Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Hidegháborús bunker a makói fürdő mellett - Galéria

A makói Makovecz tér emeletes lakótömbjeinek egyike nem mindennapi titkot rejt: pincéjében egy a hidegháború idején épült bunker található a múlt rendszer megannyi rekvizítumával együtt. A hét végén a Szirbik Miklós nevét viselő helytörténeti egyesület szervezésében - hosszú idő után először - meg lehetett nézni.
A makói Makovecz tér emeletes lakótömbjeinek egyike nem mindennapi titkot rejt: pincéjében egy a hidegháború idején épült bunker található a múlt rendszer megannyi rekvizítumával együtt. A hét végén a Szirbik Miklós nevét viselő helytörténeti egyesület szervezésében – hosszú idő után először – meg lehetett nézni.

 – A hatvanas években kibékíthetetlen ellentét volt a béketábor és a rothadó kapitalizmus között – emlékezett a 77 esztendős Vida Sándor, aki annak idején az úgynevezett műszaki mentő szakszolgálat parancsnoka volt. Ilyen minőségében 1967-től 20 éven át gyakran megfordult a mai Makovecz téren lévő hidegháborús bunkerben – így most mesélni tudott róla az érdeklődőknek.
 
Hidegháborús bunker a makói fürdő mellett. Fotó: Szabó Imre (Galéria)

A szakkifejezéssel védett vezetési pontnak nevezett, 130 négyzetméteres, 2,2 méter belmagasságú, megerősített falakkal és födémmel rendelkező föld alatti létesítményt valamikor a hatvanas évek közepén alakították ki és célja az lett volna, hogy ha támadás éri a várost, innen szervezzék meg a védekezést, az emberek kitelepítését. Egy alkalommal, mint megírtuk, nem csak gyakorlatképpen, hanem élesben is használták – igaz, akkor nem az imperialisták fenyegették Makót, hanem a Maros, méghozzá 1970-ben. Azóta itt megállt az idő, minden használati tárgy, berendezés a múlt rendszert idézi.

A bunkerrendszerbe egy gázzáró zsilipajtón keresztül lehet bemenni. Rendelkezik gépházzal, mellékhelyiséggel, zuhanyfülkével is. Legfontosabb része az az irodajellegű, székekkel, asztalokkal puritán módon berendezett központi kis terem, amely az operatív irányítás helyszíne lett volna. Az asztalokon most is régi, tárcsás telefonok, üres aktatáskák fekszenek, a falakon korabeli szabályzatokat, térképeket látni. A bunkerrendszerrel egy probléma van: erősen vizesedik, penészedik, így az érzékenyebbek csak védőmaszkkal merészkedhettek a mélybe.

A különleges létesítmény iránt óriási volt az érdeklődés, több tucatnyian, váltott csoportokban nézték meg. Arra, hogy ez akár turisztikai nevezetesség is lehetne, hiszen hasonló nem sok maradt meg az országban, lapunkban már több mint tíz esztendeje felvetettük, s most is sok résztvevő javasolta. Halász Tamás egyesületi alelnök azt mondta, ez tényleg jó lenne, különösen hogy ez a Hagymatikumtól alig néhány méterre található – a problémát az jelenti, hogy a pincének nincs külön bejárata, csak a lépcsőházon keresztül lehet oda lejutni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú tehetségek makói kavalkádja - a Honvéd-programot népszerűsítik

Ifjú tehetségek makói kavalkádja - a Honvéd-programot népszerűsítik
Péntek délután tartottak bemutatót a Bárány utcai egykori gyári étkezdében. Tovább olvasom