Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hókatasztrófa on air

Győr környékén három rádió fogott össze annak érdekében, hogy információt és segítséget nyújtsanak azoknak, akik sorsukra maradtak a hótorlaszok mögött. Egy makói fiatalember is a mikrofon mögött ült.
Sohasem látott, példaértékű közösségi összefogással segítették egymást a bajban az emberek március idusán. Volt valami, ami túljutott a méteres hófalakon és segítséget, reményt adott azoknak, akik a hó fogságában rekedtek. A makói Bárdos László másfél éve dolgozik az Ozone FM műsorvezetőjeként. Egyetlen óra választotta el attól, hogy ne rekedjen maga is a hó fogságában, éppen Makóra indult volna kocsival. De maradt.

Adásban sírta el magát a féri, aki 36 óra után látta viszont a kislányát

- Még most is libabőrös vagyok! - vallotta be Bárdos László az Ozone FM műsorvezetője, miközben arról beszélt, mit élt át három napon keresztül a hókatasztrófa idején. Szinte kérdezni sem kell, ömlik belőle a szó. Átüt a hangján, hogy még mindig a történtek hatása alatt van. Ritmikusan visszatérnek mondandójába a következők: összefogás, segítség, köszönet.

Győr polgármestere személyesen köszöntötte a segítőket, így Bárdos Lászlót is. Fotó: Tóth Bálint - Oxygen Media.
Győr polgármestere személyesen köszöntötte a segítőket, így Bárdos Lászlót is.
Fotó: Tóth Bálint - Oxygen Media.

Elmondtam neki, hogy azzal indítanék, hogy munkájának elismeréseként sokadmagával egyetemben oklevelet kapott kedd délelőtt a győri polgármestertől, de a szavamba vág. - Nagyon jól esik – mondja - és megtisztelő, ugyanakkor a kimentett emberek köszönete mindennél többet jelentett. Például szinte zokogva telefonált be hozzánk egy nagyjából velem egyidős srác, hogy megköszönje a segítségünket. A feleségét és a kislányát 36 órája várta haza, amikor végre megérkeztek –meséli.

Hálás emberek százai, ezrei írnak, telefonálnak nekik naponta, hogy megköszönjék a segítségüket. Azok az emberek, akik néhány napja segélykéréssel tárcsázták a rádióadó számát.

Hókatasztrófa a rádiós műsorvezető szemszögéből

Március 14., csütörtökön este Győr-Moson- Sopron és Komárom- Esztergom megyébe megérkezik az ítéletidő. 100 km/ órás széllökések építenek 3-4 méteres hófalakat az utakra. Sokan indulnak útnak az M1-es autópályán a hosszú hétvége előtt. A kamionok pedig a kamion stop előtt 3 órával igyekeznek a dolgukra. Az első komolyabb baj akkor következik be, amikor egy kamion keresztbe fordul a pályán és gyakorlatilag fogságra ítéli a sztrádán haladókat. Több ezer embert.

A behavazott M1-es autópálya felül - GALÉRIA

Később már 40 kilométeres kocsisor áll. Az autókban várakozó emberekkel, akiknek később egyetlen kapcsolatuk a telefonjukon kívül a külvilággal a rádió marad. Az elkövetkezendő három napban sorra érkeznek a hívások az Oxygen Media három rádió állomásából – a győri Ozone Fm és Győr Plusz rádiók, valamint az Ozone Fm Mosonmagyaróvár - összevont adóhoz.

Összekapcsoltuk az Oxygen Media három térségi adóját, azért hogy a legnagyobb területet lefedve, Hegyeshalomtól Tatáig tudjunk hatékony tájékoztatást és segítséget nyújtani az embereknek. Sorra érkeztek a segélyhívások a rádióba a sztrádán rekedtektől. Élő, egyenes adásba kapcsoltuk őket. Ekkor kezdődött el valami, ami a mai napig felfoghatatlan. Az emberek meghallották a segélykéréseket és cselekedtek – meséli Bárdos László.

