Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hiányzik a mozi Makón

Makó - Egy éve dőlt el, hogy az utolsó makói mozi épületegyüttese az önkormányzaté, a komplexum azonban továbbra is üresen áll. Az önkormányzat befektetőre vár, miközben a makóiaknak hiányzik a filmszínház.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Utoljára akkor voltam Makón moziban, amikor a Valami Amerikát vetítették. Emlékszem, telt ház volt – meséli a szociális asszisztens Martonosi Edit. Nagy filmrajongó: rendszeresen járt a vetítésekre barátaival, gyerekeivel, azóta viszont, hogy megszűnt a Maros-parti városban a Páger Antal nevét viselő filmszínház, leginkább a neten néz filmeket. Mint mondja, szokott Szegedre is járni, de az útiköltséggel, illetve a helyi jeggyel együtt a belépő tapasztalatai szerint majdnem 5000 forint, s ezt ő nem tudja gyakran vállalni. Nemrégiben az egyik közösségi oldalon vetette fel, hogy újra kellene Makóra mozi – jó kéttucatnyi helyeslő hozzászólást kapott.

A Páger moziban utoljára hét éve vetítettek. Akkoriban már évi 2 millió forintos veszteséggel üzemelt. A bezárást követően a nagyjából 2000 négyzetméteres, 70 és 100 millió forint közötti becsült értékű ingatlanegyüttes tulajdonjogáért egy évvel ezelőttig pereskedett az önkormányzat és a mozit bezárásáig működtető Makói Ipartestület. Az ingatlan végül a városé lett, de azóta is üresen áll. Martonosi Edit azt mondja, lehet, hogy nem is itt, hanem mondjuk a kisebb, ugyancsak üresen álló Korzó kaszinó épületében kellene filmszínházat kialakítani. Valaha Makón 2 mozi volt – ebben az épületben volt a kisebb, sőt nyaranta szabadtéri filmszínház is volt a Petőfi parkban. A Korzó mozi még a rendszerváltás előtt zárt be, a parkszínpadot 2005-ben bontották le. Martonosi Edit azt mondja, tudja, hogy mozit létesíteni nagy beruházás, de szerinte ha időben érkeznének jó filmek, nem lenne veszteséges: sok fiatal is szívesen venné.

Martonosi Edit az egykori mozinál. Nem csak neki hiányzik. A szerző felvétele
Martonosi Edit az egykori mozinál. Nem csak neki hiányzik. A szerző felvétele

Az önkormányzat tervei között jelenleg nem szerepel filmszínház indítása – tudtuk meg a városházán. A Korzó kaszinó épülete kiadó, a nagy mozi épületéhez továbbra is befektetőt keresnek, hogy piaci alapon valamilyen turizmushoz kötődő célra lehessen hasznosítani a komplexumot. Komoly vevő pillanatnyilag nincs, de volt korábban érdeklődő, aki azt mondta, el tudna képzelni benne olyan szórakoztató központot, amelyben akár kamaramozi is működhet.

Premierfilmek: Szegeden kívül csak Vásárhelyen

A hódmezővásárhelyi Mozaik mozit ősz óta üzemelteti a Cinema Szeged Kft., a modernizálásnak köszönhetően nőtt a látogatottság. A filmek az országos premierrel egy időben kerülnek Vásárhelyre, 156 néző fér el a teremben, a jegyek 1190 forintba kerülnek. Kedvezménnyel kétszáz forinttal olcsóbb, ezt a lehetőséget 6 éven aluli gyerekek, diákok és törzsvendégek vehetik igénybe. Szentesen a filmszínház 200 férőhelyes, heti két napon zárva tart. A jegy 650 forintba kerül, egy négyfős családi belépő pedig – bizonyos filmekre – 1320 forintba. Az év elején írt ki pályázatot az önkormányzat az üzemeltetésére, mert azt a beruházást, amelyet a digitális technika kívánna, a város nem tudja finanszírozni. Információink szerint ennek hiányában premierfilmeket egyelőre egyáltalán nem vetítenek. A beadási határidő január végén járt le, egy jelentkező volt. Arról, hogy a következő években ez a cég szervezheti-e a filmvetítést, pénteken dönt a képviselő-testület. Csongrádon 2009 óta nincs mozi. Az akkori vállalkozóval felbontotta a város a szerződést, az új üzemeltető azóta egy jól működő menzát alakított ki az előtérben. A nagyterem ma is alkalmas vetítésre, a városban forgatott Tüskevárat például egy ünnepség részeként ott láthatták a helybeliek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtést javasolt Makón Lázár János

Először vett részt csütörtök este egy makói önkormányzati képviselő - Kovács Sándor - választókörzeti lakossági fórumán Lázár János. Tovább olvasom