Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hol késnek a fák a Hunyadi utcából?

Makó - A makói Hunyadi utcában élők néhány hete szembesültek azzal, hogy több tucat fát vágtak ki a belvárosi út mentén, az ígért felújítás azonban nem kezdődött el.
A makói városházát és a város legnagyobb általános iskoláját – a Kálvin térit – összekötő Hunyadi utcában április elején láttak neki a fák kivágásának. Mint akkoriban megírtuk, ez egy felújítás nyitánya volt: az önkormányzat uniós támogatással helyreállítja a járdát, kerékpárutat épít, parkolóhelyeket alakít ki, padokat és szemétgyűjtőket helyez ki, és új fákat is ültet a régiek helyett. Egy érintett lakó, Koczkás Tünde azonban arra hívta fel a figyelmünket, hogy a fakivágás óta nem történt semmi, pedig a lakók nagyon szeretnék, ha végre a belvároshoz méltó utcában élhetnének.

A fák ügyében is vita bontakozott ki: voltak, akik aláírásokat gyűjtöttek egy öreg pelyhedző nyárfa megmentése érdekében, mások viszont éppen azt kifogásolták, miért nem vágták ki ezt is a többivel együtt. A városházán megtudtuk: a fák kivágásáról a városi főkertész bevonásával döntöttek, és a tervet lakossági fórumon is ismertették. A legtöbb kivágott növény nem volt egészséges, de sajnos néhány olyat is ki kellett vágni, amely az építkezés vagy az azt szükségképpen kísérő közműkiváltás útjában állt. Szeptember és október között viszont legalább ugyanannyi facsemetét és cserjét ültetnek majd ki, amennyit áprilisban eltüntettek.

Augusztus közepénél előbb nem pótolják a kivágott fákat. A szerző felvétele
Augusztus közepénél előbb nem pótolják a kivágott fákat.
A szerző felvétele

A Hunyadi utcai beruházás kivitelezőjéről közbeszerzési eljárásban döntöttek a napokban. A kiválasztott pályázóval leghamarabb május 27-én, a szerződéskötési moratórium lejártát követően tud megállapodást kötni a város, feltéve, hogy senki nem kér közbeszerzési jogorvoslatot. Az építkezés befejezése augusztus közepére várható, ezt követik a kertészeti munkák, illetve a padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók kihelyezése.

Olvasóink írták

 • 10. Francois 2013. május 24. 17:46
  „Bezzeg gerizdesen ahol ki kellene vágni, ott nem teszik! :) :)”
 • 9. 3évesférfi 2013. május 24. 15:41
  „6. hajosinas: Oxigént speciel az örökzöldek is termelnek.”
 • 8. Egyolvasó 2013. május 24. 14:05
  „Hol késnek a fák a Hunyadi utcából?

  Lepihentek a Makovecz-téri parkban, siratják testvéreiket amelyek a fürdőnél végezték be földi életüket.”
 • 7. FaithNoMore 2013. május 23. 21:27
  „Búzás és a főkert(észnélküli) hentesmunkát végez Makón. Letarolták a fákat: Szép u, Fürdő, Hold u. Lombkorona sétány környéke. Ész nélkül csonkolják a fákat város szerte. Leggusztustalanabb példák Hold u. majd a Szent János tér Szegedi u sarok. Sztem direkt csinálják. A Szép utcán a fele kiszáradt a kis fáknak. A maradék 1/3 pont a házakhoz futó vezetékek alá lett ültetve.... ergo lehet megint hentes munkát végezni. Az egész belvárosban hőség van és még nagyobb lesz nyáron. Betonozzon ki mindent. Had szívja a meleget.................. Virágváros , köpni kell.........”
 • 6. hajosinas 2013. május 23. 18:22
  „Az ami ebben a városban történik az utcák fáival, bizony felháborító és siralmas.De az amit a helyreállítás során tesznek sem sokkal különb. Örökzöldeket, bukszusokat ültetnek a kivágott lombos fák helyett. Köztudott , hogy ezek az örökzöldek, nem erre a klímára valók.Arról nem is beszélve, sem árnyékot nem adnak a nyári forróságban, de ami még fontosabb , oxigént sem termelnek, fogyasztva a városi levegőben felgyülemlő széndioxidot.Nem kellene már végre elgondolkodni ezen, és módosítani a helyreállítási terveket ? Esetleg az is megoldás lehetne, ha minden beruházásnál a tervezés során, különös figyelmet fordítanának az őshonos növényeink védelmére.”
 • 5. Francois 2013. május 23. 11:25
  „2. bo 2013.05.23. 08:42 Az útra állítólag nincs pénz! :) 5-év múlva talán! :) Bár ahogy hallom a csatornások se kapnak nagyon pénzt! :)”
 • 4. NoComment- 2013. május 23. 11:07
  „Így tönkrevágni mindenfelé az utakat ... :/ Sosem lesz már tökéletes.”
 • 3. jagoda194 2013. május 23. 10:24
  „pog téged bánt,ha makói dolgozik Makón?A szép utcán is kivágták a fákat azóta sincs semmi a helyén.Ezt kapd ki a rosszindulatod helyett.Csatornások nem makóiak,nem is tudják számon kérni őket.Ez jó neked kedvesem?”
 • 2. bo 2013. május 23. 08:42
  „Még, hogy a fák! De azt az utat mikor csinálják már meg rendesen!”
 • 1. pog 2013. május 23. 08:21
  „Remélem nem a Szabóe kert a nyertes...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi cég viszi el a makói szemetet

A Csongrádi Víz és Kommunális Kft. olcsóbb ajánlatot adott Makón a hulladékszállításra, mint a vásárhelyi ASA. Tovább olvasom