Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Hirtelen forró lett a talaj a megyei gázmezőkön

Makó - A helyszínre szervez tájékoztatót a jövő héten, így próbálja meggyőzni saját igazáról a magyar sajtót a gázkutató TXM Kft. A cég szerint érdemes tovább dolgozni a makói árokban. Az ezzel ellentétes hírek sokkal jobban zavarják a TXM-et, mint a magyar föld kincsét visszakövetelő ősmagyarok.
A HVG írása „nem érintette meg", a Népszabadságban megjelent cikk miatt azonban lehet, hogy bíróságra megy a TXM Kft. igazgatója, Szabó György. Miután a Földeák–1 jelű kútnál az ExxonMobil befejezte, a Falcon magyar leányvállalata, a TXM pedig szünetelteti a gázmező föltárását a rossz eredmények miatt, a fél magyar sajtó azt elemzi, találgatja, mi jöhet ezután: vége a „makói gázálomnak", vagy sem? A HVG azt írta, miután a TXM, az ExxonMobil és a Mol közös konzorciuma két évig jól együtt dolgozott, a TXM az új helyzetben magára maradt. A Népszabadság pedig a szolnoki bányakapitányt szólaltatta meg, és előrevetítette: ha a TXM a következő két évben nem kezdi el a gázkitermelést, a területet megint meg lehet pályáztatni – viszont lehet, hogy nem fog érdekelni senkit.

A Molnál úgy nyilatkoztak, a Makói-árokban talált gázt egyszer biztos érdemes lesz fölhozni. A TXM-nél úgy mondják, nem egyszer, hanem most. Azt, hogy e nyilatkozatok mennyiben reálisak, és mennyire szolgálják a megszólalók üzleti érdekeit, nehéz eldönteni. Az biztos csak, hogy a Földeák–1 kútnál tapasztalt kudarc és annak visszhangja sokkal jobban zavarja a TXM-et, mint az a két évvel ezelőtti tüntetés, amelyen egy sámán jelképesen visszavette a föld mélyén rejlő gázvagyont. Ez azért van így, mert a tőzsde mozgása hat a kutatás anyagi hátterére, a tőzsdét pedig közvetlenül a nyereségvágy és az ijedtség, ezeket az érzelmeket pedig a sajtóban megjelent latolgatások is befolyásolják.

Takarítás Óföldeák mellett. A betonlapokat is elszállíttatta a helyszínről a TXM Kft. Fotó: Karnok Csaba
Takarítás Óföldeák mellett. A betonlapokat is elszállíttatta a helyszínről a TXM Kft. Fotó: Karnok Csaba

Ami biztos: a korábban legígéretesebbnek tartott Óföldeák melletti helyszínen a minap, ottjártunkkor szedték föl és szállították el a betonelemeket, csak a lezárt kút maradt. Lezárt helyszínről számolt be a székkutasi polgármester, Varga Sándor is. Mindszenti kollégája, Zsótér István is azt mondta, a város melletti Miási útnál korrektül hagyták ott a kutat, nincs mozgás. Pedig bíztak abban, hogy munkahelyet ad a kutatás, majd a kitermelés.

A magyarcsanádi polgármester, Farkas Jánosné viszont, mint mondta, tovább reménykedik: a TXM ugyanis a Magyarcsanád–1 jelű kútnál dolgozik tovább, próbatermelést készít elő. A jövő héten itt tart tájékoztatót az eddigi eredményekről a TXM Kft. Szabó György azt mondta, a helyszínen szeretnének reagálni minden véleményre, felvetésre.

Ha az üzlet meghiúsul, az azért is kínos lenne, mert a három cég konzorciuma eddig közel félmilliárd dollárt költött el a kutatásra.

Olvasóink írták

 • 8. SzaboImre 2009. november 21. 14:32
  „Tisztelt mackósajt!

  Igaza van, a lap online változatában nem olvasható, de a szerdai újság 4. oldalán kollégám írt a műjégpályáról, a szombatiban pedig a Fidesz közleménye is olvasható az ügyről.

  Szép napot!”
 • 7. napiszar 2009. november 20. 18:26
  „Fúrni kell ha kell át kell fúrni Kínáig,mi lesz az olcsó simli gázolajokkal,én utálok a benzinkúton tankolni,azonnal megakadályozni az elvonulásukat,legalább jövő év augusztusáig kötelezni őket a fúrásra!”
 • 6. zolibá 2009. november 20. 17:38
  „Mackósajt! Nem hallatszik messze a brummogásod. Miért akarod égetni Buzást? Ég az, anélkül is. Miért vagy biztos benne, hogy azért a blamáért nem került utcára senki sem a terror házából? Hiszen ez akkora hiba volt, hogy nem csak a kicsiket, de a nagyokat is lapátolni kell, ha korrekt akar maradni a főnök.
  Engem inkább az izgat, hogy mennyi lesz a belépő. Mivel Vásárhelyen ingyenes, itt sem illene sarcolni a népet. Sőt, ott sokkal kulturáltabb a környék. Igazi ünnepi, karácsonyi hangulatot teremtenek a pálya mellé települő faházakkal, a kirakodóvásárral. Tényleg, hol fogják árulni a karácsonyfákat? Ha nem működik a piac parkolója, akkor nem kell bezárni a piacot is? Erről nem kellene megkérdezni az ÁNTSZ-t. Nehogy egy újabb blama érje városunkat.”
 • 5. mackósajt 2009. november 20. 09:41
  „moderálva off”
 • 4. mackósajt 2009. november 19. 09:37
  „ÉRDEKES, HOGY A KORCSOLYAPÁLYÁRÓL NEM ÍR SEMMIT A DÉLMAGYAR! MEKKORA BLAMA PEDIG EZ BÚZÁSNAK! ODA HÍVTAK EGY CSOMÓ EMBERT A REKLÁMÚJSÁGOKON KERESZTÜL ÉS ANNYI JÉG NEM VOLT A JÉPÁLYÁN AMI EGY POHÁR WHISKEY-BE ELÉG LENNE!”
 • 3. efje 2009. november 19. 06:57
  „Gaz van. Megindult a spekuláció. Miután az idegen érdekek tönkretettek az országot most a kincsünket akarjak tönkretenni.. Fogy az idejük, közelednek a választások ezert két kézzel azon dolgoznak hogy lehetne ezt a népet teljesen tönkrevern addig. En bízom Szabó Györgyben és remélem mások se vesztik el a hitüket.
  Sajnos elég nagy hatása van a médiának. Mit nem lehet ezen érteni?”
 • 2. klj_54 2009. november 18. 11:00
  „Ha megugrik az olaj világpiaci ára, akkor majd megéri a gázt is kitermelni.
  Ehhez közgazda diploma sem kell...”
 • 1. unknown 2009. november 18. 10:19
  „Na ne má, hogy az ilyen kaliberű üzleti vállalkozások a médiára kenjék az eredményt, vagy az eredménytelenséget. Ekkora baromságot nem látott még a világ.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidegháborús emlékhelyek

Egymástól alig száz méterre két, turisztikai vonzerővel is bíró hidegháborús emlékhelye is lehetne Makónak, ha felújítanák őket. Tovább olvasom