Szól a vészrádió

Példaértékű összefogás vette kezdetét. Rengetegen ajánlották fel a segítségüket Laciéknak. Főztek teát, meleg takarót hoztak, szendvicset készítettek, sőt még inzulint is szereztek egy baja jutottnak. A rádiónak köszönhetően az emberek információt tudtak adni, arról, hogy pontosan ki, hol van bajban és milyen segítségre szorul. Így lett az egyik legfontosabb közösségi kapocs az Oxygen Media ideiglenes, vészrádiója.

Hófúvás: mentés Bőnyben és környékén - GALÉRIA

Ez a kapocs néhány óra alatt önkéntesek ezreit mozgatta meg. Az emberek adománygyűjtő pontokat alakítottak ki, leszervezték a szállítást, segítséget. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy szombat estére már települések voltak elzárva a hó miatt és sokan rekedtek a környékbeli kisebb utakon is.

A rádióban ekkor már angolul, németül, csehül, szerbül, törökül és románul is elhangzottak az információk. Önkéntes tolmácsok lepték el a stúdiót, mindenki segíteni szeretett volna.

Kapocs a külvilággal

- Mi voltunk a kapocs a külvilággal - foglalja szavakba érzéseit Laci. Hihetetlen összefogás történt. Szombatra, amikor a vihar elkezdett csitulni már 48 órája voltak fogságban a segélykérők. 3 napon keresztül 16 kollégám dolgozott a rádióban. Nem túl sokat aludtunk, de fel sem tűnt. Aki éppen nem volt adásban az sem tudott félóráknál többet pihenni. Fel sem tűnt a virrasztás, nem volt teher.Valamikor, amikor 10 évvel ezelőtt elkezdtem a rádiózást, azt hiszem erre vágytam. Tájékoztatni és ezzel segíteni. Nagyon jó érzés volt látni ezt az összefogást. Van-e tanulság? - kérdezem. - Talán az, hogy ha összefogunk, nagy baj nem történhet velünk. Ha ezt át tudnánk ültetni a hétköznapjainkba, az nagyon jó lenne.

