Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Hímzett falvédők a makói Hagymaházban

Makó - Egy letűnt kor olykor kedves, máskor giccsbe hajló, de mindenképp jellegzetes emlékei a hímzett falvédők, amelyekből most mintegy félszáz darab látható a makói Hagymaházban.
Nagy részüket gyűjtötték a makói nyugdíjasklubok asszonyai, de van köztük jó néhány olyan is, amelyet maguk hímeztek – árulta el lapunknak egyikük, Ferenczi Józsefné.

Az egykor főként a sparhelt, az asztal vagy a lavór fölötti falat díszítő kézimunkaremekeket nézegetve, olvasgatva olyan, kissé megmosolyogtató, de azért tanulságos mondatokkal találkozhat az ember, mint például „Szép asszonynak jobb a főztje!", vagy „Konyhapénz legyen elég, mindig finom lesz az ebéd!". Vannak aztán hazafias vagy régi nóták, operettek egy-egy sorát idéző darabok is, de némelyik a humort sem nélkülözi. „Férjecském, ha itthon nem maradsz, legközelebb helyettest találhatsz!" – figyelmezteti az egyik ilyen a ház urát.

Bódi Sándorné, Ferenczi Józsefné és Baráth Józsefné az egyik műremekkel. A szerző felvétele
Bódi Sándorné, Ferenczi Józsefné és Baráth Józsefné az egyik műremekkel.
A szerző felvétele

A Hagymaházban október 22-éig látható falvédők némelyike már 70–80 éves. Ferenczi Józsefné azt mondta, az újabbak napjainkban ugyanúgy készülnek, mint amiket még nagyanyáiknál láttak: hosszú, unalmas, főként téli estéken. Egy-egy darab kihímzése a mintázat bonyolultságától függően egytől akár két-három hónapig is eltarthat. Nála természetesen otthon, a konyhában is van – árulta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indonéziában búvároktató makói Vizhányó Emőke

Száznyolcvan fokos fordulatot vett a makói Vizhányó Emőke élete, aki egy háromhetes búvártúra hatására úgy döntött, hogy hivatást és országot vált. Tovább olvasom