Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Hollósy Kornélia nem írt könyvet, hanem énekelt

Makó - Nem tudok róla semmi közelebbit, de biztosan nagy ember lehetett – vélte a makói Molnár Józsefné Szirbik Miklósról. Az egykori református lelkész, történeti kutató emlékét utca őrzi a városban – ahogyan Hollósy Kornélia opera-énekesnőét és Szundi Jenő kertészét is. Arra voltunk kíváncsiak, az utcák lakói tudják-e, ki a névadó.
Döme Istvánné negyven esztendeje lakik a makói Hollósy Kornélia utcában. Elmondása szerint korábban biztosan olvasott is valahol a névadóról, s úgy emlékszik, hogy neves írónő lehetett. Úgy tudja, hogy a városban valahol szobrot is emeltek a tiszteletére. Utóbbi állítás igaz is, a neves opera-énekesnő mellszobra a mai városháza, egykori makói otthona mellett áll. Hollósy hivatásában azonban tévedett a megkérdezett asszony, hiszen nem írónő volt.

Olyan utcákat kerestünk fel, amelyek neves helyiekről vagy a városhoz kötődő személyekről kapták a nevüket.

– Hollósyról annyit tudok, hogy színésznő volt, és számos alkalommal fel is lépett a nem messze lévő, egykori faszínházban. Mást és pontosabbat nem tudok róla mondani, mert a történelem nem az erősségem – árulta el az utcában húsz éve lakó Kúsz Béla. Egyébként a Petőfi park mellett lévő utca 1924 óta viseli a Hollósy Kornélia nevet.

– Hogyne ismerném Szundi Jenőt! A híres kertész születésének 125. évfordulóját tavaly ünnepeltük – mondta Varga István. Fotó: Dobó Dolli
– Hogyne ismerném Szundi Jenőt! A híres kertész születésének 125. évfordulóját
tavaly ünnepeltük – mondta Varga István. Fotó: Dobó Dolli

Átsétáltunk a Szirbik Miklós utcába. Itt is találomra becsöngettünk néhány házba. Az egyikből Molnár Józsefné jött ki. Az idős asszony a névadóról csak annyit jegyzett meg, biztosan nagy ember lehetett, ha utcát neveztek el róla. Mást nem tudott Szirbikről, s azt sem sejtette, hogy valamiféle kötődése lenne Makóhoz. Mikor megtudta tőlünk, ki is volt valójában Szirbik Miklós, mosolyogva megköszönte az információt.

A Lesi városrészben lévő Szundi Jenő utcában olyasvalakivel futottunk össze, aki szinte mindent tudott a névadóról. Varga István igazán felkészült az egykori neves makói kertészből. Elmesélte, tavaly ünnepelték születésének 125. évfordulóját, s neki köszönhetjük, hogy a térségben meghonosodott a gyümölcskertészet.

– Azért tudok róla ennyit, mert tagja vagyok a Brúder János Kertbarát Körnek, s 20 évvel ezelőtti megalakulásunkkor sokat vitáztunk arról: Szundi vagy Brúder legyen-e a névadónk. Végül Brúder nyert, de a honlapunkon rengeteg információ van Szundiról is – tette hozzá.

A névadókról

Hollósy Kornélia 1827-ben született a Temes megyei Gertenyesen. A magyar csalogány, ahogy nevezték az opera-énekesnőt, Európa-szerte számos színpadon fellépett. Miután hozzáment Lonovics József főispánhoz, Makón is házat rendeztek be, így az operaénekes számos alkalommal szerepelt a helyi faszínházban is. Szirbik Miklós Makón született 1781-ben. Szülővárosában haláláig, 1853-ig volt református lelkész. Elsőként ő gyűjtötte össze a város múltjára vonatkozó adatokat. Szundi Jenő a magyar kertészeti termelés és kutatás kiváló szerzője, művelője, aki 1883-ban született Makón, s itt is halt meg 91 éves korában. Neki köszönhető a Békés és Csongrád megyében virágzó gyümölcskertészeti kultúra létrehozása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset és teljes útzár Ferencszálláson

Ferencszállás - Szerencsére csak egy könnyű sérültje van annak a ferencszállási balesetnek, amely… Tovább olvasom