mondtam, hogy abból egy szerény igényű felújítás férne csak bele. Nyilván elemészthetné ez ennek a többszörösét is. És ne feledjük, ami miatt ez így néz ki, az a gondatlanság (tetőhéjalást kellett volna kijavítani időben és nem rohad szét az egész...)
  Mindössze azzal vitatkozom, hogy a cikk minimum 500-at említ.

  Azt elismerem, hogy az állagmegóvást kissé elhamarkodtam, mert éppen a fenti gondatlanság miatt sok feltáratlan szerkezeti probléma lehet...”
 • 6. mezopeti 2011. szeptember 13. 08:54
  „Az állagmegóvás sem egyszerű egy műemléki védettségű épületnél, hidd el, az is százmilliós tétel lehetne (bár nem tudom mekkora az épület).
  A felújítása, pedig minimum 350.000 Ft lenne négyzetméterenként. Ezt borítékolhatod.
  Bár lenne rá pénzem! Nagyon élvezném a munkálatokat!”
 • 5. mezopeti 2011. szeptember 13. 08:49
  „Épp az állami gondoskodás jutatta erre a sorsra.
  Az épület nem egy társának márvánnyal burkolt helységeiben traktorjavító üzem, vagy esztergályos műhely üzemelt. És persze biztos lehetne még sorolni.
  "A múltat végképp eltörölni" Ez is ennek az áldozata. Most meg pattog(na) az állam, hogy miért néz ki ilyan szrul.
  Tessék megnézni a városi bérhézakat is. Állam elvette, állam átalakította a lakásokat 3-4 kisebbre (tény, hogy akkoriban lakásokra volt szükség a városba telepükő részére), odaadta ingyen, évtizedekig nem költött rájuk, s mikor tönkrementek (a rencerrel együtt) akkor odadobta a bérlőknek, csináljatok vele amit akartok. S aztán jöttek, jönnek a műszaki, műemléki problémák, hiányosságok, szükségszerű beavatkozások.
  Elkeserítő.”
 • 4. zoli79 2011. szeptember 13. 08:44
  „Ez a félmilliárd eléggé túlzó összeg. Korábban ugyanez az összeg szerepelt más cikkekben is, úgy látszik onnan öröklődik cikkenként. Kétszázmillióból már egész jól helyre lehetne tenni. Persze, ez is egy becslés, de nem emlékszem olyan összegre, ahol konkrét költségvetési számításra, vagy árajánlatokra hivatkoztak volna.

  És azért azt is tegyük hozzá, hogy az állagmegóvás ennek töredékéből is megoldható.”
 • 3. nsug 2011. szeptember 13. 08:27
  „Szomorú, hogy valaki csak azért harcolt egy értékes ingatlan megszerzéséért, hogy aztán hagyja lepusztulni. Közösségi szempontból rengeteg lehetőség lett volna ebben a helyben, kár érte.”
 • 2. vadruca 2011. szeptember 13. 07:41
  „Tipikus példája a rendszerváltási manipulációknak, hogy hogyan került egy fillér nélkül Mihály úr tulajdonába a kastély. -Mert ugyanis a jelenlegi "alapítvány" amely a kastély tulajdonosa papíron: az Mihály úr egyszemélyi tulajdona. Amint hallottam évek óta árulja hatvan millióért.”
 • 1. balihoho 2011. szeptember 13. 07:29
  „A műemlék épületeket, egytől egyig állami tulajdonba kellene venni, és állag megóvását is államilag kellene biztosítani, hiszen nemzeti kincsnek is tekinthetőek ezek az építészeti örökségek. Nemcsak a Keszthelyi, és Gödöllői, Nagycenki és hasonló, kiemelt kastélyainkra kellene gondolnunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 sportág mutatkozik be Makón

Összesen 30 sportágat próbálhatnak ki a makói és környékbeli diákok, fiatalok és felnőttek pénteken és szombaton a makói Erdei Ferenc téri sportpályán. Tovább olvasom