Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Hídfelújítás 76 millió forintból

Makó - Napokon belül megkezdődik annak a hídnak a felújítása, amely a Makót Békéscsabával összekötő úton, a Sámson–Apátfalvi-főcsatornán ível át. A munka 76 millió forintba kerül, és két hónapon át tart majd, az autósoknak részleges útlezárásokra kell számítaniuk. Az ér a legnagyobb a megyében, öt híd van rajta – a többi szerencsére jó állapotú.
Részleges útlezárásokra, illetve időnkénti súlykorlátozásra kell számítaniuk azoknak, akik a közeljövőben Makó és Békéscsaba között, a Sámson–Apátfalvi-főcsatorna – vagy más néven szárazér – érintésével utaznak, ugyanis hamarosan megkezdődik az éren átívelő makó-rákosi híd felújítása – tájékoztatta lapunkat a beruházást végző Magyar Közút Kht. műszaki menedzsere, Jójárt János. Megtudtuk: a két hónapon át tartó munka 76 millió forintba kerül, pénzt központi pályázaton szereztek rá, a kivitelezéssel pedig a fővárosi Magyar Aszfaltépítő Kft.-t bízták meg.

A rekonstrukcióra azért van szükség, mert a híd 1949-ben épült, és az út ugyan viszonylag kis forgalmú, ám a járművek ennyi idő alatt alaposan megrongálták. A szemmel láthatóan megviselt hídnak először az acélszerkezetét erősítik meg, majd a pályatestet javítják, ami alatt félpályás útlezárásokra kell számítani.

A makó-rákosi hidat alaposan megrongálta az elmúlt közel hat évtized forgalma. Fotó: Segesvári Csaba
A makó-rákosi hidat alaposan megrongálta az elmúlt közel hat évtized forgalma.
Fotó: Segesvári Csaba

Egy időre a súlyosabb járművek áthaladását is megtiltják. A változásokat táblák jelzik majd. A felújításnak köszönhetően a híd nemcsak erősebb, de szélesebb is lesz egy méterrel, új korlátot kap, és biztonságosabb lesz a rá fel-, illetve a róla lefutó út is.

Összesen öt híd

A Sámson–Apátfalvi-szárazér a legnagyobb csatorna a megyében: Békésből indul, és Apátfalva mellett torkollik a Marosba, oda szállítja az útja során összegyűjtött belvizet. Öt híd van rajta, ám a most felújítandón kívül a többi szerencsére jó állapotban van vagy azért, mert korábbi építésű, vagy mert már végeztek rajta komolyabb rekonstrukciót. Ez utóbbira jó példa az apátfalvi, amely szinte pontos mása a rákosinak. Ugyanakkor épült, ám mivel a 43-as főútvonal forgalmát is átvezeti, hamarabb rongálódott meg: előbb a hatvanas években, majd néhány évvel ezelőtt ismét megerősítették, korszerűsítették a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobor a körforgalomban

Makó - Országosan egyedülálló tájművészeti kompozíció díszeleg a makói Erdei Ferenc téri… Tovább olvasom