Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Hímes tojás lett a fertőtlenítési ügy

Csanádpalota - Két órán át faggatták a minap a 2006-os árvíz utáni fertőtlenítés körülményeiről Csanádpalota polgármesterét a megyei főkapitányságon tanúként. Ám a nyomozás állásáról a rendőrség most kevesebbet mond, mint májusban.
Az önkormányzati minisztérium is hallgat, nem szeretné befolyásolni az eljárásokat. A bíróság hamarosan másodfokon dönt arról, jogosan tart-e igényt a BS Alfa Bt. 180 millió forintra. Ez a fertőtlenítés ára, amelyet a cég 11 településtől követel.

Amíg a bírósági eljárás tart az árvíz utáni fertőtlenítés ügyében, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium nem nyilvánít véleményt, mert nem szeretné befolyásolni a per menetét – tudtuk meg az ÖTM sajtóosztályától.

Az előzmények: a 2006-os tiszai árvíz után 11 Csongrád megyei település területén végzett fertőtlenítő permetezést a vásárhelyi BS Alfa Bt. négyzetméterenként 32 forintért. Összesen 180 millió forintot vár ezektől a helyhatóságoktól, az érintettek azonban csak annyit fizettek, amennyit erre a célra átutalt nekik az ÖTM. A tárca azért nem adott többet, mert egyes helyeken indokolatlannak tartotta ezt a munkát, és az árat is sokallta. Csanádpalota új polgármestere ezután beperelte a BS Alfát, megtámadva a szerződést. A bt. pedig perbe hívta mind a 11 települést, követelve a munkadíjat. Az első pert a palotaiak megszüntették, mondván, a másodikban majd eldől, kinek van igaza.

Kovács Sándor polgármestert a minap kérdezte a rendőrség a részletekről. Az ügy továbbra is szövevényes. Fotó: Miskolczi Róbert
Kovács Sándor polgármestert a minap kérdezte a rendőrség a részletekről.
Az ügy továbbra is szövevényes. Fotó: Miskolczi Róbert

Az ügy azért érdekes, mert a 180 millió forint közpénz: ha a bíróság másodfokon úgy dönt, mégis megilleti a céget ez a munkadíj, a kifizetésébe tönkremehetnek az önkormányzatok. Másrészt az is kiderült a történtek kapcsán, hogy a törvények nem tisztázzák megnyugtatóan, mi a teendő árvíz után, és alkalom adódik arra, hogy ellenőrizetlenül folyjon el a pénz. Harmadrészt: több polgármester is arról számolt be lapunknak, hogy egy minisztériumi tisztségviselőként bemutatkozó férfi győzködte őket arról, írják alá a szerződést, különben ők lesznek a felelősek, ha fertőzés üti fel a fejét valahol. A történtek után a minisztérium, a támogatást megítélő területfejlesztési tanács és a katasztrófavédelmi igazgatóság is megvizsgálta saját berkein belül, ki lehetett a hibás. Nem találtak felelőst.

Nem szűnt meg a BS Alfa

Azt, hogy hibázott-e valaki a fertőtlenítési ügyben, a dolgok jelenlegi állása szerint a rendőrség derítheti ki. Az ügyet a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya vizsgálja, idén április óta. A büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés gyanúja alapján folyik. A rendőrség áprilisban közölte, névtelen feljelentés alapján vizsgálódnak, és azért nem mondanak többet, mert egyelőre a nyomozás elején járnak. Ennél többet most sem árult el Tuczakov Szilvána szóvivő. A nyomozás tényleg folyik: ezt Kovács Sándortól, Csanádpalota polgármesterétől is tudjuk, akit a minap két órán át hallgattak ki tanúként az ügyről, Erdélyi Sándorné jegyzővel együtt. A bt. vezetőit – ügyvédjük, Kecskés Ákos tudomása szerint – még nem kereste a rendőrség. A BS Alfa képviselője cáfolta azt a híresztelést, hogy a cég közben megszűnt volna. A bt. továbbra is működik, és igényt tart a 180 millió forintra. Fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, amely elutasította követelésüket, és várja a jogerős ítéletet.

Olvasóink írták

 • 5. sunyi sanyi 2008. augusztus 29. 17:24
  „Kovács úr az ikonja ennek az ügynek.
  Szeret szerepelni, az kétségtelen.
  Az sem zavarja, hogy akkor amikor ez a munka történt ő nemigen
  volt sehol sem. Ő a kiválasztott! A polgálmesterek szószólója,
  mintapéldánya! Vagy nem?
  Mit megért egy tv szereplés, egy fotó az ujságban.
  Az égetővel mi van ?”
 • 4. mafla 2008. augusztus 29. 11:01
  „Márpedig ez tiszta ügy! Szeged és Vásárhely nem várt az ÖTM-re, nem vitatkozott a nyolcszoros áron, fizetett!
  Ők példát mutattak.
  Mire is?”
 • 3. sunyi sanyi 2008. augusztus 29. 10:49
  „140-nek.
  Ki rendelte meg a munkát? Ki írta alá a szerződést?
  Te szoktál a munkádért fizetést kapni?
  Az nem csípi a szemed, hogy Nagy Imre elvtárs ( Kisz Kb )
  most éppen szunyogírtásba utazik? Érdekes neki nem kell
  várni a pénzére. Azért szokta ő megkapni a munkákat, mert a
  többi vetélytárs " gyanúsan alacsony árat " ad.
  Erre varrjál gombot.”
 • 2. 140 2008. augusztus 29. 08:44
  „Felelős nincs, a községek meg fizessenek. Nem baj, ha becsődölnek is, csak a volt vásárhelyi alpolgármester megkapja a pénzétT

  Bravó!!!!”
 • 1. András99 2008. augusztus 28. 11:18
  „"A történtek után a minisztérium, a támogatást megítélő területfejlesztési tanács és a katasztrófavédelmi igazgatóság is megvizsgálta saját berkein belül, ki lehetett a hibás. Nem találtak felelőst."

  Ki gondolta volna, hogy nincs felelős?! :D Tiszta vicc ez az ország..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón idén 104 kétkerekűt kötöttek el

Makó - Megszaporodtak a kerékpárlopások Makón az utóbbi hetekben. A tolvajok mindenekelőtt a drága, márkás bicikliket kötik el. Tovább olvasom