Olvasóink írták

 • 10. Wacky 2013. március 20. 16:31
  „9. achilleus 2013.03.20. 11:47
  bárhogy is magyarázod, az akkor is min. 16 órás késlekedés... a katasztrófát azért hívják katasztrófának, mert azonnali beavatkozást igényel, nem 16 órával későbbit!!”
 • 9. achilleus 2013. március 20. 11:47
  „8. Qllancs 2013.03.20. 11:23
  "Köszönet a fiúknak ! önkénteseknek, az ott lapátoló : tűzoltóknak, rendőröknek, katonáknak !"
  - Szerinted a rendőrök és a katonák, hogyan kerültek oda. Hát így: "Pintér Sándor nyilvánosság elé állásának késlekedése tény: a belügyminiszter pénteken kereken 11:00-kor állt elő a riadóval, noha a BM első közleménye szerint az operatív törzset már csütörtökön összehívták. A teljes hatósági tétlenség persze a legnagyobb kamu, ami az éterben terjeng. A katasztrófavédelem honlapján péntek reggel 7 óra előtt megjelent hír szerint ,,a hivatásos katasztrófavédelmi erők 920 fő 209 eszközzel, a rendőrség 412 fővel és 189 eszközzel, a honvédség 12 fővel és 6 eszközzel, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók 296 fővel és 65 eszközzel, a polgári védelmi szervezetek 8 fővel, valamint a mentők 174 fővel és 69 eszközzel, a közútkezelők 660 fővel és 635 eszközzel, a polgárőrség 74 fővel és 30 eszközzel, a karitatív szervezetek 24 fővel és 4 eszközzel vettek részt az elmúlt 24 órában a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában?. De az MTI-ből is visszafejthető, hogy a megyei szervek a legelejétől ott voltak a fronton, még akkor is, ha a létszámnövelésük lassabb ütemben ment a kelleténél."
  - de ha valaki nem csak fejeket akar látni, hanem a sajátját is használni szeretné, akkor itt egy, a felróható hiányosságokat sem elkendőző áttekintés, már vagy két napja. http://mandiner.blog.hu/2013/03/17/petofi_hava”
 • 8. Qllancs 2013. március 20. 11:23
  „Remélem olvassák ezt odafenn is ! orbán, sintár--vakondi elvt. is !
  Mert a főnökség munkája : egy nagy O volt. Csak 36 órát késtek, mert ugye a Parlamentben ünnepeltek, tüntették ki egymást, meg ettek..ittak !
  Köszönet a fiúknak ! önkénteseknek, az ott lapátoló : tűzoltóknak, rendőröknek, katonáknak !
  Majd szombat du. mikor vége lett az ítélet időnek --orbán ,sintér S. kimentek a helyszinre , verik a mellüket..ezt is megoldották !
  CSAK 72 óra késéssel !”
 • 7. macs 2013. március 20. 11:13
  „Én ma sem értem, hogy az állami szervek miért csak későn mozdultak? Nem jutott el hozzájuk a hír, mi is történt a sztrádákon? És azt sem értem, hogy az országos rádióállomások miért nem vettek részt a tájékoztatásban? Nem volt infójuk, nem kaptak utasítást?
  Túl magas ez a szervezet, ami ráadásul, amolyan félkatonai szervezet, tehát az alul lévők a hierarchiában elfoglalt helyük alapján nem mertek dönteni, nem mertek intézkedni, felülről várták az utasítást, ami nem érkezett meg? Ami most történt az is azt bizonyítja, legalábbis számomra, hogy vannak olyan területek, ahol a szubszidiaritásnak kell érvényesülnie. Talán le kéne lapítani a piramist, de minél gyorsabban!
  La a kalappal a rádiósok és a segítők előtt!”
 • 6. roxper 2013. március 20. 09:15
  „A civilek jól teljesítettek, a kitüntetett katasztrófások meg nagyon gyengén...”
 • 5. myckie 2013. március 20. 09:11
  „1. v.imre
  Ha ez mindig működik, akkor nem kell milliárdokból egy cselekvésképtelen szervezetet fenntartani! A pártpolitikai szításnak ez a lényege! Létrehoztak egy gigaszervezetet sok funkcióval (magas fizetésekkel) és nem volt senki, aki tökös döntést mert volna hozni! Helyettük a civileknek kellett megszervezni nulláról a mentést! Ez itt a lényeg!!!!! Minél nagyobb egy szervezet, minél több lépcső van beiktatva, annál nagyobb a veszélye, hogy a segítség valamelyik gyenge láncszemnél elakad!”
 • 4. Vandorr 2013. március 20. 09:03
  „Azt gondoltam, hogy csak a belügyi sms segített.”
 • 3. Egyolvasó 2013. március 20. 08:26
  „Hogy is szólt a szlogen? "Senkit sem hagyunk az út szélén."
  Miért csak ilyen esetekben tud összefogni a nép?”
 • 2. almostevil 2013. március 20. 08:13
  „Akik pedig szombat délután indultak útnak, azoknak még a rádió sem segített. Csak félre informálta az embereket. 80 km kocsisor 6 órahosszán át -5 fokban.”
 • 1. v.imre 2013. március 20. 08:03
  „"... Élő, egyenes adásba kapcsoltuk őket. Ekkor kezdődött el valami, ami a mai napig felfoghatatlan. Az emberek meghallották a segélykéréseket és cselekedtek - meséli Bárdos László. ..."

  Gratulálok. Egyben ez a tertmészetes. Így voltunk mi anno 1970-ben a nagy makói árvíznél, buzgárnál is. Ritkán, de megtapasztaljuk az emberek összefogását. Lám, nem kell ebből pártpolitikát szítani. Előbb-utóbb csak felérjük ésszel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán nyílt Pick-edzés Makón

A makói Igaz Dominik megsegítésére tartanak gyűjtést szerdán az Erdei János sportcsarnokban. A Pick… Tovább olvasom